Dolar 32,5601
Euro 34,8680
Altın 2.425,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 24°C
Az Bulutlu
Sinop
24°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Halkın Katılımı Toplantısı “Halka Uzak ve Kaçırıldı” (Sinop Nükleer Santral İstemiyor)

8 Şubat 2018 16:04

“Sinop Nükleer Güç Santrali”

İlimiz merkez Abalı Köyünün İnceburun mevkiine yapılacak olan “Sinop Nükleer Güç Santrali” ilgili hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu kapsamında halk katılım toplantısına katılmak isteyen Sinop CHP Milletvekili Barış Karadeniz, Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül ve Ulus basında yazıldığı şekilde 200 kişi toplantının yapıldığı Sinop Üniversitesi Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli’nin Salonuna 500 metre uzaklıkta polis tarafından kurulan barikatla durduruldu, geçişe izin verilmedi. İçeride kimler kimler vardı? İlçemiz fotoğraf sanatçısı Volkan Atılgan’ın Ulusal bir gazeteye verdiği demeçte; Toplantı Salonunda AKP’liler vardı. Onların dışında üç beş kişi vardık. Gazetecilerin alınmasına da izin verilmedi. Toplantı “Sinop Halkı Hoş geldiniz” diyerek açılınca bizde “burada Halk Yok” diyerek tepki gösterdik. İki arkadaşımız gözaltına alındı. AKP’lilerin küfür ve hakaretlerine maruz kaldık”. Dedi.

Toplantıya alınmayan Sinoplular Valiliğe ve Savcılığa şikâyet dilekçesi vermek istediler. Polisle yaşanan arbedede Milletvekili Barış Karadeniz ve grup biber gazı ile müdahalede dağıtılmaya çalışılmış. Daha sonra Milletvekili Barış Karadeniz ve grup adına temsilciler şikâyet dilekçeleri valiliğe ve savcılığa verdi. Anadolu Ajansına göre Sinop Emniyet Müdürlüğüne Giresun, Ordu ve Tokat illerinden takviye olarak yaklaşık 900 polis geniş güvenlik önlemi almış.

Sinop’ta, Japon-Fransız ortaklığıyla inşa edilecek nükleer santral 4 bin 480 megavat kurulu kapasiteye sahip olacak ve 4 reaktörden oluşacak 20 milyar dolarlık santral projenin ilk reaktörünün 2025 yılında devreye girmesi planlanmış. Tamamı ormanlık alanda planlanan arazi, yaklaşık 1.010.4 hektardır. Bu alanın 102,5 ha. Santral alanı olarak planlanmış… Sinop Nüfusunun yüzde 35’i eki alanında olacak. Başvuru dosyasına göre proje alanından itibaren 30 km yarıçaplı alan, yüzölçümü bakımından Sinop Merkez ilçesinin yüzde 74,1 i, Erfelek ilçesinin yüzde73,2’si, Ayancık ilçesinin yüzde 5,8’i, Gerze ilçesinin yüzde2,4’ünü kapsıyor.

Ekolojik önlemler (ÇED) raporuna ötelenmiş. Başvuru dosyasında ekolojik mevcut durum çalışmalarının 30 kilometre yarıçaplı bölgede ve proje alanında bulunan “Hamsilos Tabiat Parkı”, Sarıkum Tabiat Parkı”, “Aksoz-Karagöl Sulak Alanı” ve “Bozburun Yaban Hayatı Geliştirme Sahası”… Yine çalışma alanında 6 adet anıt ağacında bulunmaktadır. Ayrıca santralin ortaklarının “düşük aktiviteli” ve “ kısa yarı ömürlü” olduğu ileri sürülürken, bu atıkların ne olacağı konusunda ise bilgiye rastlanmadı. Sinop Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafında belirlenen yer ve zaman, yaşam ve çevre düşmanı bu projeyi halktan kaçıranlar önce kendi vicdanlarından hesap vermelidirler.

Nükleer tesislerin çevreye etkisi konusunda; Prof.Dr. Hayrettin KILIÇ(The Green Think Tank Of Turunch Foundation,ABD) “Nükleer Santrallerin atık-soğutma suyunun deniz yaşamında meydana getirdiği felaketin boyutları korkunç. ABD Kaliforniya Eyalet tarafında hazırlanan rapora göre deniz kıyısında ki bir santral 225 kilometrelik bir deniz alanında tüm yaşamı etkiliyor. Raporda bu alanda yaşayan balık türlerinde bir yılda yüzde 10,8 oranında azalma olduğuna dikkat çekiyor. Bu tesislerde işletim süreleri boyunca hiçbir kaza yaşanmasa dahi, doğaya ve insanlara son derece ciddi zararlar veren iyot, kripton, sezyum, stranyum ve trityum gibi radyoaktif izotoplar salınıyor. Bu da özellikle santral çevresinde yaşayan çocuklar da lösemi başta olmak üzere kanser vakalarında önemli artışlara neden oluyor. Amerika’da 67 değişik bölgede 51 santralin etkileriyle ilgili bilimsel araştırmalar farklı yaş gruplarında ölüm ve başta kanser olmak üzere bir çok hastalığın önemli oranlarda arttığı ortaya koyuyor” diyor.

Son Söz; Ne HES, Ne Termik, Ne Nükleer… Güneş, Rüzgar bize yeter. Yüzde yüz yenilenebilir Enerji…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.