Dolar 32,5257
Euro 34,9376
Altın 2.436,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 20°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Avukat Abdurrahman Erşen, Kamulaştırma Sürecini Anlattı

Avukat & Arabulucu Abdurrahman Erşen, Acele Kamulaştırma süreci ile alakalı vatandaşlarımızın yeterli bilgiye sahip olmadığını vurguladı.

Avukat Abdurrahman Erşen, Kamulaştırma Sürecini Anlattı
9 Nisan 2022 10:05

Bursa ve çevresindeki illerde Acele Kamulaştırma süreçlerini takip eden Avukat & Arabulucu Abdurrahman Erşen, Acele Kamulaştırma süreci ile alakalı vatandaşlarımızın yeterli bilgiye sahip olmadığını vurguladı, Acele el koyma kararı neticesinde maliklerin hesabına depo edilen tutar ile birlikte kamulaştırma sürecinin tamamlanmadığını belirten Av. Abdurrahman Erşen, kamulaştırma sürecinin tamamlanması için ilgili idarenin acele el koyma kararının devamında mutlaka kamulaştırma kanunun 10. Maddesi uyarınca ‘Bedel Tespit Ve Tescil’ davası açması gerektiğini vurguladı ve süreci kısaca özetledi;

Acele Kamulaştırma, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunun 27. Maddesine göre yapılmaktadır. Ancak Acele Kamulaştırma usulünün uygulanabilmesi için bazı şartların oluşması gerekmektedir. Öncelikle yurt savunmasının gerektirdiği durumlarda Acele Kamulaştırma kararı alınabilir. Ayrıca Acele Kamulaştırma kararı yalnızca Cumhurbaşkanı Kararı gereği ve özel kanunlarda öngörülen durumlarda verilebilir.

Alınacak Acele Kamulaştırma kararı belirsiz ve genel nitelikte, ölçüsüz olarak verilemez.

Acele Kamulaştırma kararında kamulaştırmaya konu taşınmazların her birinin ayrı ayrı gösterilmesi zorunludur.

Acele Kamulaştırma, kamulaştırma sürecine son veren bir işlem olmadığı gibi Acele Kamulaştırma kararı sonrası kamulaştırılan taşınmazların maliki değişmemektedir. Acele Kamulaştırma sürecinin devamında kamulaştırma işleminin tamamlanması için mutlak surette kamulaştırmayı yapan idare tarafından, kamulaştırılacak taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesine ‘ Bedel Tespit Ve Tescil’ davası açılması gerekmektedir.

Acele Kamulaştırma süreci ve devamında yapılacak iş ve işlemler şu şekildedir;

1: Acele Kamulaştırma kararının olmazsa olmazı kamu yararı kararıdır. Kamulaştırılacak alanla ilgili kamu yararı kararı kamulaştırmayı yapacak idare tarafından alınır.
2: Alınan kamu yararı kararı uyarınca, kamulaştırılacak olan taşınmazların listesi veya krokisi cumhurbaşkanı kararı başlığı altında resmi gazetede yayınlanır.
3: İlandan sonra idare tarafından kamulaştırılacak taşınmazın bulunduğu yer Asliye Hukuk Mahkemesine kamulaştırma kanununun 27. Maddesi uyarınca acele el koyma kararı verilmesi amacıyla dava açılır.
4: Açılan bu davada kıymet taktiri dışında ki işlemler sonradan tamamlanmak üzere ilgili idarenin istemiyle mahkemece yedi gün için de o taşınmaz malın 10. Madde esasları dairesinde ve 15. Madde uyarınca seçilecek bilir kişilerce tespit edilecek değeri, idare tarafından malik adına 10. Maddeye göre yapılacak davetiye ve ilanda belirtilen bankaya yatırılarak o taşınmaz mala el konulabilir.

İdare tüm bu işlemleri yaptıktan sonra altı ay içerisinde taşınmazın malikiyle uzlaşma yoluna giderek, malike uzlaşma tutanağı imzalatmak suretiyle ilgili taşınmazın ferağ işlemlerini yaptırmalıdır. Şayet uzlaşma sağlanamazsa altı ayın sonunda taşınmazın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesine başvurarak Bedel Tespit Ve Tescil davası açmalı ve taşınmazın nihai bedeli bu şekilde tespit ettirilmelidir. İdare Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından kendisine verilen kesin süre içerisinde belirlenen bedeli malik adına açılan banka hesabına depo etmelidir.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.