Dolar 32,5399
Euro 34,8951
Altın 2.437,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 20°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Uzmanlardan kara bakmayın uyarısı yapıldı!

Uzmanlardan kara bakmayın hakkında yeni uyarılar yapıldı.

Uzmanlardan kara bakmayın uyarısı yapıldı!
19 Ocak 2016 23:00

Uzmanlardan kara bakmayın hakkında yeni uyarılar yapıldı.

Gözde ağrı, batma, yanma, aşırı sulanma, ışıktan rahatsızlık duyma ve görme bozukluğu gibi şikâyetlere neden olan fotokeratit ya da diğer ismiyle kar körlüğü, kornea tabakasında oluşan güneş yanığı olarak da biliniyor. Karla kaplı alanlarda uzun süre yürüyen, araç kullanan ya da kış sporlarıyla ilgilenen kişilerde sık karşılaşılan kar körlüğüne, aynı zamanda parlak yapay ışık kaynağı olan solaryum ve fotoğraf makinesi ışıkları da sebep olabiliyor.

Deniz seviyesinden yükseldikçe ultraviyole ışınlarının etkisi arttığı için kayak merkezlerinde çok daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ebru Toprak Ün, göz sağlığı için kış mevsiminde de güneş gözlüğü kullanmanın önemli olduğunu belirtiyor.

Kar körlüğünün yoğun hasar yaratmadığı vakalarda şikâyetlerin birkaç gün içerisinde geçtiğini belirten Dr. Ün, tedavi edilmediği takdirde gözde yarattığı ağrıların rahatsız edici boyutlara ulaşabileceğine dikkat çekerek “Kar körlüğüne dair belirtilerle karşılaşıldığında mutlaka bir göz hekimine başvurularak gözde oluşan hasar tespit edilmeli ve geç kalmadan tedaviye başlanmalıdır” diyor.

“KALICI HASAR OLUŞTURABİLİR”

Kar körlüğünün, makula adı verilen görme noktasını ve ışığa duyarlı görme hücrelerini de etkilediğini söyleyen Op. Dr. Ebru Toprak Ün, bu durumun renk kontrastının kaybolmasına ve çevrenin sadece beyaz olarak görülmesine neden olduğunu belirtiyor. Etkilenme süresinin kar yoğunluğuna ve ortamda geçirilen süreyle doğrudan ilişki olduğunu vurgulayan Ün, “Kar körlüğü genelde geçici şikâyetlerle ortaya çıkmakla birlikte, nadiren de olsa görme noktasında kalıcı hasarlar oluşabilir”uyarısında bulunuyor.

“GÖZLERİNİZİ OVUŞTURMAYIN”

Kar körlüğü tedavisinde oluşan kuruluk sebebiyle yoğun gözyaşı tedavisi uygulandığını belirten Ün, “Göz pansumanla kapatılabilir ya da göz kapaklarının üzerine soğuk kompres uygulanabilir. Ancak gözleri ovuşturmaktan kesinlikle uzak durulmalıdır. Hastalık nedeniyle gözde oluşan kuruluk, göz kapağı ve gözün birbirine aşırı sürtünmesi sonucu hafiften ağıra doğru değişebilen tahriş bulgularına ve gözün kornea ile konjonktiva gibi yüzeysel dokularına hasar verebilir” diyor.

“KOYU RENKLERE BAKIN”

Dr. Ün, kar körlüğüne karşı alınacak en etkin önlemin koruyucu özellikli ultraviyole gözlük kullanmak olduğunu belirtiyor, “Gözlük olmadığı zamanlarda ise gözün karla temas etmesini önlemek için mümkün olduğunca koyu renklere bakılabilir”tavsiyesinde bulunuyor.

Sarı nokta, göz kuruluğu ve göz alerjisi bulunanlarla birlikte açık göz rengine sahip olanların kardan çok daha çabuk etkilenebileceğine dikkat çeken Ün, bu kişilerin özellikle soğuk havalarda gözyaşı tedavilerini ihmal etmemeleri gerektiğinin altını çiziyor.

YORUMLAR

  1. yukcell dedi ki:

    göz bozulmasına neden oluyor beyaza cok odaklanmak. Bilginiz ve haberiniz içi teşekkür eder.