AYANCIK KÜLTÜR MERKEZİ AÇILMASI
Ayancık Kültür Merkezinin genel hatları ile başlangıç noktalarını vurgulamak istedim.
Kültür merkezleri, bireyler arasında sosyal – kültürel iletişim ve etkileşim ortamlarının kurulması ile ulusal kültürün yaşatılması temel amaçlarına dönük olmak üzere, asli unsur olarak her türlü kültürel ve sanatsal faaliyetin üretilmesi, sergilenmesi ve bunlara ilişkin eğitim, öğretim ve bilimsel çalışmaların yapılmasına olanak verecek mekânları içeren yapılar oluyor.
Ayancık Belediyesi’nin başlatmış olduğu kültürel etkinlikler yoğun katılım ile devam ediyor. Daha önce “Ayancık’ta bilinmeyen hazine var” başlığı altında Ayancık’ta bulunan tarihi kilisenin kültür varlığı olarak korunması ve tanıtılması hakkında kapsamlı bir araştırma yapmıştım. Hem kilise olarak hem de Cumhuriyet döneminde uzun yıllar hapishane olarak kullanılan bu yapının Ayancık için önemli bir turistik merkez olmasının yanı sıra yine Ayancık için bir kültür merkezi olması gerektiğini düşünüyorum. Yaptığım araştırmalarda Ayancık’ın bilinen tarihinin çok daha eskilere dayandığının ipuçlarına ulaştım. Bu konu ile ilgili olarak Ayancık Belediyesi’nin, Ayancık kültür ve sanat araştırmaları grubunu oluşturmasının önemli olduğunu düşünüyorum.
Bir Ayancık sevdalısı ve eski bir müze yöneticisi olarak bu konudaki gönüllü olarak çalışmalarımı sizlerle paylaşmak istiyorum;
Öncelikle eski kilise ve hapishane müze olarak değerlendirilmemeli. Zaten yapı 7 Ocak 2000 tarihinde Samsun kültür varlıkları koruma kurulu tarafından tarihi yapı tescili olarak kayıt altına alınmış. Bu karar sonrasında 2 Mart 2005 tarih ve 8418 sayılı yazı ile binanın Adalet Bakanlığına olan tahsisi kaldırılarak Ayancık Belediyesine kültür sitesi yapılması için tahsis edilmiştir. Müze olarak kullanımda kontrol ve denetim bakanlıkta olacaktır. Ayancık Belediyesi kullanım haklarını devretmemelidir.
AYANCIK KÜLTÜR MERKEZİNİN LOGOSU
Uzun yıllardır tanıdığım değerli arkadaşım / dostum Naci Yavuz ile bu konu üzerine konuştuğumuzda ilk başlangıç noktasının Ayancık Kültür Merkezinin (AKM) bir logosu olması gerektiğine karar verdik. Naci Yavuz dostum Türkiye’nin önemli gazetelerinden birinde grafik tasarım sanatçısı olarak görev yapmıştı. Bizler için beş ayrı logo tasarladı. Bu beş tasarımın Ayancık halkı tarafından incelenmesi ve bir tanesinin seçilmesini arzu etti. Kendisine verdiği destek için gönülden teşekkür ediyorum.
AKM İÇ MEKÂN TASARIMLARI
Yine çok değerli kardeşim, Ödüllü iç mimar Bora Üzümcü Ayancık Kültür Merkezinin iç mimari tasarımını yaparak bizlerle paylaştı. Kendisine candan teşekkür ederim. Örnek canlandırmada görüleceği üzere AKM iç mekânı gerek dışarıdan sergi vitrinleri alımı ile donatılabilir. Ya da Ayancıktaki mobilyacı, camcı ve elektrik ustaları ile ortak bir çalışma ile ekonomik olarak üretimleri gerçekleştirilebilir.
SESLENDİRME VE AYDINLATMA
Eskişehir’den çocukluk arkadaşım / kardeşim, SESSAN Genel Müdürü ile bir toplantı yapılmıştır. AKM ile ilgili görüş alışverişinde bulunulmuştur. AKM’nin ses, ışık ve bahçedeki elektronik Billboard için araştırılma ve fiyatlandırılma yapılması rica edilmiştir. İzzet kardeşim kar etmeyi düşünmeksizin projeye destek vereceğini söylemiştir.
