Dolar 32,5564
Euro 34,8514
Altın 2.437,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 22°C
Az Bulutlu
Sinop
22°C
Az Bulutlu
Per 19°C
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C

Sinop’un geçmiş tarihi ve günümüz Sinop arasındaki farkı

Anadolu’nun kuzey istikamette uç noktası olan İnceburun’a doğu istikametin’de bağlanan Boztepe Burnu berzahında bir kale-şehir olarak heyetmiş ve tarih süresince doğu istikamette gelişmiştir.

Sinop’un geçmiş tarihi ve günümüz Sinop arasındaki farkı
2 Şubat 2016 23:44

Anadolu’nun kuzey istikamette uç noktası olan İnceburun’a doğu istikametin’de bağlanan Boztepe Burnu berzahında bir kale-şehir olarak heyetmiş ve tarih süresince doğu istikamette gelişmiştir. Tarih süresince kale dışına pek taşmayan şehir bir liman şehri özelliği taşır.

Berzahın kuzey doğusundaki dış liman rüzgarlara açık olduğu ve denizcilik sektöründe kullanışlı sayılmadığı halde bile, Antikçağ ‘da daha çok bu limanın kullanıldığı bilinmektedir. Giderek kum dolan ve kullanımı zor hale gelen bu limanı berzanın güney doğusundaki iç limana aynı dönemde bir kanal bağlardı.

Bu kanal, Selçuklular döneminde kapatılmıştır. Sinop Limanı Yarımadanın güney istikametinde yer alan iç liman ise fırtınalara kapalı tutumuyla ve sakin deniziyle güney Karadeniz’in en ehemmiyetli limanıydı. Bu özellikleri sayesinde “Akdeniz” ismini almıştır.

Tarih boyunca yoğun bir liman yaşantısı ve tersane faaliyeti bu limanda gerçekleşmiştir. 19. asıra kadar tamamıyla ayakta duran surlardan ise günümüze büyük bir bölümü kalmıştır ve enkazlarından rekonstrüksiyonu yapılabilir. Şehrin gelişimi daimi olarak doğu istikamette, Boztepe Burnuna doğru olurken, kuzeydeki Akliman ve Anadolu istikametinde birkaç azınlık yerleşmesinden başka bir yerleşim olmamıştır. Doğudaki yarımada ise zamanla sarplaşmakta, Hıdırlık tepesinde 187 metre yüksekliğe erişmekte ve nihayet deniz istikametinde dik yarlar ile abluka edilmektedir. Bu vaziyette şehrin deniz istikametinden ve berzahtan zaptedilmesi olanaksız olmaktadır.

Zaman içerisin de Sinop Türkiye ile birlikte en iyi gelişimi sergilemiştir ve günümüz yönetimin de yer alan Vali Yasemin Özata Çetinkaya ve belediye başkanı Baki Ergül tarafından yönetilen Sinop her geçen yıl daha iyi bir hale gelmiştir.

Günümüz de Kır 92.015 nüfus ve Şehir 112.511 nüfusla Türkiye’nin en şirin kentlerinden birisidir. Karadeniz’in en uç noktasın da yer alarak Ukrayna ve Rusya ile ilişkilerini de en iyi şekilde temsil ederek Turizm açısından da oldukça gelişime açık ve gelişmeye devam eden bir kenttir. Özellikle yaylaları ile meşhur olan Sinop temiz havası ve gölleri ile yerli turistlerin de büyük ölçek de dikkatini çekmektedir. Kente gelen turist sayısı da böylelikle çoğalmaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.