Dolar 32,3487
Euro 35,0455
Altın 2.324,29
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 17°C
Az Bulutlu
Sinop
17°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Sinop'ta ilk kez uygulandı

Sinop'ta 78 yaşındaki bir hastanın safra kesesi, Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nde yapılan SILS yöntemiyle vücuduna tek bir delik açılarak alındı.

Sinop'ta ilk kez uygulandı
Aslan Özdemir
29 Ağustos 2014 15:02

Sinop'ta 78 yaşındaki bir hastanın safra kesesi, Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nde yapılan SILS yöntemiyle vücuduna tek bir delik açılarak alındı.   
Safra kesesinde taş olduğu tespit edilen Meryem Bilgiç isimli hasta, Sinop’da ilk kez uygulanan yöntemle yapılan, 'tek kesiden laparoskopik yöntemle' safra kesesinin alınmasıyla sağlığına kavuştu.
Sinop Devlet Hastanesi’nde Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Tuna Bilecik, şikayete neden olan safra kesesi taşlarında tedavinin cerrahi olduğunu söyledi. Göbek çukurundan girilerek uygulanan tekniğin bölgede ilk kez uygulandığını kaydeden Tuna Bilecik, hastanın 1 saat süren operasyonun ardından daha konforlu, daha rahat ve estetik bir sonuç elde ederek safra kesesindeki taşlardan ve şikayetinden kurtulduğunu dile getirdi.
Dünyada ilk kez 2007'de yapıldı
SILS yöntemi denilen bu ameliyatın 2007 yılında dünyada ilk kez yapıldığını kaydeden Tuna Bilecik, Türkiye'de ise uygulamanın 2009 yılında yapıldığına dikkat çekti. Opr. Dr. Bilecik; "Bu ameliyatta göbek deliğinden 2 santimetre bir kesi ile karın içine ulaşılıp kamera ve iki çalışma aletinin tümü bu bölgeden kullanılarak ameliyat uygulanıyor. SILS yönteminde sadece tek kesi olduğundan ve bu kesi göbek deliğinden yapıldığından hasta da ameliyat sonrası ağrı daha az olmakta, yatağa bağımlı kaldığı süre kısalmakta, işe dönüş daha erken olmaktadır. Ayrıca çok daha az iz kalmaktadır. Bu yöntemle yapılan ameliyatlardan yaklaşık 2 ay sonrasında hemen hiç iz kalmadığı için yöntem izsiz ameliyat olarak da isimlendirilmektedir. Biz de hastanemizde bu yöntemi uyguladık.  Bundan sonrada kliniğimizde uygun vakalarda bu ameliyatlar yapılmaya devam edilecek" diye konuştu.

Hayrettin Kaya
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.