Dolar 32,5883
Euro 34,8740
Altın 2.498,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Türkiye’nin En Yaşlı İli: Sinop

Yıllardır olduğu gibi 2022 yılında da “Türkiye’nin en yaşlı ili” Sinop oldu.

Türkiye’nin En Yaşlı İli: Sinop
18 Mart 2023 12:16

Sinop, yıllardır olduğu gibi 2022 yılında da “Türkiye’nin en yaşlı ili” ünvanını korumayı başardı. Bölgedeki kısıtlı iş olanakları nedeniyle gençlerin büyük şehirlere göç etmesi ve yaşlıların da huzurlu bir yaşam için Sinop’u tercih etmesi, bu durumun arkasındaki sebepler olarak gösterildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkemizde son beş yılda yaşlı nüfus yüzde 22,6 oranında arttı ve toplam nüfusun yüzde 9,9’unu oluşturdu. Sinop, yüzde 16,7 ile en yüksek yaşlı nüfus oranına sahip olan birinci il oldu. İkinci sırayı yüzde 15,7 ile Kastamonu ve üçüncü sırayı ise yüzde 14,3 ile Çankırı aldı.

Kıbrıs gazisi Sinoplu Mehmet Keskin, “Burada gençler bir defa göç yapmış, burada yaşlılar kalmış. Oradan emekli olup da yaşlı olarak geri dönüyor. İş sahası yok, 3-4 tane hazır giyim dükkânı var, onun haricinde fabrika yok. Cam fabrikası vardı mesela, kapandı. Emekli olan geri geliyor” dedi.

Hikmet Mert (82), kendi çocuklarının da çalışmak için şehir dışına göç ettiğini belirterek, “Benim 3 tane çocuğum var, hepsi dışarıda. Orada okudular, kaldılar. Oraya alışıyorlar ve gelmek istemiyorlar. İş sahası oluyor, orada çalışıyorlar, oradan bulduklarıyla da evleniyorlar oralı oluyorlar artık. Burası sahil yeri, temiz denizimiz var, genelde onun için geliyorlar buraya” şeklinde konuştu.

Sinoplu esnaf Tayfun Kızıltoprak (27), “Genç kitle hep dışarıdaki illere, büyük şehirlere göç ediyor. Genç insan burada barınamıyor, mutlu olamıyor, ekonomiye ayak uyduramıyor burada yaşadığı sürece. Emekli yaşlı insanların burada giderleri az olduğu için yaşayabiliyor. Ama genç insanların giderleri çok, eğlenecek yerleri yok, varsa da çok pahalı gibi. Bu tarz şeyler var, çalışabilecekleri iş olanağı yok. O yüzden de gençler dışarıdaki illerde yaşıyorlar. Gençler zamanla gide gide buranın nüfusu artık hep yaşlı kesime döndü” ifadelerini kullandı.

Sinop’ta yaşayan Arda Dikmen (15), “Sinop’ta iş imkanları yok. O yüzden genelde dış illere gidiliyor. Ben de iş bulamazsam daha büyük yerlere gitme düşüncem olabilir” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.