Dolar 32,3848
Euro 35,0513
Altın 2.326,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C

Yaz gebelerine önemli tavsiyeler

Bir kadının fiziksel ve ruhsal birçok değişim yaşadığı gebelik dönemi, yaz aylarının getirdiği sıcak ve nem yüküyle daha zorlu hale gelebiliyor.

Yaz gebelerine önemli tavsiyeler
Aslan Özdemir
25 Temmuz 2016 13:20

Anne adaylarının bu aylarda karşılaşabilecekleri sorunları bilmesi ve gerekli önlemleri alması, hem kendilerinin hem de bebeklerinin sağlığı açısından önem taşıyor…

Hayrettin Kaya

Havanın fazla ısınmasıyla birlikte gebelerde sıcak basmaları, avuç içi ve ayak tabanlarında yanmalar, alerjik problemler, bulantı ve kusmalardaki artış, halsizlik, uykusuzluk ve nefes darlığı gibi şikayetler artar. Bu süreci değerlendirirken, “Yükselen sıcaklıkların keyfinizi bozmasına izin vermeyin” diyen Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Cevahir Tekcan, yazı serin ve sağlıklı geçirmek isteyen anne adaylarına önerilerde bulundu…

Susamadan su için

– Dışarıda halletmeniz gereken işleri, güneş ışınlarının az etkili olduğu sabah ve akşam saatlerinde yapmayı tercih edin.

– Sıcaklık 32 dereceyi aştığında, bir fan veya klimanın serinlettiği ortamlarda bulunun.

– Açık renkli, pamuk, keten ve ipekten üretilmiş kıyafetler giymeyi tercih edin.

– Vücudunuzun susuz kalmaması için bol bol sıvı tüketin çünkü gebelikte az sıvı tüketmek idrar yollu enfeksiyonu, kabızlık ve hemoroit gibi sık rastlanan sıkıntılarda artmaya neden olur.

Tuz tüketimini en aza indirin

– Sıcakla birlikte artan ödemle mücadele etmek için tuz alınımını en aza indirin ama tamamen kesmeyin çünkü sağlık açısından sizin ve bebeğinizin de tuza ihtiyacı var.

– Güneş ışınlarından ve güneşten korunun. Gebelikte artan hormonlar nedeniyle ciltte hassasiyet, kuruluk ve lekelenmeler sıkça gözlenir. Güneşe çıkarken en az 30 faktörlü güneş kremi kullanın. Bu tür ürünler leke oluşumunu önleyeceği gibi, sizi güneşin zararlı etkilerinden korumaya da yardımcı olur.

– Sıcak basmalarını engellemek için sık sık ılık duş alın. Yanınızda taşıyacağınız spreyli sular serinlemenize yardımcı olur. Soğuk yoğurt ve sütten yapılmış meyveli içecekler de serinlemenize yardımcı olur.

Gündüz de uyumaya çalışın

– Ekşili, barbekü soslar içeren gıdalar gibi reflüyü arttıran gıdalardan uzak durun. Ayrıca akşamları, aşırı kalorili ve ağır gıdalar tüketmek yerine hazmı kolay besinleri tercih edin ve yedikten sonra en az bir saat yatağınıza gitmeyin. Bu, uykunuzu da düzenler.

– Sık sık şekerleme yapın. Ayrıca kendinizi halsiz ve yorgun hissediyorsanız mutlaka yardım alın.

Havuz yerine denize girin

– Egzersiz yaparak hızlı kilo alınımını sınırlayın. Egzersiz tercihlerinizi yüzme, yürüyüş ve bisiklete binme yönünde kullanabilirsiniz. Fırsat yaratıp yüzün. Yüzmeyle vücudunuzun tüm kaslarını çalıştırabilir, aynı zamanda psikolojik bir rahatlama da sağlayabilirsiniz. Yüzmek için denizi tercih edin ya da hijyeninden emin olduğunuz havuzları kullanın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.