Dolar 32,4983
Euro 34,5913
Altın 2.471,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 23°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 16°C

CHP’li Özdemir Sinop’ta konuştu

​CHP’li Özdemir; “Ekonomimiz, borçlanma ve tüketme üzerine kurulmuş bir halde”

CHP’li Özdemir Sinop’ta konuştu
20 Eylül 2018 16:43

​CHP’li Özdemir; “Ekonomimiz, borçlanma ve tüketme üzerine kurulmuş bir halde”

CHP İstanbul Milletvekili Parti Meclis Üyesi Dr. Sibel Özdemir; “Ülkemizde cari açık hızla artıyor. Üreten bir ekonomimiz yok. Bizim ekonomimiz borçlanma ve tükenme üzerine kurulmuş bir ekonomi. Biz dışarıdan girdi alıyoruz. Buna muazzam bir para ödüyoruz. Ama onu üretip tekrar dışarıya satamıyoruz. Bunu içerde hızlıca tüketiyoruz. Bu yüzden muazzam bir cari açığımız var” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Parti Meclis Üyesi Dr. Sibel Özdemir, parti genel merkezince alınan karar doğrultusunda ülke genelinde yaşanan ekonomik krizin vatandaşlar, iş dünyası ve STK’lar üzerinde oluşturduğu etkiyi tespit etmek amacıyla geldiği Sinop’ta çeşitli görüşmeler yaptı. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, CHP İl Başkanı Barış Ayhan ve parti yönetimi ile birlikte gerçekleştirilen ziyaretlerde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden kurtulabilmek için sunduğu 13 maddelik öneriyi de ileten CHP heyeti kendilerine iletilen soruları yanıtladı.

2 gün süren görüşmelerle ilgili değerlendirmeleri yapmak üzere basın mensupları ile bir araya gelen CHP heyeti, yapılan görüşmelerde, yaşanan krizin her kesim üzerinde etkilerini gördüklerini ifade ettiler. CHP Sinop İl Başkanlığı binasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan İl Başkanı Barış Ayhan, gerçekleştirilen görüşmelerin ülkenin ekonomik kriz tablosunu gözler önüne serdiğini söyledi. Ayhan; “Hepimizin bildiği üzere ülkemiz büyük bir ekonomik krizin içinden geçmektedir. Bu ekonomik ve siyasi krizden çıkışa yönelik, partimizin çözüm önerilerini içeren ve bu çözüm önerilerini reel sektör temsilcileriyle, meslek odalarıyla ve iş dünyasıyla paylaşmak, politikalarımızın halk tarafından karşılık bulup bulmadığı noktasında ve yine bu iş dünyasının bu krizden çıkışa yönelik çözüm önerilerini almak adına 2 gün süren yoğun ama verimli bir çalışma gerçekleştirdik. İstanbul Milletvekilimiz ve parti meclisi üyemiz Dr. Sibel Özdemir’in başkanlığında oluşturduğumuz heyette Milletvekilimiz Sayın Barış Karadeniz ve İl Başkanlığımızca, Sinop’ta faaliyet gösteren Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Ziraat Odası gibi reel sektör temsilcileri ile görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler neticesinde ortaya çıkan sonucu tüm Sinoplularla paylaşmak üzere sizlerle bir araya geldik. Görüşmelerimizin detaylarını sizlere sayın vekillerimiz aktaracaklardır” dedi.

TÜRKİYE’DE LİYAKAT SİSTEMİ KALMAMIŞTIR
Toplantıda daha sonra söz alan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, 24 Haziran genel seçimleri sonrasında oluşturulan yeni düzenle Türkiye’nin liyakat sisteminden uzak bir anlayışla yönetildiğini söyledi. Karadeniz; “Türkiye gerçekten çok zor şartlar altında. Bir seçim yaşadık ve o seçimden sonra baktık gördük ki ülke, çok kısa sürede yönetilemez bir hal aldı. İlk olarak ülkenin sistemini değiştirdiler, daha sonra vatandaşı ekonomik krizle karşı karşıya bıraktılar. Biz hep diyoruz ki, görevde liyakat lazım. Eğer bir görevi işi bilen kişiler üstlenirse bu ülke başarıya ulaşır. Ama biliyorsunuz ülkemizde artık tek adam rejimi var. Ne bakanlar kurulu var, ne hükümet var. Ülkemiz adeta bir saltanatmış gibi yönetilmeye çalışılıyor. Türkiye’de ekonominin başına Sayın Cumhurbaşkanının damadı Berat Albayrak getirildi. Bu ülkenin hazinesini yönetebilecek bu işi iyi bilen başka insanlar yok mu? Varlık fonumuz vardı biliyorsunuz. Varlık fonumuzun başına bir gecede Sayın Cumhurbaşkanı kendisini atadı. Kendisi varlık fonu başkanı oldu vekili ise damadı Berat Albayrak oldu. Yani ülke artık bir aile şirketi gibi yönetilir hale geldi. Ülkemiz adına son derece üzücü olan bu durumun faturası da elbette ki vatandaşa kesiliyor. Şu anda kullanımda olan 200 lira 2009 yılında piyasaya çıktı. O dönemde 200 lira ile vatandaşımız 131 dolar alabiliyordu. Şimdi ise 200 lira ile 30 dolar alamıyoruz. İşte ülkemizin geldiği durumu kısaca bu örnek ifade ediyor. İnsanlarımızın ekonomik gücü azaldı. Kredi çekmeyen, bankaya borçlanmayan ne esnaf ne de vatandaş kalmadı. Bu zor durumda olan ülkemizi hep birlikte ayaklandırmamız lazım. Çünkü bu ülke hepimizin” diye konuştu.

