Dolar 32,5124
Euro 34,5835
Altın 2.494,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 15°C

81 yaşındaki Hasan Ersoy Gençlere taş çıkartıyor

Sinop’ta 81 yaşındaki Hasan Ersoy, balık ağı örerek başladığı çalışma hayatına pazar filesi örerek devam ediyor.

81 yaşındaki Hasan Ersoy Gençlere taş çıkartıyor
20 Aralık 2017 13:13

Sinop’ta 81 yaşındaki Hasan Ersoy, balık ağı örerek başladığı çalışma hayatına pazar filesi örerek devam ediyor.

Sahilde açtığı küçük tezgahında, ördüğü pazar filelerini satışa sunan Ersoy, ilerlemiş yaşına rağmen çalışkanlığı ile takdir topluyor. Uzun yıllar balıkçılık yapan, daha sonra uluslararası yük taşımacılığı yapan gemilerde çalışan ve geçirdiği kaza sonrası ise emekli olmak zorunda kalan Ersoy, her ilmekle hem boş zamanlarını değerlendiriyor, hem de ekmek parası kazanıyor. Ersoy gazetecilere çok genç yaşta hayatın zor şartlarıyla tanışarak çalışmaya başladığını söyledi.
Sinop’taki teknelerde başlayan deniz macerasının uluslararası yük taşımacılığı yapan gemilerde devam ettiğini anlatan Ersoy, pazar filesi örmeyi de 50 yıl önce balıkçılık yaparken öğrendiğini dile getirdi. Balıkçıların her av sezonu öncesi balık ağlarını tamir ettiğini, balık ağı ördüğünü belirten Ersoy, naylon poşetlerin olmadığı yıllarda, teknelerde, gemilerde boş zamanlarında pazar filesi ördüklerini anlatan Ersoy, şöyle devam etti: “Bizim ailemiz atalarımızdan bu yana balıkçılıkla geçinen bir aile. Ben de geçimimi uzun yıllar balıkçılıktan sağladım. Sonrasında çalışmaya uluslararası yük taşımacılığı yapan gemilerde devam ettim. Pazar filesi yapmayı da teknelerde balıkçılık yaptığım dönemlerde büyüklerimizden öğrendim. Tabii o yıllarda pazar filelerine rağbet çok idi. Çünkü naylon poşetler yoktu. İşte zaman geçtikte, teknoloji geliştikçe pazar fileleri de rağbet görmemeye yerini naylon poşetlere bırakmaya başladı. Ama hala kullananlar var. Sağlık ve temizlik açısından tercih ediliyor. Belki bir gün tekrar rağbet artar.” Havaların müsaade ettiği her gün sahilde tezgahını açarak file ören Ersoy, çalıştığı zamanlarda kendisini iyi hissettiğini söyledi.
Yeni neslin çalışmadığından yakınan Ersoy, gençlere çalışmaları öğüdünde bulunarak, “81 yaşındayım ve hala çalışıyorum. Gemilerde çalıştığım zamanlar da dahil elli yılı aşkındır bu fileleri örüyorum. 81 yaşında olmam benim çalışmayacağım anlamına gelmez. Hem boş zamanlarımı değerlendiriyorum hem de üç beş kuruş ekmek parası kazanıyorum. Çünkü çalışmak benim hayatım. Gençlere de tavsiyem çalışsınlar. Çalışmak insanı sağlıklı yapar, hayata tutunmasını sağlar” ifadelerini kullandı. Sağlığını balık yemeye ve çalışmaya borçlu olduğunu vurgulayan Hasan Ersoy, sağlığı elverdiği sürece de çalışmaya devam edeceğini kaydetti. Ördüğü pazar filelerine özellikle il dışından gelen vatandaşların ilgi gösterdiğini belirten Ersoy, “Sahilde gezerken gören kadınlar oluyor. Şu fiyata diyorum hemen alanlar oluyor. Sağlığım el verdiği sürece yapmaya devam edeceğim. Hem ekmek parası için hem de boş durmamak için yapmak istiyorum.” şeklinde konuştu.

81 yaşındaki Hasan Ersoy Gençlere taş çıkartıyor 81 yaşındaki Hasan Ersoy Gençlere taş çıkartıyor

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.