Dolar 32,5905
Euro 34,8185
Altın 2.497,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Ülkede başbakan istifa etti

Nepal’de parlamentoda yapılacak güvenoyu yoklamasında yeterli çoğunluğu sağlayamayacağına kesin gözüyle bakılan Başbakan Khadga Prasad Oli istifa etti.

Ülkede başbakan istifa etti
24 Temmuz 2016 18:10

Başbakan Oli, istifa etmek zorunda kalmasının, ülkede uzun vadeli  etkileri olacağını ve daha fazla siyasi istikrarsızlığa yol açacağını belirtti.

Maocu koalisyon ortağının, başbakanı güç paylaşım anlaşmalarına  uymamakla suçlayarak bu ay içinde iktidardan ayrılmasının ardından Oli’nin 6  aylık koalisyon hükümeti kan kaybetmeye başladı.

Maocu Nepal Birleşik Komünist Partisi lideri Pushpa Kamal Dahal’in  yeni bir koalisyon hükümeti kurması bekleniyor.

Oli, Nepal’de 10 yıl içinde iktidara gelen 8. başbakandı.

Nepal parlamentosunda 11 Ekim’de yapılan oylamayla Başbakan seçilen  Komünist Parti lideri Khadga Prasad Oli, kendisine yardımcı olarak Anayasayı  protesto eden grupların liderlerini seçmişti.

Seçimden bir gün sonra düzenlenen yemin töreniyle görevine başlayan  Oli, ülkede yıllardır süregelen anayasa krizini çözmek amacıyla Madhesi etnik  grubunun liderlerinden Bijaya Gachchedar’ı ve Nepal’in bir Hindu eyaleti olarak  yeniden kurulmasını talep eden partinin lideri Kamal Thapa’yı Başbakan Yardımcısı  olarak atamıştı.

Başbakan Yardımcısı olarak atanan Gachchedar olarak da bilinen Pushpa  Kamal Dahal, anayasa krizinin çözülmesine katkıda bulunmak için hükümete  katıldığını söylemişti.

Gachchedar, Nepal’in güneyinde dikkate değer desteği olan ancak en  büyük Madhesi grubu olmayan Madhesi Halkı Hakları Forumu’nun başkanlığını  yapıyor. Bölgedeki en büyük Madhesi grubu, 16 Eylül’de Nepal parlamentosunda  kabul edilen yeni anayasanın 20 Eylül’de Devlet Başkanı Ram Baran Yadav  tarafından onaylanmasının ardından protestolara devam edeceğini açıklamıştı.

Yeni anayasa, yaklaşık 7 yıl geçici anayasayla yönetilen Nepal’i yedi  eyalete ayırıyor. Aralarında Madhesilerin de bulunduğu bazı etnik gruplar,  eyaletlerin anayasada belirlenen yapısını ve sınırlarını protesto etmek için  gösteriler yapıyor. Ülkenin güneyindeki protestolarda göstericilerle güvenlik  güçleri arasında çıkan çatışmalarda yaklaşık 45 kişi yaşamını yitirmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.