Dolar 32,3346
Euro 35,2006
Altın 2.247,92
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 12°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
12°C
Hafif Yağmurlu
Çar 10°C
Per 11°C
Cum 10°C
Cts 12°C

19 MAYIS TATİL DEĞİL BAYRAMDIR

19 Mayıs 2020 17:23

Türkiye’ yi yöneten zihniyet neden ‘‘Milli Bayramları’’ sevmez? 19, Mayıs, 23 Nisan, 30 Ağustos ve 29 Ekim günlerini..

Türkiye’ yi yöneten zihniyet neden ‘‘Milli Bayramları’’ sevmez? 19, Mayıs, 23 Nisan, 30 Ağustos ve 29 Ekim günlerini.. Milli Bayramlar; Aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, duygu, ülkü birliği olan insanların uluslaşmasına imkân sağlayan günlerdir. Bu bayram günleri Cumhuriyetimizin kuruluş sürecini simgeleyen günlerdir. Cumhuriyetimiz ile ilgili her şeyi unutturmak, Cumhuriyet ile ilgili halkımızın bağını kesmek istiyorlar. İktidar bugüne kadar Milli Bayram kutlamalarını yasal zeminde en aza indirmiştir. Geçmişte ‘‘Kutlu Doğum’’ haftasını 23 Nisan’ a denk getirmişlerdi. Ama ne olduysa Fetö meselesinden sonra birden ortadan kalkar duruma geldi.

Aslan Özdemir

Bilinen zihniyet; 30 Ağustos 2011 tarihinde ‘’30 Ağustos Zafer Bayramı’’ kutlamalarını ‘‘şehit haberleri’’ gerekçesiyle iptal etti. 29 Ekim 2011 Van depremi nedeniyle ‘‘29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’’nı iptal etti. 30 Ağustos 2012 Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ ün kulağının rahatsızlığı nedeniyle tören iptal edildi. 19 Mayıs 2013 Reyhanlı’ daki bombalı saldırı nedeniyle ‘’19 Mayıs Atatürk’ ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’’ konserleri, kutlamaları ve diğer organizasyonlar iptal edildi. 29 Ekim 2014 Köşk, Ermenek’teki maden faciası nedeniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonunu iptal etti. 30 Ağustos 2015 kutlamalarının yapılmaması istendi. Gerekçe mi? Terör gösterildi. 23 Nisan 2016 PKK operasyonlarında şehit düşen askerler nedeniyle resepsiyon programları iptal edildi. Gerekçe Terör… Yine Kadıköy halkı Cumhuriyet Bayramını kutlamaya çalışırken, Marmaray’ ı açmayı planlayarak bayramın sönük geçmesine çalışmışlardı… Bu yıl da imdatlarına korona yetişti. Kısa süre içerisinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk Bayramımızı balkonlardan kutlattılar. Şimdi de 19 Mayıs Salı günü olmasına rağmen hafta sonuna yamayarak dört günlük sokağa çıkma yasağında uygulamaya koydular…

19 Mayıs 1919 tarihi, bir toplumu esaret altında kalmaktan kurtaran, Türk Milletinin ulus olmaya yönelik olarak yazgısını değiştiren, yarınlarını aydınlatan, sonuçta tam bağımsızlığını sağlayan Türk ulusunun ve Atatürk’ ün doğum günüdür. Atatürk’ ün Samsun’ a çıktığı günün Milli Mücadelenin başladığı gün olarak kabul edilmesi, 19 Mayıs 1919 tarihine büyük anlam katmaktadır. Atatürk’ ün bugünü gençlere armağan etmesi, gençlere güvendiğinin bir göstergesidir. 19 Mayıs Türk milletinin kurtuluşunun başladığı gündür. Atatürk’ ün doğum gününü soranlara, 19 Mayıs’ ı işaret etmesi bunun en büyük kanıtıdır.

O günlerde; Bazı vatan topraklarını düşman işgal ederken vatanseverler çarpışarak gazi olmuş şehit düşmüşlerdir. Mustafa Kemal kurtuluşun Anadolu topraklarında Anadolu halkıyla birleşerek topyekün savaşarak kazanılacağına inanıyordu. Bu sebeple 16 Mayıs 1919’ da İstanbul’ dan ayrılarak Samsun’ a doğru yola çıktı. 19 Mayıs 1919’ da Samsun’ a ayak bastı. Düşmanlar bütün yurdu ele geçirmeye başlamıştı. Yurt yavaş yavaş parçalanmaya başlamış Fransızlar, İtalyanlar, İngilizler, Yunanlılar, Ermeniler tarafından işgal edilmeye başlamıştı. Mustafa Kemal’ in 19 Mayıs 1919 günü ayak basıp Kurtuluş Savaşını başlatması milletimizin de yaşlısı, genci çocuğu kadını her şeyiyle ‘‘Ya istiklal ya ölüm’’ ilkesiyle bu savaşa katılması, Türklerin esir edilemeyeceğini her zaman hür yaşayacağını bağımsızlığından vazgeçmeyeceğini, Türk topraklarının işgal edilmeyeceğini dünyaya göstermiştir.

Eşitlik ve insan hakları temeli belirleyici olan demokrasi anlayışımız ve milli irademizi taçlandıran Cumhuriyetimiz kolay kurulmadı. Gazi Mustafa Kemal’ in Samsun’ a yolculuğuyla başlayan uzun, çileli ve bedeli şehit kanlarıyla ödenmiş olan bir süreç sonunda kuruldu.. Milli mücadelenin her adımı büyük özveri ve büyük acılara rağmen büyük bir inançla devam etmiştir. Düşmanlarımızın hem sayıca hem de askeri teçhizat bakımından çok üstün olduğu bir savaş ve bir ülke doğmuştur. Tüm bu olguların gösterdiği şey bir vatan millet meselesi ve sevdasıdır. Bu meseleyi başarıyla halleden atalarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. 19 Mayıs Tatil değil BAYRAM’ dır. Tüm ulusumuzun Atatürk’ ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun.

Sevgi İle Kalın

ERDOĞAN ERKAYMAZ

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.