Dolar 32,3160
Euro 35,0944
Altın 2.294,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Sinop Üniversitesi’nde Konferans

Sinop Üniversitesi’nde, Prof. Dr. M. Fatih ANDI “İstiklal Marşı, İstikbal Marşı” Konferansı verdi

Sinop Üniversitesi’nde Konferans
Aslan Özdemir
22 Mart 2016 13:31

Sinop Üniversitesi’nde, Prof. Dr. M. Fatih ANDI “İstiklal Marşı, İstikbal Marşı” Konferansı verdi.

Hayrettin Kaya

İstiklâl Marşı’nın kabul edilişinin yıl dönümü münasebetiyle Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih ANDI,  Üniversitede “İstiklal Marşı, İstikbal Marşı” konulu bir konferans verdi.

Üniversite Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜBİTAM) Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat SEZGİN,Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Muhammet KUZUBAŞ, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Hafize Gamze DEMİREL, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sevim ŞERMET, Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Songül ÇEK ve Yrd. Doç. Dr. Türkan YEŞİLYURT, Akademik ve İdari personel ile öğrenciler  katıldı.

Konferansa Mehmet Akif ERSOY’un hayatından örnekler vererek başlayan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih ANDI şunları ifade etti; “Mehmet Akif ERSOY,gençliğinden itibaren kendini yetiştirmeyi başarmış, Milli Mücadele sürecinde malıyla ve canıyla vatanın müdafaası için mücadele etmiştir. İstanbul işgal edildiğinde, çok zor şartlarda Ankara’ya giderek meclis çalışmalarında önemli görevler üstlenmiştir. M. Akif ERSOY, İstiklal Marşı’nın yazılış sürecinde yokluk ve sefalet içinde yaşamasına rağmen teklif edilen ödülü kabul etmeyerek bu topluma ve bu toplumun değerlerine olan bağlılığını bizlere göstermiştir.”

İstiklal Marşı’nın anlamı kadar aruz özelliklerine de değinen Prof. Dr. M. Fatih ANDI, “İstiklal Marşı, diğer dünya devletlerinin kullandıkları marşlara nazaran hem aruz, hem anlamca daha üstündür. İstiklal Marşı, hem marş, hem şiir olan sayılı eserlerdendir. Bana Akif’in kaç kitabı var diye sorulduğu zaman üç eseri olduğunu söylüyorum, şaşırıyorlar. Bence Sefahat gibi, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif ERSOY’un hayatı da tek başına birer kitap hükmünde olan eserlerdir” dedi.

“İstersen, istediğin adam olursun.” M. Akif ERSOY

“İstiklal Marşı, İstikbal Marşı” konferansında M. Akif ERSOY’un ideal insan modeli olan Asım’ın Neslini ve özelliklerini anlatan Prof. Dr. M. Fatih ANDI, kendi çocuklarının kütüphanesine de astığı, her gencin mutlaka üzerinde düşünmesi gereken; “ İstersen, istediğin adam olursun” sözünü öğrencilerle paylaştı.

Konuşmalarının ardından Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih ANDI’ya, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat SEZGİN hediye takdim ederken, Üniversite  Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü temsilen bir öğrenci de çiçek verdi.

Konferansın sonunda, Prof. Dr. M. Fatih ANDI’nın eserlerini, yazılarını yakından takip eden Üniversite Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri kitaplarını imzalattılar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.