Dolar 32,3764
Euro 34,9749
Altın 2.325,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Veri Aktarımı Deniz Altında Daha Hızlı! Microsoft bu yöntemi kullanıyor

Veri aktarımının deniz altında daha hızlı gerçekleştiğini belirten Microsoft, Project Natick projesiyle sunucuları deniz altında soğutmayı amaçlıyor.

Veri Aktarımı Deniz Altında Daha Hızlı! Microsoft bu yöntemi kullanıyor
Aslan Özdemir
3 Şubat 2016 01:45

Veri aktarımının deniz altında daha hızlı gerçekleştiğini belirten Microsoft, Project Natick projesiyle sunucuları deniz altında soğutmayı amaçlıyor.

Hayrettin Kaya

Google ve Facebook gibi dev isimler, veri merkezlerini soğutmak için farklı yöntemlere başvuruyor. Artık sunucuların bulunduğu merkezlerde oda sıcaklığının belirli bir derecede tutulması yetmiyor. Google, Finlandiya’daki veri merkezini soğutmak için uzun bir süredir deniz suyunu kullanıyor. Benzer şekilde Facebook’un da sunucuları soğutmak için farklı çözümleri var. Son olarak Microsoft da sunucuları soğutmak için alternatif bir sisteme geçiş yapıyor.

Şirketin Project Natick olarak adlandırdığı proje, veri merkezlerini doğrudan su altında soğutmayı amaçlıyor. Üstelik bu soğutma sisteminin hem düşük maliyetli, hem de çevreci olduğu vurgulanıyor. Birkaç yıldır Microsoft’un bu çalışma için hazırlık yaptığı biliniyor. 2013 ve 2014’te prototip haline getirilen sistem, Kaliforniya’da geçen yıl denize indirilmişti. 105 günlük test sürecinde sunucular beklenenden çok daha iyi soğumuş ve performans vermiş olacak ki, Microsoft projenin kapsamını genişletme kararı aldı.

İlk prototipe ek olarak kısa vadede yeni kapsüller de hazırlanacak ve suya indirilecek gibi görülüyor. Birçok farklı sensörü barındıran kapsül, su altında analizler gerçekleştirerek, kısa ve uzun vadede sonuçları harmanlıyor. Yani Microsoft bu alandaki yatırımlarına devam etmekte kararlı. Üç aylık süreçte yeni kapsüller hazırlanıp, faaliyete geçirilebileceği de eklendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.