Dolar 32,5129
Euro 34,9158
Altın 2.432,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Sal 17°C
Çar 16°C
Per 15°C
Cum 17°C

Yapay Zeka-Doğal Zeka Karşılaştırma ve Değerlendirmesi

Makine Mühendisi Prof.Dr. Ali ORAL
9 Temmuz 2023 17:23

Prof. Dr. Ali Oral’ın kaleminden: Yapay Zeka (YZ) ve Doğal Zeka (DZ): Karşılaştırma ve Değerlendirme

Teknolojik ilerlemeler ve YZ alanındaki hızlı gelişmeler, insanların zekâ kavramını yeniden düşünmelerine ve YZ’nın doğal zeka ile olan ilişkisini anlamaya çalışmalarına neden olmuştur. Bu makalede, YZ ve DZ arasındaki farklılıkları, benzerlikleri ve etkileşimlerini inceleyeceğiz. YZ’nın potansiyeli ve sınırlamaları üzerine odaklanarak, DZ ile YZ arasındaki ilişkinin karmaşıklığını keşfedeceğiz.

Kısaca YZ ve DZ tanımlarını (her ne kadar tek bir tanım kalıbı olmasa da) anımsayalım.

YZ; bilgisayar sistemlerinin karmaşık görevleri gerçekleştirmek, verileri analiz etmek, öğrenmek ve kararlar vermek için kullanılan bir disiplindir. Makine öğrenimi ve derin öğrenme gibi teknikler, yapay zekanın temelini oluşturur. YZ’nın hedefi, insan benzeri zeka yeteneklerini taklit etmek veya aşmak ve insanların yapamayacağı görevleri gerçekleştirmektir.

DZ; insanların ve diğer canlıların sahip olduğu zeka yeteneğidir. Bu, algılama, öğrenme, akıl yürütme, problem çözme, duygusal tepkiler, yaratıcılık ve sosyal etkileşim gibi bir dizi karmaşık süreci içerir. Doğal zeka, evrimsel süreçler sonucunda oluşan biyolojik bir olaydır ve insan deneyiminin temelini oluşturur.

YZ ile DZ Arasındaki Farklılıklar:

YZ, insanlar tarafından programlanan ve geliştirilen bir teknoloji ürünüdür, doğal zeka ise biyolojik sistemlerde evrimleşmiştir.  YZ, belirli görevleri yüksek hassasiyetle gerçekleştirebilirken, DZ daha genel amaçlı ve esnek bir şekilde çeşitli görevleri yerine getirebilir.

Öğrenme  açısından değerlendirildiğinde: YZ, örnek verilerle eğitilerek ve algoritmalar, matematik modeller kullanılarak öğrenme yeteneğine sahiptir. DZ ise eğitimler, deneyimler, gözlem ve etkileşimler yoluyla öğrenir.

Bilinç açısından değerlendirildiğinde: YZ ‘nın şu anki haliyle bilinci ve hisleri yoktur, DZ ise bilinçli düşünme ve deneyim sahibidir.

YZ ile DZ Arasındaki Benzerlikler:

Hem YZ hem de DZ, karmaşık sorunları çözebilme yeteneğine sahiptir. Her iki zeka türü de deneyimlerden öğrenerek performanslarını iyileştirebilir.  YZ ve DZ, mantıksal akıl yürütme ve çıkarım yapabilme yeteneğine sahiptir.

YZ ile DZ Arasındaki Etkileşimler:

İnsanlar, YZ sistemlerini tasarlayabilir, kullanabilir ve onlarla etkileşime geçebilir. İnsan ve YZ arasındaki işbirliği, daha verimli ve zeki çözümlerin ortaya çıkmasına olanak tanır. Tıbbi teşhisler, akıllı trafik uygulamaları, akıllı robotlar vb örnekler çoğaltılabilir.

YZ’nın gelişimi, etik ve güvenlik sorunlarını da beraberinde getirir. İnsanlar, yapay zeka sistemlerinin etik normlara uygun bir şekilde kullanılmasını sağlamak ve olası riskleri yönetmek için aktif rol oynamalıdır. Aksi halde, yapay zeka kötü eller ile kötü sonuçlar da oluşturabilir ki geçtiğimiz günlerde YZ ‘yı kullanan dolandırıcılık amaçlı yazılımlar ortaya çıktı.

Sonuç olarak: YZ ve DZ arasındaki ilişki karmaşıktır. Yapay zeka, doğal zekanın bazı yeteneklerini taklit edebilirken, DZ da YZ’yı geliştirebilir ve kontrol edebilir. İnsanlar, YZ’yı etik ve sorumlu bir şekilde kullanarak, bu teknolojinin potansiyelinden yararlanabilirler. YZ ve DZ arasındaki bu etkileşim, gelecekteki teknolojik ve toplumsal gelişmelerin şekillenmesinde önemli bir rol oynayacaktır.

Bu yazının hazırlanmasında; YZ Yazılımı chatGPT’nin emeği büyüktür 🙂 .

Haftaya Mühendislikte Yapay Zeka konusu işlenecektir. YZ ile köşe yazısı hazırlanabiliyor.  Bakalım yapay zeka mühendislik problemlerine nasıl karşılık verecek? Birlikte bir problemi çözeceğiz ve YZ ‘nin mühendislik becerilerini tartışacağız.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.