14 Şubat Sevgililer Günü ve Buena Vista Club
Sevgi dolu bir öpücük de paha biçilemez en büyük hediyedir.
14 Şubat Sevgililer Günü… Son yıllarda özellikle de 12 Eylül darbesinden sonra duygularımızı kabartarak önümüze konulan bu özel günlerin –Anneler Günü, Babalar Günü, Sevgililer Günü, Öğretmenler Günü daha niceleri… Neredeyse 365 gün dolu. Kapitalizm küreselleştiği günümüzde toplumu hızla geleneksel bağlardan koparmış kendi amaçları- tüketim toplumu doğrultusunda yeniden dizayn için çeşitli projeler geliştirmiştir. Bunun en belirgin özelliklerinden biri de hayatımızın neredeyse vazgeçilmez haline gelmiştir bu özel günler. Günümüzde çeşitli duygusal anlamlar da yüklenerek tüketim kültürünün oluşmasını da yaratmışlardı.
2015 Şubat ayında Küba gezisi yapmıştık. 14 Şubat 2015 Cumartesi günü yaşamımda önem verdiğim, unutamadığım anımı yaşadığım gündü. Küba’ya gitmeden önce Alman yönetmen Wim Wenders’in yaptığı Küba müziği hakkında 1999 yapımı belgesel filmi “Buena Vista” Social Club” müzisyenlerinin yaşamları ve müzikal çalışmaları beni çok etkilemişti. Tur görevlisi Bülent Demirdurak akşamı “Sevgililer Günü” nü nasıl değerlendirilmesi konusunu açtı. “Bir alternatif olarak da” Bu akşam Havana National Otel’inde Bueno Visto SocialClub müzik grubu yer alacak. En büyük özelliği de müzik grubunu kuranlardan sağ kalan yaşayan tek sanatçı var, ne dersiniz? Dediğinde eşimle gitmeye karar verdik. Çok mutlu olmuştuk. Küba gezisi yazımda oldukça yer vermiştim. 14 Şubat Sevgililer Günü dendiğinde o geceyi hatırlarım. Bugün Küba’daki müzik grubunda ne yazık ki Compay Segunda, Ruben Gonzalez, İbrahim Ferrer, Cochaito Lopes, Puntillita Licea ve Anga Dioz gibi yıldızlar artık aramızda değil. Ancak Buena Vista efsanesini yaratan büyülü müzik yaşamaya devam ediyor.
İspanyol ve Afrika etkileri, Küba tutkusunun iyi bir dozu ile birleştiğinde… Buena Vista Sosyal Kulübü sanatçıları sesini duyan herkes uzun süre hareketsiz oturmayacaktır. Bu grubu hemen hemen hiç kimse devrim öncesi Havana’da ne yaptığını bilmiyordu. Alman yönetmenin belgesel filmi bu efsanevi müzisyenlerin yaşamına daha önce hiç açılmayan bir pencere açarak, daha sonra da Amsterdam ve New York konserleriyle olağanüstü güzellikteki performansları ve bu konser görüntüleriyle dünyayla buluşturdu. Küba’nın müzik dünyasına armağanı ilk 12 kişiden oluşan grup kısa sürede Küba’da daha sonra Latin Amerika ve sonrasında bütün dünyada tanındı. Benim için de özel olanı bu grubu ülkesinde canlı dinlemem idi…
Biraz da Buena Vista Sosyal Kulübü müzisyenleri dinlediğimiz otelden bahsetmek istiyorum. “HOTEL NACIONAL DE CUBA” Küba tarihi, kültür ve Küba kimliğinin sembolü olarak kabul ediliyor. Dünya Kültür mirasının bir parçası olarak kabul ediliyor. Otel 1930 yılından bu yana İngiltere başbakanı Churchill, sanatçılar Frank Sinatro, Ava Gardner gibi çok sayıda sanat, bilim, politik insanları ağırlamış zarif ve antik ihtişamlı bit otel. Otelde gezinirken Amerikalı televizyon sunucusu komedyen, yazar, yapımcı ve seslendirme sanatçısı “Conon O Biren” gördüm. Eksik İngilizcemle gazeteci olduğumu anlatmaya çalıştım. Ama cep telefonumla fotoğraf çekmeyi de başardım. Conan O Biren “ turnstalk Show in Cuba” programı için gelmişler. Bu da anılarda kalan günlerdi.
Bu özel günlerin bir tek amacı vardır; daha çok tüketim… Medya ve reklamlar aracılığıyla belleklerimize kazılan bu özel günlerin tek amacı var, daha çok tüketmek. Bunun için de bugünlerde çeşitli anlamlarda yüklenerek tüketim kültürünün oluşmasını yaratmak. Bu özel günlerde yapılan alışveriş miktarı ve şirketlerin ciroları kapitalizmin amacına ulaştığını göstermektedir. Bu günlerde pahalı hediyeler almak bir marifet olarak görülüyor. Herkes pahalı hediye almayı zorunlu hissediyor. Oysa sevdiklerimize sevgimizi böyle günlerde pahalı hediyelerle değil, onları içten bir dokunuş, bir demet kır çiçeğiyle, sevgi dolu bir öpücük de paha biçilemez en büyük hediyedir.
Sevgi il kalın
Erdoğan Erkaymaz