MİLLETİMİZ SEÇİMLERDE GEREKEN CEVABI VERECEKTİR
Konuşmasında vatandaşların iktidarın baskıları nedeniyle haksızlığa ses çıkaramaz hale geldiğini söyleyen CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, korku ve baskı ile yaşamaya alışkın olmayan Türk halkının 2019 yerel seçimlerinde iktidara gerekli dersi vereceğine inandığını söyledi. Karadeniz; “Biliyorsunuz önümüzde normal şartlarda yapılması halinde 30 Mart tarihinde yerel seçimler var. Ben bu iktidarın ilk dersi burada alacaklarını düşünüyorum. Vatandaşlarımız artık öyle bir noktaya geldi ki, bunun yansımalarını 2019 yılı Mart ayında gerçekleşecek olan yerel seçimlerde göreceğiz diye düşünüyorum. Vatandaşımız bunlara tarihi bir ders verecek. Dün ve bugün, sivil toplum örgütlerini gezdik, sokaktaki vatandaşlarımızla görüştü. Bu görüşmelerimizin sonunda gördük ki, gerçekten ülkemizin bu durumundan memnun olan bir tane vatandaşımız yok. Ama korku hakim olmuş. Bu korku bir yere kadar hakim olur. Ama bir yerden sonra o korku cesarete dönüşür. Çünkü Türk milleti korku ile yaşamaya alışkın değildir. Cesaretle bunları 2019 yılı yerel seçimlerinde tarihe gömeceklerini düşünüyorum” dedi.

BİZ BU KRİZİ ÖNGÖRMÜŞTÜK
Toplantıda son olarak söz alan CHP İstanbul Milletvekili Parti Meclis Üyesi Dr. Sibel Özdemir, parti olarak, yaşanan krizi daha önceden öngördüklerini söyledi. Özdemir; “Biz genel başkanımızın ve genel merkezimizin görevlendirmesi ile hemen hemen Türkiye’nin her ilinde ülkemizin içinde bulunduğu ve tüm vatandaşlarımızı yakından ilgilendiren ekonomik krizin etkilerini, yansımalarını tespit edebilmek için çeşitli görüşmeler yaptık. Görüştüğümüz tüm kesimlerde bu krizin etkilerini gördük. Biz CHP olarak bu krizi öngörmüştük. Bakın ülkemizde seçim takvimi değiştirildi, üniversite sınavları ötelendi ve seçim ön plana alındı. Biz CHP olarak 16 Nisan referandumundan itibaren bunu öngörmüştük ve bunu defalarca söylemiştik. O referandumla birlikte yapılan anayasa değişikliği ile devlet tek bir elden yönetilmeye başladı. Yani devlette liyakat sistemi çöktü. Denetim mekanizması çökertildi. Bu dönemden sonra muazzam bir israf ve rant ekonomisi ile karşı karşıya kaldık. Yani bugün TL’nin değer kaybının nedeni bir papazın alınıp verilmesi davası ile ortaya çıkan bir durum değildir. 2014 yılından bu yana bizim paramızın değeri yüzde 70 düşmüş. 2014 yılında ortada papaz mı vardı acaba? Bugün Türkiye’nin bütün değerli bankaları Katar’a teslim ediliyor. İlk olarak varlık fonuna oradan da Katar denilen bir ülke bize hakim oluyor. Bizim bütün iş güvencemizi ve bizim bankalarda tuttuğumuz parasal güvencemiz yabancı firmalara ve bankalara teslim ediliyor. Hem içerdeki hem de dışarıdaki yatırımcılar son derece kaygılı. Çünkü yatırımcılar Türkiye’ye güvenmiyor. Türkiye’nin demokrasi ile ilgili sorunları var. Yatırımcı tek elden yönetilen bu ülkeyi kimin denetleyeceğini merak ediyor” diye konuştu.

CHP OLARAK YAŞANAN SÜRECİ ATLATMAK İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, ülkenin içinde bulunduğu krizden çıkarılabilmesi için sunduğu önerilerin büyük önem taşıdığının altını çizen CHP İstanbul Milletvekili Parti Meclis Üyesi Dr. Sibel Özdemir, parti olarak, yaşanan krizin atlatılabilmesi için mücadele edeceklerini ifade etti. Özdemir; “Ülkemizde cari açık hızla artıyor. Üreten bir ekonomimiz yok. Bizim ekonomimiz borçlanma ve tükenme üzerine kurulmuş bir ekonomi. Biz dışarıdan girdi alıyoruz. Buna muazzam bir para ödüyoruz. Ama onu üretip tekrar dışarıya satamıyoruz. Bunu içerde hızlıca tüketiyoruz. Bu yüzden muazzam bir cari açığımız var. Ülkemizde her dört kişiden biri işsiz. Türkiye’de ara eleman sıkıntısı var. Ama hızla artan üniversite mezunu bir işsizler ordusu ile karşı karşıyayız. Ülkemizin içinde bulunduğu bu krizin daha ilerilere gitmemesi için sayın genel başkanımız çok önemli 13 tane öneri sundu. Bununla birlikte iktidara çok önemli 9 soru sordu. Biz bu önerileri vatandaşlarımızla STK’larımızla, meslek odalarımızla paylaştık. Bu ülkenin gerçekten aydın, donanımlı, birikimli nesiller yetiştirmesi için bu krizi atlatıp, asıl temel sorunlarımıza odaklanacağımız, daha huzurlu bir ülke olabilmek için neler yapabiliriz tartışacağımız bir ortamı hep birlikte tesis edebiliriz. CHP olarak bu süreçte gerçekten büyük bir mücadele vereceğiz” dedi. Yapılan konuşmaların ardından toplantı soru cevap bölümü ile devam etti.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.