Dolar 34,2733
Euro 37,6405
Altın 2.919,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 25°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
25°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 24°C
Per 24°C

“Çocukları internet kafelerden kurtarıyoruz” sözlerine ergenlerden tepki!

“Çocukları internet kafelerden kurtarıyoruz” sözlerine ergenlerden son dakika tepkiler verildi.

“Çocukları internet kafelerden kurtarıyoruz” sözlerine ergenlerden tepki!
21 Ocak 2016 22:14

“Çocukları internet kafelerden kurtarıyoruz” sözlerine ergenlerden son dakika tepkiler verildi.

Bakan Ramazanoğlu; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Intel ve Türkiye Kadın Girişimciler Derneğinin (KAGİDER), gençleri Türkiye’nin sorunlarını ele almaya ve uygulanabilir çözümler üretmeye, kadınların farklı alanlarda karşılaştıkları problemlere yenilikçi çözüm önerileri geliştirmeye teşvik etmek amacıyla gerçekleştirdiği “Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” projesinin kapanış toplantısında konuştu.
Kadınların üretime katılmasının birinci ayağını eğitimin oluşturduğuna işaret eden Ramazanoğlu, bakanlığın en büyük projelerinden birinin “kız çocuklarının eğitimi ve okulda kalma sürecini uzatmak” olduğunu dile getirdi.
Ramazanoğlu, “Türkiye’de şu anda kız çocuklarının okulda kalma süreleri yaklaşık 6,7 yıl. Yani kız çocukları birinci 4 yılı okuyorlar, ikinci 4 yılı tamamlayamadan okuldan ayrılmak zorunda kalıyorlar. Erkek çocuklarının okulda kalma süreleri ise yaklaşık 8,5 yıl. Erkek çocukları ikinci 4 yılı da bitiriyorlar, üçüncü 4 yıla başlayıp orada terk ediyorlar” diye konuştu.
Kırsalda kız çocuklarının okulu terk etme nedenlerini ekonomik, aile içi işgücüne katılım ve imkansızlık olarak sıralayan Ramazanoğlu, aile içi işgücüne ihtiyaç olduğuna eğitimi feda edilen ilk çocuğun, ailenin büyük kız çocuğu olduğunu kaydetti.
Ramazanoğlu, ortaöğretimdeki kız çocukları için yeterli kalacak yer olmadığını görünce, acilen kız yurtları yapılması gerektiğini söylediğini aktararak, şöyle devam etti:
“Kızları 12 yıl okulda tutmamız lazım. Bir kız çocuğu 7 yaşında okula başladığı zaman 12 yılın sonunda liseyi bitirir, ister üniversiteye devam eder isterse istihdama katılır isterse evlenir, kendini korumayı bilen, üreten, ne istediğini yapmayı bilecek yaşa gelmiş olgun bir kadındır artık. Biz o kadını o yaşa kadar okulda tuttuğumuz zaman şu andaki çok önemli sosyal problemlerimizin birçoğunu da orada halletmiş oluyoruz, şiddeti de orada hallediyoruz, ensesti de orada hallediyoruz, erken evlilikleri de orada hallediyoruz. Bakanlığımız ilk toplantı icraatlarından biri buydu, ortaöğretimdeki kız çocukları için yurt yapımı. Şu anda Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak araştırmalara devam ediyoruz, hangi ile, ilçeye, kaç sayıda yapmamız gerekiyor.”
Hayata geçirilecek yeni reformlara değinen Bakan Ramazanoğlu, şunları söyledi:
