Dolar 32,3119
Euro 35,0521
Altın 2.277,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

ALLEGRA ENSEMBLE (Dünyanın Türküsü)

30 Nisan 2014 15:42

Erdoğan Erkaymaz

Bu haftaki yazıma başlarken başta Kaymakamımız Suat YILDIZ  ve Belediye Başkanı Ayhan ERGÜN’e sanata ve Kültüre verdiği katkılarından dolayı teşekkür ederim. Kaymakamlık ve Belediye katkılarıyla ilçemize gelen devlet tiyatroları etkinliğini izledik. 29 Nisan akşamı ‘ALLEGRA ENSEMBLE’ grubu muhteşemdi…
 
 Grup Türk kültürünün müzik mirasını ve müziğin evrenselliğini göz önünde bulunduran nefis bir repertuar sundular. Ayancık yaşayanı ve sanat severi olarak biliyorum ki; ‘Sanat insanı anlatır ve insandan doğar’ bu sanatsal ve kültürel faaliyetleri destekleyen ve katkı sunarak izlettirenlere şükranlarımı sunmak isterim.
 
Dünya müziğini klasik müzik formuyla buluşturan, 8 kadın müzisyenden oluşan Ankara Devlet Opera ve Balesi Sanatçıları Topluluğu; Müzikaller, fadolar, Şansonlar, Halk Türküleri, Klasik caz parçaları ve sürpriz yaparak ‘Ayancık Eymeleri’ gibi farklı türde kendi yorumlarıyla sanatseverlere müzik ziyafeti sundular.
Ayancık Kültür Merkezi’ndeki bu muhteşem konserde Ankara Devlet Opera ve Balesi’nin Değerli Müzisyen Osman İşmen’in katkılarıyla gelişen grupta solistlerinden Soprano Mehlika Karadeniz’in enfes yorumlarıyla kemanlarda Ümmiye Özden (Bir dönem Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Lütfi Özden’in kardeşi),Selen Tereci Tek, Viyolada Menda Sek, Viyolensede Aslı Gültekin, Flütte Müjde Akden, Piyanoda Gülriz Tunca, Vurmalı Çalgılarda Irmak Tokgöz eşlik etti. Profosyonel ve akademik kadro klasik Batı müziği enstürümanları eşliğinde dünya müziğinden örnekler sundular.
 
Katılımın yoğun olduğu gecede; ‘Üsküdara giderken’ gibi türk müziği formundaki yorumla programına başladılar. Aşık Veysel’in ‘Uzun ince bir yoldayım’, Sarı gelin, Mostar köprüsünü içeren Boşnak şarkı aşkı ve sevgiyi konu eden bir caz eser, Kıbrıs Türküsü olan ‘Magosa Limanı’, Nasip olursa Amasyaya varırsam, Gelevera Deresi, Bulgar Eser olan ‘ Devoiko’, Portekizce Balıkçı ağı konulu bir eser, Azeri türkü ‘Aygız’, Divana aşık türküsü, Çayelinden Öteye, Edith Piaf (La mome), Yunan ezgi  ‘Sagopo’ , Viktor Hugo’nun ‘Notre Dome’nın Kamburu’ müzikalinin eserlerinden okundu, Opera denince akla ilk gelen İtalya’dır. Soprano Mehlika Karadeniz’in enfes yorumuyla ‘Canzone Per Te’ mükemmel sonlandı. İşin en güzel yanıda bu eserlerin hepsinin okunmadan önce hikayelerinin anlatılmasıydı.

Hayrettin Kaya

Katılımcılar ‘ALLEGRA ENSEMBLE’ grubunu ayakta alkışladılar. Grup adına konuşan Mehlika Karadeniz teşekkür sunusu sonunda ‘Bizimde sizlere bir sürprizimiz olacak’ dediğinde; ‘Ayancık Eymeleri’ ezgileri dökülünce sanatçı ve katılımcılar birlikte söylediler. Sanata büyük önem verdiğini bildiğim sayın kaymakamımız Suat Yıldız başta olmak üzere bu gecenin oluşunda emeği geçenlere teşekkür ederken Büyük Kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Sanatsız Kalan Bir Milletin Hayat Damarlarında Biri Kopmuştur’ sözüyle  bitirmek istiyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.