Dolar 32,3404
Euro 35,1084
Altın 2.241,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 11°C
Az Bulutlu
Sinop
11°C
Az Bulutlu
Çar 9°C
Per 10°C
Cum 11°C
Cts 12°C

Ortalık Butik Cafe

13 Kasım 2019 11:16

Neden ne olursa olsun bu mekan “Ortalık Butik Cafe” olarak devam etmeli…

Kent mekanları, kentin gündelik yaşam kültürünün orta yerinde yer alırlar. Sadece işlevsel yanları ile değil, taşıdıkları simgeler, göstergesel kodlar ile de kentin yaşanması, yeniden üretimi ve dönüşümünde merkezi rol oynarlar. Modernite ile birlikte kent mekanlarının önemi ve temsiliyet dereceleri büsbütün artmış, adeta, kent yaşamının ayrılmaz bir parçası, modern kentliğin sembolik bir göstereni haline getirmiştir. Kent mekanları derken kentli yurttaşların gündelik yaşamlarını sürdürmelerine aracılık eden, kentin ve kentliliğin inşasında aracı rol üstlenen daha küçük kurumlar akla gelir. Bu kurumlar, kentin politik iktisadi coğrafyası dışında yer alan, daha açık bir şekilde kentin kültürel yüzeyini yansıtan mekanlardır. Örneğin; Sinemalar, tiyatrolar, restoranlar, pastaneler, müzeler, galeriler, kütüphaneler, oteller, barlar, kahvehaneler, parklar, kafeler vs. kentin gündelik yaşamının üzerine bina edildiği yerler olarak modern yaşamın odak kurumu arasında yer alırlar.

Aslan Özdemir

Kent mekanları, yeme-içme, eylenme, vakit geçirme, gösteri, moda, yürüme, bakma, kendini salıverme, özgürlük, kaçış, spontenelik, yaşamsal durumlara/aktivitelere karşılık gelirler. Müdavimler bu mekanlarda kendilerini bulurlar, arzu ettikleri yüzleri görür, mekana art gösterge, imaj ve işaretleri toplarlar. Bu mekanlar yoluyla kentli yurttaşlar, hayata tutunur. Zira bu mekanlar, fiziksel oldukları kadar sosyal ve kültürel yönden de bir derinliği temsil ederler.

Bir İskoç atasözü vardır “Bir şeye bir defa aldanma hakkım var, eğer ikinci defa aldanıyorsam, suç benimdir, aldatanın değil” İkinci defa aldanmamak için mekan için nasıl kıyaslama yapacağımızı iyi bilmelisiniz. O mekanda size sunulan ürün listesinin, verdiğiniz paraya eş değer olması çok önemli. Sağlık açısından hijyen önemlidir. (Ortam, masa, ürünlerinin yapıldığı alan, lavoba, wc, havalandırması… Mekan çalışanlarının müşteriye gösterdikleri ilginin orantılı olması çok önemlidir. Mekan sahibinin müşterilerin masasına gelip “hoş geldiniz” demesi her zaman müşteriyi rahatlatır ve evindeymiş gibiymiş gibi hissettirir. Ancak burada ilginin oranı da önemlidir. İç rahatlığıyla tekrar tekrar gidebileceğiniz, arkadaşlarınıza tavsiye edebileceğiniz ve de misafirlerinizi ağırlayabileceğiniz bir mekan çok önemlidir.

Bazı mekanlar ev ve iş yerleri dışında kalan ve insanların buluşma, sosyalleşme, eylenme gibi amaçlarla kullandıkları yerlerdir. Kısaca buna “Üçüncü Yerler” olarak tanımlanır… Kentsel alanda meydana gelen farklılaşmaların ve gündelik yaşamda yaratıcı etkileşimlerin olduğu alanlardır. Yine burası eşitlikçi, temel aktivitesi sohbet olan, herkesin kolaylıkla ulaşabileceği, müdavimleri olan, sade profili ve neşeli ruh halini içeren, evden uzak ama ev gibi olan yerlerdir.

Buraya kadar nereden mi bahsediyorum? “Ayancık Ortalık Butik Cafe”den… İki gündür mekanı işleten Oytun Özer mutsuz. Öğrendim ki; tahliyesi isteniyormuş. Gerekçe her ne olursa buranın aynı işletme olarak devam etmesi istemimdir. Eşimin diş hekimliği muayenehanesinin alt katında olduğundan hemen hemen her gün kullandığım bir mekan. Müdevimlerinin oldukça mutlu oldukları, toplu kahvaltı, aparatif yemek, ev yapımı (poğaça-börek-pasta) Sinop mantısı, çay kahve sunan bir mekan. Yine müdavimlerinin entelektüel sohbet ettikleri bir mekan. Neden ne olursa olsun bu mekan “Ortalık Butik Cafe” olarak devam etmeli ve kent sahip çıkmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.