Dolar 32,3237
Euro 35,0903
Altın 2.300,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Türkiye'de Çipli Kimlik Kartı Dönemi

Türkiye'de bugünden itibaren pek çok yeni uygulama start alıyor. 2013 yılı bir nevi teknoloji çağı olacak.

Türkiye'de Çipli Kimlik Kartı Dönemi
Aslan Özdemir
1 Ocak 2013 13:11

Bugünden itibaren 7'den 70'e herkesi etkileyecek yeni yasalar, yeni uygulamalar hayatımıza giriyor. Çipli kimlik kartı, e-reçete, bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı gibi birçok düzenleme yürürlüğe girerken, özel sağlıkta vergi avantajı başlıyor.

Hayrettin Kaya

 

Yaklaşık 2 milyon emeklinin intibak zammı bu ay maaşlarına yansıtılacak. Öğrenciler ise daha fazla burs almaya başlayacak, tüketicilerin hakları artacak. Hayatımızı değiştirecek bazı yasal düzenlemeler, yönetmelikler şöyle:

 

TÜRKİYE KİMLİK KARTI

 

İlk etapta 2 milyon kişiye çipli kimlik kartı verilecek. Türkiye genelinde 3 yılda çipli kimliği olmayan kalmayacak. Bu kartlar para çekmekten sağlık hizmeti almaya kadar bütün hizmetlerde kullanılabilecek. Sahtecilik, dolandırıcılık olaylarına karşı ehliyet ve ruhsatta plastik dönemi başlıyor.

 

TÜKETİCİ YASASI

 

Yeni Tüketici Yasası ile bankacılıktan konut ve kapıdan satışlara kadar düzenlemelere gidilecek. Tüketicinin hakları genişleyecek.

 

KAPIDAN SATIŞ BİTİYOR

 

Ayıplı mal ve hatalı ürün birbirinden ayrılıyor. Taksitli satışlarda, 7 günlük cayma hakkı veriliyor. Açık ayıpta 30 günlük ihbar süresi kaldırılıyor. Eser sözleşmeleri ayıplı hizmet kapsamına alınıyor. Kapıdan satış tamamen ortadan kaldırılacak.

 

KGS'YE VEDA

 

Boğaz köprülerinden ve otoyollardan Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) ile geçiş sona ererken, yerini Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) alıyor. KGS, 31 Ocak tarihinine kadar kullanılabilecek.

 

BURS VE KREDiLER ARTIYOR

 

Öğrencilerin aldığı burs ve krediler zamlanıyor. Yaklaşık 1 milyon 250 bin gence verilen burs ve krediler yükseltiliyor.

 

BES'TE DEVLET KATKISI

 

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) devlet katkısı başlıyor. Devlet, katkı paylarının yüzde 25'ini sigorta yaptıran adına yatıracak. Devletin koyduğu parayı alıp sistemden çıkabilmek için ise 3 yıl beklemek gerekiyor. Şirketlerce yapılan kesintiler yüzde 2'ye iniyor.

 

ÖZEL SAĞLIK HİZMETİNE TEŞVİK

 

Özel sağlık, hastalık sigortası yaptıranlar, ödedikleri primlerin bir kısmını gelir vergisinden düşebilecek. Özel sağlık sigortasındaki vergi avantajı yüzde 15'e çıkıyor.

 

E-REÇETE DÖNEMİ

 

Artık okunmayan el yazısı ile hazırlanan reçeteler tarih oluyor. Doktorlar, ilaç reçetelerini elektronik ortamda yazacak. Vatandaşlar ilaçlarını başvuru numarasıyla eczanelerden alacak.

 

HER SİTEYE DOKTOR

 

İş kazalarını azaltmak için binalara doktor ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmanın yanı sıra kapıcılara da eğitim zorunluluğu geliyor. Apartman görevlilerine, temizlikte kullandığı deterjandan kazan dairesi bakımına kadar birçok dersin yer aldığı iş güvenliği eğitimi verilecek.

 

1 milyon 485 bin işletmenin tamamında işyeri hekimi zorunlu olacak. Buna uymayanlar, 5 bin lira ceza ödeyecek. Risk değerlendirmesine girmeyen işyeri, 4 bin 500 lira ceza verecek.

Kaynak : Milliyet

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.