Dolar 32,3361
Euro 35,1955
Altın 2.247,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 12°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 11°C

TÜRKİYE’NİN HERYERİNDE “İZMİR MARŞI” SÖYLENİYOR

11 Haziran 2018 19:47

Her ülkenin kendine özgü bir çok marşı vardır.

Her ülkenin kendine özgü bir çok marşı vardır. Ülkemizin başta İstiklal marşımız olmak üzere birçok marşımız vardır. Bazı marşlarımız toplum hayatında önemli bir yere sahiptir. Bu marşlar vatani duygularımızı kabartmakta ve atalarımız için övünmemize vesile olmaktadır. Bu marşlarımızda Şanlı tarihimizin destanları anlatılmaktadır. Marşlarımız, tarihin en gerçek kaynaklarıdır. İstiklal Marşı’mız, Onuncu Yıl Marşı, Çanakkale Marşı ve son günlerde sıkça söylenen İzmir Marşı…

Aslan Özdemir

Son günlerde maçlarda taraftarlar yeri göğü “İzmir Marşı” ile inletmeleri. Mezuniyet törenlerinde de İzmir Marşı’nın söylenmesi ve özellikle yaptığı cumhuriyet vurgusu ve Mustafa Kemal Atatürk’ü hep bir ağızdan anmaları, pek çok sanatçı ve grup tarafından yeniden yorumlanıp daha çalınır ve dinlenir olmaları özellikle iktidar kanadını rahatsız ediyor. Oysa bizim marşlarımız Coşkudur. Marşlarımız da ölümüne direnişler, zaferler, Şehit kanlarıyla işgalden kurtarılan Vatan,  bir milletin yeniden doğuşu Cumhuriyetimiz vardır.

Bu haftaki konumu kaleme alma nedenim; “Piri Reis Üniversitesi’nin Mezuniyet töreninde tarihi protesto! Bakanlar Salonu terk etmesi. “ Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a,  Piri Reis Üniversitesi tarafından fahri doktora ünvanı verildi. Tören sırasında ahnedeki öğrencilerin alkışlı protesto su ve İzmir Marşı’nı söylemeye başlamasıyla birlikte bakan Yılmaz Salonu terk etti. Ardından da Salonu dolduranlar hep bir ağızdan “Mustafa Kemal’in askerleriyiz” sloganı  attılar.

Her duyduğumuzda tüylerimizi diken diken olduğu ve içimizden gelerek, bağıra bağıra eşlik ettiğiniz İzmir Marşı’mızın tarihinin tartışmalı oluşu; “Kimi kaynakların Kafkasya dağlarında çiçekler açar” dizesi ile başlayan Marşı olduğunu,  gazeteci yazar Murat Bardakçı’nın imparatorluk devrine ait Yani Mehter gibi Osmanlı marşıdır” Söylemene rağmen kaynağı ne olursa olsun,  Türk Milleti olarak İzmir Marşı’nı çok seviyoruz ve her fırsatta İçimizden gelerek dolu dolu söylemeye çekinmiyoruz.

Aslında, “İzmir Marşı’nın”, Türkiye laiktir laik kalacak, bir gün Mustafa Kemal’in askerleriyiz sloganları, iktidarında yaptığı baskıcı rejime karşı duruşdur. Asıl belirtmek istenen; demokrasiye, bir gün cumhuriyete olan inancın tek adamcılığa terkedilmek istenmemesidir. Ülkenin sıkıntılı günlerinde kendini ifade etmeye çalışan,  sindirilmeye çalışan muhalif sesdir…

İzmir Marşı için en güzel yorumu gazeteci yazar Yılmaz Özdil yapmıştır. “insanın her duyduğunda yüreği Taşar.  Duygularımızı allak bullak eder.  İstemsiz olarak Gözlerimiz dolar. Hiç düşündünüz mü neden? Nasıl olur da yediden yetmişe, kadın erkek herkese bir gün Nurdan her köşesini Bu kadar derinden etkiler? Çünkü… Söz yazarı anonimdir. İsim bilinmez. Bizati halk yazmıştır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.