Bu yazımda Ayancık Kültür Merkezinin genel hatları ile başlangıç noktalarını vurgulamak istedim. Önümüzdeki yazımda ise bir müze kurucusu ve yöneticisi olarak iç mekân ve sergileme konusunda görüşlerimi paylaşmak üzere, tüm Ayancıklı dostlarıma selamlar sevgiler gönderiyorum.
Ayancık da görev yapmış, görev yaptığı süre içerisinde, Futbol, voleybol aktiviteleriyle, dostluklarınla, bu kasabanın gönlünde yer edinmiş bir Ayancık sevdalısı olan kıymetli abim. Havacılık tarihi araştırmalarını kaleme almanın yanında, Ayancık daki bu güzel kültür mirasının yaşatılması ve kültür merkezi olması için donanımlarını kullarak taşın altına elini koyman bizleri ve tüm Ayancıklı ları mutlu etti. Emeklerine sağlık kıymetli abim.
Arif Oktay Işıksal
Canımsın kardeşim. Bizleri yetistirenlerin içerisinde senin baban da var. Saygıyla babanın ellerinden öpüyorum. Selamlar sevgiler
Mustafacım çok teşekkürler Kurtuluş abimizden çok dinledim anlattıklarını hala görüştüğümüzde anlatıyor,geçmiş günleri de hatırlıyor hepinizin ve Ayancıktaki arkadaşlarımız Erdil,Erkan,İmdat,Ersin, Ayakkabıcı Ali abi,Yaşar abi Terzi Ahmet Amca Hikmet amca ve daha birçok abilerimiz arkadaşlarımız ve dostlarımızın kulaklarını çınlatıyoruz herkese selamlar
Mustafa Hocam yazınızı keyifle okudum.
Çok güzel bir proje. Fakat güzel olması bu projeyi hayata geçirmek için yeterli gelmiyor. Ayancık Belediye Başkanlığı makamı ve belediye meclis üyeleri bu projenin hayata geçirilmemesi için sanki yemin etmişler. Ayancık Belediye sinin kapısının önüne kadar gelen bu fırsatı sanki bir akıl direterek olmaz diyor. Sorun ne ? Maddi kaynak mı? Kişisel çatışmamı? Hiç biri sadece inat. Birkaç kendini bilmez Ayancığın üst aklı olduğunu zanneden menfaat çetesi bu projeye karşı çıkıyor. Belediye başkanı zaten umrunda değil proje varmış yokmuş. İşte böyle olunca büyük bir miras eriyor gidiyor. Ayancık sadece İstanbul Kumkapı da küçük bir stand kurarak bir kaç resimle tanıtılmaz. Kumkapı ya gitmiş iken siz sadece bir kaç kadeh rakı için iyi gelir.
Ayancık’ta bir müzenin kurulması ve buranın yöneticisi olarak sizin gibi birinin olması büyük bir şans çünkü Ayancığa gönülden bağlı birinin buradaki müzeyi çok güzel bir şekilde yöneteceğine inanıyorum başarılar diliyorum.
Gerçekten güzel öneriler.Değerlendirilmesi çok iyi olur.Umarım karşılığını bulur.
Sevgili devrem Kılıç senin bu güzel yazıların sonrasında 2024 temmuzunda Ayancık ve batı Karadeniz’in bir kısmını gezdik çok güzel anılar biriktirdik yine bu yakında da çok güzel şeylere değinmiştin başarılarının devamını diliyorum Saygı ve sevgilerimle Can dostum
Önemli ve başarılı bir girişim bu .Tebrik ediyor,aynı başarı ile projenin tamamlanacağına inanıyorum
Geçmiş geleceğin desteğidir
Gelecek yeni sayfaların açılımıdır
Mustafa bey, memleketim adına emekleriniz için çok teşekkürler.
Logolardan 1 ve 4 favorim.
Eski cezaevinin bir Kültür Merkezi yapılma fikri çok güzel. İçinin de görsellerdeki görüntüsü de harika..
Emeği geçen herkese minnetlerimi sunarım.
Saygılarımla.
Bir nolu görsel benim hoşuma gitti.
Ben de aynı logoyu beğeniyorum. Selamlar saygılar