“Bunların en önemlilerinden biri de ücretsiz internet. Bundan sonra bütün üniversitelerimizin kampüs alanları ücretsiz, serbest alan olacak. Kadınlar ve çocuklar için internetin kullanımının yaygınlaştırılması konusunda önemli bir projemiz daha var. O da yoksul ailelere ücretsiz internet. Önümüzdeki günlerde yasalaşacak bir adımımız. Bu çerçevede çocuklarımızı internet kafelerden koruyacağız. ‘İnternete girmek istiyorum’ diye özellikle varoşlarda ve büyükşehirlerde sokağa çıkan çocuklarımızı bekleyen en büyük tehlike sigara, uyuşturucu, alkol. Bu üçgenin arkasından gelen suça bulaşma. Her yıl 150 bin çocuğumuz yeni bir suça bulaşıyormuş ve bu çocukların suça bulaşma yaşları 13-16. Çocuklarımızı uyuşturucu, sigara, alkol üçgeninden uzak tutmamız lazım. Bunun için de bu tehlikenin potansiyel yerleri olan kontrolsüz internet kafelerden çocuklarımızı güvenli ev ortamında tutacağız.”
Toplantının sonunda projeye katılan gençler, Bakan Sema Ramazanoğlu’na çiçek verdi.
Genç Fikirler Güçlü Kadınlar Proje’si
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Intel ve KAGİDER’in, gençleri Türkiye’nin sorunlarını ele almaya ve uygulanabilir çözümler üretmeye, kadınların farklı alanlarda karşılaştıkları problemlere yenilikçi çözüm önerileri geliştirmeye teşvik etmek amacıyla gerçekleştirdiği “Genç Fikirler Güçlü Kadınlar” projesi 3 yılın sonunda tamamlandı.
Proje kapsamında Kütahya, Erzurum, Gaziantep, Sakarya, Trabzon ve Adana olmak üzere 6 ilde gerçekleştirilen fikir kamplarına 3 bin 142 başvuru arasından yaşları 18 ile 30 arasında değişen 500 kişi katılarak fikirlerini hayata geçirmeye yönelik beceriler kazandı.
Her bir kampta seçilen en iyi 3 proje, 12 hafta boyunca rehberleri ve mentorlarıyla birlikte fizibilite çalışmaları yürütmeleri ve projelerini hayata geçirmek için iş planlarını son haline getirmeleri için desteklendi. Mentor desteğinin yanı sıra, gruplar projelerine gereken desteği ve fonu bulabilecekleri yarışmalara ve internet sitelerine yönlendirildi ve bu ekiplerin gelişimleri düzenli olarak takip edildi. Intel’in çevrimiçi girişimcilik ve teknoloji eğitimlerinden 2 bin 500 kişi faydalandı.
Sosyal sorunlara yönelik projeler arasında trafikte tacize uğrayan kadınların polis ve ceza avukatlarına en kısa sürede ulaşabilmesini sağlayan “Trafikte Tehlike Butonu” projesi ve kadınların internet ve bilişim teknolojilerini kullanma oranlarını arttırmak için 16-45 yaş arası ev kadınlarını hedef alan ve önceden belirlenen semt pazarları ve çevrelerine yerleştirilecek “Bilişim ve Teknoloji Karavanı” projesi yer aldı.
Teknolojiyi kullanarak fırsat eşitliği sunmayı hedefleyen projeler arasında ise engelli kadınların, internet ve bilgisayar kullanımlarını teşvik etmek için tasarlanan eğitim programı “Teknolojide Engel Yok” öne çıktı.
Cinsiyet eşitliğini vurgulayan projeler arasında akıllı telefonlarda ve tabletlerde kolaylıkla kullanılabilecek, “Cinsiyetçi kalıpların dışına çıkan, 3-12 yaş arası Z kuşağına kötü cadının olmadığı, beyaz atlı prensin kurtarıcı olarak atı ile gelmediği, kadının kendine yetebildiğini anlatan sesli masallar sunan” proje ile 6-10 yaş aralığındaki çocukların ailelerine oynayacakları toplumsal cinsiyet eşitliği konulu “Temel=Fadime” projesi dikkati çekti.
Rol model ve girişimci kadınları diğer kadınlarla portalda bir araya getirerek girişimciliği özendirmeyi ve yarı zamanlı iş olanakları sunmayı hedefleyen “Hür Kanatlar” projesi de beğeni toplayan projeler arasında yer aldı.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.