Dolar 32,5215
Euro 34,7523
Altın 2.493,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 17°C

Çocuk İstismarı İnsanlık Suçudur

26 Şubat 2018 15:44

Ülkemizde son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı.

Son yıllarda cinsel istismar vakalarında büyük artış yaşanıyor.  Toplumsal yaşamımızı dinsel referanslarla dizayn etmeye çalışan iktidarın, cinsel ilişkide rıza yaşını düşürmesi, yıllardır çocuk  gelinlere göz yumulması ve adliyedeki her dört istismar davasından birinin çocuklara yönelik olduğu ortadadır. “Çocuk istismarı; Bir yetişkinin çocuğa karşı fiziksel veya psikolojik bakımdan kötü muamelesidir.” Şuan  bu yazımı yazarken ve siz bu yazıyı okurken, bir çocuk istismara uğruyordur.

CHP İstanbul milletvekili Gülay Yedekçi; Pedofili ve enseste maruz kalan, çocuk yaşta evlendirilen ve cinsel istismara uğrayan çocukların dramını TBMM gündemine taşıdı. Cinsel istismar vakaları hakkında meclis araştırması istedi. Araştırma önergesinde;

-“Tecavizlerin yüzde 5’i ortaya çıkarken, yüzde 95’i gizli kalıyor.

-Ensest ilişkilerden bin tecavüzden sadece biri açığa çıkıyor.

-Adliyedeki dört tecavüz vakasından biri çocuklarla ilgili.

-İstismarların yüzde 66’sı akraba, komşu gibi tanıdık kişiler tarafından yapılıyor.

İstismarların yüzde 9’u aynı evde yaşıyor.

-Ülkemizde 181 binin üzerinde çocuk gelin var. Dini nikahlar nedeniyle gerçek sayı bunun çok üzerinde…

– Ülkemizde son 10 yılda çocuk istismarı vakaları yüzde 700 arttı.

-Çocuk istismar vakaları son 10 yılda 300 bini geçti.”

Son yıllarda cinsel istismar olaylarının artışı gerçeğini kimse inkar edemiyor. Öyle ki, ilgili hükümet bazı bakanlarından oluşan istismar komisyon kurarak yeni yaptırımlar ve önlemler üzerinde çalışmalar yapıldığını söylemek zorunda kaldılar. İstismar olayının sürekli artıyor oluşu en yetkili kişiler tarafından dahi kabul ediliyorken, “9 yaşında çocuk evlenebilir” açıklaması yapanlar ile istismar arasında bir ilişki olup olmadığını sorgulamak ne anlama gelmektedir? Ülkemizde hukuk literatürüne girmiş “Küçüğün rızası” gibi ifade hala ortalıkta bir yerde duruken istismarın önlenmesi diye bir şeyi nasıl ciddiye alacağız? Bazı vakıf ve tarikat kuruluşların çatısı altında yaşandığı kanıtlanan birçok taciz ve tecavüz olayları birkaç sapkına yükleyerek meseleyi çözmüş olabilicekmiyiz?

Çocuklara bir yetişkin, toplum, devlet veya başka bir çocuk tarafından, bedensel, duygusal, zihinsel veya sosyal gelişmelerini olumsuz etkileyen bir muamelenin uygulanması olarak tanımlanan çocuk istismarı, fiziksel cinsel, duygusal, ekonomik ve çocuk ihmali şeklinde ortaya çıkabilmektedir. Her alanda yaşanabilecek olası istismar vakalarının önüne geçmek, devletin tüm birimlerinin en temel sorumluluklarındandır. Bu sorumluluk  Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi Çocukların cinsel sömürü ve istismara karşı sorunluluk sözleşmesi gibi, ülkemizin de imza attığı uluslar arası sözleşmeler de vurgulanmaktadır.

Ancak ulusal ve uluslar arası yükümlülüklere rağmen ülkemizde çocuk istismarını önleme konusunda kararlı bir duruşun sergilenebildiği söylemek de mümkün görünmektedir.

Ne zaman toplumu rahatsız eden çocuk istismarı olayı basına yansısa, yönetenler ezber tekrarlayıp “Hadım edelim”, “İdam edelim” ifadeleri yer alır. Oysa mevcut kanunların uygulanmasını sağlayacak koşulları yaratın… Çocuklar buluğ çağına gelene kadar korunması gerekir. 18 yaşına kadar herkes çocuktur ve koruma altında tutulmalıdır.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.