Dolar 38,5848
Euro 43,7877
Altın 4.110,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Çok Bulutlu
Sinop
16°C
Çok Bulutlu
Sal 20°C
Çar 19°C
Per 18°C
Cum 16°C

Toplum Sağlığı Merkezi’nden “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü”ne Özel Çağrı

Ayancık Toplum Sağlığı Merkezi, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla yazılı bir basın açıklaması yayımlayarak, tütün kullanımının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Toplum Sağlığı Merkezi’nden “31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü”ne Özel Çağrı
5 Mayıs 2025 13:35

Basın bildirisinde, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 1987 yılında ilan edilen 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü’nün, her yıl yaklaşık 8 milyon insanın ölümüne neden olan “tütün salgını”na karşı farkındalık oluşturmayı amaçladığı hatırlatıldı. Açıklamada, tütün kullanımının COVID-19 salgınıyla kıyaslanarak, bu alışkanlığın çok daha fazla ölüme yol açtığına işaret edildi.

Tütün kullanan bireylerin, COVID-19’a yakalanma ve hastalığı ağır geçirme riskinin daha yüksek olduğuna dair çok sayıda bilimsel kanıt bulunduğu belirtilen bildiride, “COVID-19 salgınında dünya genelinde 3,2 milyon can kaybı yaşanırken, tütün kaynaklı ölümler bu sayının yaklaşık 2,5 katı” denildi.

Açıklamada, dünya genelinde 1,3 milyar kişinin aktif sigara kullandığı ve bu bireylerin yaklaşık yarısının zaman içinde tütün kaynaklı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdiği kaydedildi.

Tütün Bağımlılığı Tedavi Edilebilir

DSÖ tarafından bir hastalık olarak tanımlanan tütün bağımlılığının doğru teşhis ve tedavi yöntemleriyle %84 oranında başarılı şekilde tedavi edilebildiği ifade edilen açıklamada, dünya genelindeki 780 milyon kişinin tütünü bırakmaya hazır olduğu ancak bu kişilerin sadece %30’unun yeterli sağlık hizmetine ulaşabildiği vurgulandı.

Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı’na bağlı ‘Sigara Bırakma Poliklinikleri’nin ücretsiz ve yaygın hizmet sunarak, tütünle mücadelede önemli bir rol üstlendiği hatırlatıldı.

Tütünü Bırakmanın Kazanımları Tek Tek Sıralandı

Açıklamada tütünü bıraktıktan sonra vücutta yaşanan olumlu değişimlere de yer verildi:

  • 20 dakika sonra kalp hızı ve kan basıncı normal seviyelere döner.
  • 12 saat içinde kandaki karbonmonoksit seviyesi normale iner.
  • 2-12 hafta arasında dolaşım sistemi düzelir, akciğer fonksiyonları gelişir.
  • 1-9 hafta içinde öksürük ve nefes darlığı azalır.
  • 1 yıl sonunda kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
  • 5 yılda felç riski sigara içmeyenlerle eşitlenir.
  • 10 yılda akciğer kanseri riski yarı yarıya düşerken diğer birçok kanser türünde de ciddi azalmalar olur.
  • 15 yıl sonunda koroner arter hastalığı riski, hiç sigara içmemiş biriyle aynı seviyeye geriler.

“Haydi Tütünü Bırakmaya Söz Ver”

Basın bildirisinin sonunda TÜSAD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu’nun da destek verdiği DSÖ kampanyasına atıf yapılarak, bu yılın sloganı olan “Commit to Quit” (Bırakmaya Söz Ver) çağrısı yinelendi. Açıklamada, “Kendin için, ailen için, toplum ve çevre için, bireysel ve ülke ekonomisi için ‘Haydi Tütünü Bırakmaya Söz Ver’, çünkü ‘Bırakan Kurtulur’” ifadeleri kullanıldı.

YORUMLAR


Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.