Dolar 34,0822
Euro 37,6514
Altın 2.743,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 27°C
Az Bulutlu
Sinop
27°C
Az Bulutlu
Pts 28°C
Sal 27°C
Çar 28°C
Per 28°C

Cumhuriyet Gazetesi

8 Kasım 2016 16:36

Ülke gündemimize Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonda tutuklama kararları yerleşmiştir.

Ülke gündemimize Cumhuriyet gazetesine yönelik operasyonda tutuklama kararları yerleşmiştir. Yaşamları boyunca sadece gazetecilik yapmayı bilmiş gazetecileri tutukladılar. Ortak kanı “gazetecilerin tutuklanmasının sebebi, aydınlara, yazarlara, muhalif gezetecilere gözdağı vermek.” Türkiye’de basın özgürlüğü yok edilmemelidir. Cumhuriyet Gazetesi susturulmamalıdır. O cumhuriyet Gazetesi 93 yıllık geçmişinde hiç susturulmamış.

 

Cumhuriyet Gazetesi’nin babası Mustafa Kemal Atatürk’tür. O sırada Kurtuluş Savaşını destekleyen ilk gazete olan “Yeni Gün’ü yayımlamaya devam eden Yunus Nadi 7 Mayıs 1924 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’ni iki ortağı Nebizade Hamdi ve Zekeriya Sertel ile birlikte Pembe Konak binasında kurdu ve gazeteyi yönetmesi için Zekeriya Sertel’i görevlendirdi. Yunus Nadi 1924’ten 1945 yılına kadar baş yazardı. İlk sayılarda yazarları Ziya Gökhalp, Aka Gündüz, Hasan Bedrettin, Peyami Safa, Haliz Ziya, Cenap Şaabettin gibi yazarlar.

1978’den bu yana Cumhuriyet yazarlarına karşı suikast saldırıları sonucu 7 yazar öldürüldü. 1 Yazar felç oldu. Selver taneli 7 nisan 1978 günü silahlı saldırı sonucu felç oldu. Prof. Cavit Orhan Tütengil 7 Aralık 1979 günü silahlı saldırı sonucu öldü. ADD başkanı yazar Muammer Aksoy 31 Ocak 1990 günü öldürüldü. Bahriye Üçok 6 Ekim 1990 kargo paketinin patlamasıyla öldü. Gazeteci Yazar Uğur Mumcu 24 Ocak 1993 otomobili bombayla patlatılarak öldü. Sinemacı ve yazar Onat Kutlar 30 Aralık 1994’de, Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı 21 Ekim 1999 günü bombalı saldırılar sonucu hayatlarını kaybettiler. Cumhuriyetin Aydınlanmacı, ilerici yazarlarını her zaman hedef gösterilerek hayatları kaybettirildi.

Cumhuriyet Yazarı Emre KONGAR şöyle diyor; “Şu anda Türkiye Cumhuriyeti’de Cumhuriyet Gazetesi de bir saldırı altındadır. Ben, Türkiye Cumhuriyeti halkının demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletine layık olduğunu düşünüyorum. Bu sınırlar içinde yaşayan bu halk, bu Cumhuriyeti kanıyla kurmuştur ve aynı şekilde koruyacaktır. Cumhuriyet Gazetesi de onun bir parçasıdır. Cumhuriyet Gazetesi’ne ve Cumhuriyet ilkelerine sahip çıkıyoruz çünkü bu halk demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletine layıktır.”

Basın özgürdür, özgürde kalmalıdır. Basın özgürlüğü gazetecilere tanınmış ayrıcalık değildir. “Basın özgürlüğü”, toplumun haber alma özgürlüğüdür. Farklı görüşler, değişik fikirler demokrasinin gereği olmalıdır. Gazetecilerin tutuklandığı, gazetelerin kapatıldığı, medyanın susturulduğu yerlerde demokrasiden bahsedilemez. Özgür basın; İnsan haklarının, çağdaşlığın, demokrasinin teminatıdır. Cumhuriyet Gazetesi Susturulamaz….

 

Liseyi okumalı için Sinop’ta amcamlarda kalıyor amcam öğretmen Zihni ERKAYMAZ Cumhuriyet Gazetesi okuruydu. Bende 15 yaşımdan bu yana yani 43 yıldır Cumhuriyet okuruyum. 43 Yıldır gurulla onurla okurum. Gazetem Cumhuriyeti… Gazete ve yazarlarına yapılan haksızlıkları kınıyorum. Gazetem Atatürk Cumhuriyetinin, demokrasinin, çağdaş bir yaşamın, düşünce ve inan örgürlüklerinin yılmaz savunucusudur. Cumhuriyet Gazetesi Susturulamaz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.