Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 17°C
Az Bulutlu
Sinop
17°C
Az Bulutlu
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 16°C
Sal 17°C

YAMAN OKAY’A SAYGIYLA…

6 Nisan 2022 23:04

Ayancık sevdalısı Mustafa KILIÇ’ın kaleminden Yaman OKAY hatırası…

Ayancık’ta iken filmini izlediğim, oyunculuğunu, tavrını sevdiğim üstelik dünya görüşü olarak da aynı fikirde oluşumuzdan çok etkilendiğim bir sanatçı vardı. Bir sohbette Ayancıklı dostum Hüseyin Yavuz çok sevdiğim bu sanatçının Ayancıklı olduğunu ve kendisi ile akraba olduklarını söyledi. Çok mutlu olmuştum. Ayancık’a geldiğinde mutlaka tanışmak istediğimi söyledim. Ancak bu isteğim hiç gerçekleşmedi.

1983 Yılında Ayancık’tan tayin nedeni ile ayrılıp Diyarbakır’a gittim. Yanılmıyorsam 1984 yılı olmalı. Diyarbakır Asker Hastanesine gitmiştim. O zamanlar sağlık karnesini hastane görevlisine veriyor ve hangi bölüme gideceğinizi de söylüyordunuz. Görevli asker de sizin kaydınızı deftere işliyordu. Hem kapı hem de kapının ortasında açılmış küçük bir deliğe eğilerek sağlık karnemi uzattım.  İçerideki küçük odada oturmasına rağmen iri bir asker ile göz göze geldim. Daha ilk bakışta tanımıştım. Karşımdaki asker Yaman Okay’dı. Ben şaşırmıştım. Heyecandan hızla, neredeyse bağırırcasına sordum “Sen Yaman Okay’mısın asker?” O iri asker her zaman sevdiğim o güzel yüzünü dolduran bir gülümseme ile “ Evet komutanım benim, beni ilk kez biri tanıdı” dedi. 

YAMAN OKAY’A SAYGIYLA…

Ayancık’ta görev yaptığımı, oradan Diyarbakır’a geldiğimi söyledim. Hüseyin Yavuz’dan bahsedince kapıyı açtı beni içeri buyur etti. Yanındaki diğer bir askere çay getirmesini söyledi. O hem görevini yaptı hem de çayımız birlikte yudumladık. Güzel bir Ayancık sohbetinden sonra sarılarak ayrıldık.

Onunla bir kez daha karşılaşma şansım olmadı. Ayancık’a her gelişimde “Yaman Okay” parkında hep bu anım aklıma gelir. Onu sevgi ve saygıyla anarım. Ne zamandır aklımda olan bu anıyı sizlerle paylaşmak istiyordum. Aslında “Ayancık benim ilk aşkım” adlı kitabımda bu anımı niye yazmadım diye hayıflanıp duruyordum. Umarım beni bağışlamıştır. 

Mustafa KILIÇ

Havacılık Tarihi Araştırmacısı – Yazar

YAMAN OKAY’A SAYGIYLA…

NOT: Ayancık aşığı yazar Mustafa KILIÇ ilçemize yerleşme düşüncesi ile ev arayışını sürdürmektedir. Nisan başında Ayancık’ta birkaç gün geçirmiş olmaktan mutlu olduğunu ifade etmektedir. 

ETİKETLER:
YORUMLAR

  1. Bülent Özdemir dedi ki:

    Aynı yıl CANDOSTUM ile birlikte görev yaparken Diyarbakır askeri Hastanesi’nde benimde muayene kaydımı Yaman Okay yapmıştı. Ne kadar etkileyici bir karşılaşma olduğunu kelimelerle anlatamam. Senin aracılığınla Saygı ve rahmetle anıyorum. Değerli insan Yaman Okay’ı.

    1. Bülent Özdemir dedi ki:

      Can kardeşim. cankuş’um benim.

    2. Cemil Aldemir dedi ki:

      Mustafa komutan, hitabı dikkat çekecek derecede insanı etkileyen, yaptığı herşeyi gönlünü katarak yapan, gözleri ile sözleri ile herzaman insan odaklı bir komutan olarak, yazarlığı da o koca yüreğinden taşan insanı değerleriyle yapmaktadır. Gönlüne sağlık Mustafa abim…❤

    3. Mustafa KILIÇ dedi ki:

      Evet hatırlıyorum
      Teşekkürler can kardeşim.

  2. emk.öğ.Zuhal Karahan Kara dedi ki:

    Yaman Okay Ayancığın çok değerli bir hanımı olan Hadiye hanımın oğludur.Ziraat bankası müdürüydü babaları. Hadiye hanım 4 çocuğunu üniversite okutmuş , iki ağabeyi avukat,eniştesi dr. Demir Bal’ dı. Herkesin sevdiği düzgün bir aileydiler.