Dolar 32,3867
Euro 35,0622
Altın 2.325,73
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 17°C
Pts 17°C
Sal 16°C

Sinop kuraklıktan etkilenecek mi?

Türkiye'de yaşanan kuraklık Sinop'u olumsuz etkileyecek mi?

Sinop kuraklıktan etkilenecek mi?
Aslan Özdemir
28 Şubat 2014 17:05

"Türkiye'nin birçok ilinde kuraklık nedeni ile barajlarda meydana gelen su azalması ve gelecek günlerde Türkiye'yi büyük bir kuraklık beklediği" konuşmalarına Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül cevap verdi.

Hayrettin Kaya

Ergül konuyla ilgili şu sözlere yer verdi:

SİNOP'UN SUSUZLUK PROBLEMİ YOK
Bugüne kadar Karadeniz'de adeta bir ilkbahar havası yaşadık. Dolayısı ile bu barajlarımız için, çiftçi için, insanlarımız için, içme suyu çok olumlu bir tablo değil. İnşallah ülke genelinde bu önümüzdeki nisan yağmurları ile bu açığımızı kapatırız diye düşünüyorum.

Sinop geneline baktığımızda ise bizim Sinop olarak susuzluk gibi bir problemimiz yok çok şükür. Tabi bunun en önemli nedeni ise Erfelek barajıdır. Eğer Erfelek barajımız olmasaydı yani su depolama gibi bir tesisimiz olmasaydı biz de su sıkıntısı çekerdik. Niye çekerdik baraj olmasa idi biz suyumuzu dırenajlardan alıyor olurduk. Dırenajlardaki su tablosu yağışlara bağlı olarak, kar ve yağmura bağlı olarak bu dönemde yükseliş gösterir.

SUYUMUZ BİZE YETER
Su kapasitesi olarak baktığımızda ise yaz dönemi itibarı ile Erfelek barajının depolama kapasitesi 28 milyon metre küp şu anda kar yağmamış olmamasına rağmen bizim barajımızda 13 milyon metre küp suyumuz var yani aşağı yukarı yarısı bizim bu yöremize hiçbir yağmur suyu gelmese bizim bu baraja bir damla su gelmese bizim 10 ayda kullanacağımız su 8 milyon metre küp yani bunun yarısı. Tabi bu arada yağan yağmurlar bunun üzerine eklenecektir. Ben şuna inanıyorumki nisan yağmurları ile beraber barajımızdaki doluluk oranı 20 ila 25 milyon metre küpü olur diye tahmin ediyorum.

Yani biz Erfelek barajından aylık 800 metre küp su çekiyoruz bu da 10 ayda 8 milyon metre küp eder. Hiç yağmur yağmasa bizim suyumuz fazlası ile bize yeter. Sinopluların gönlü rahat olsun. 

Sinoplular derken sadece Sinoplular diye algılanmasın tabi bizim Erfelek'imiz var köylerimiz var biz onlara da su veriyoruz. Bizim su problemimiz olmaz. Bu arada ben hayatım boyunca tedbirli olan bir insanım bizim eski dırenajlardan suyu da devre dışı bırakmış değiliz. İhtiyaç olduğu vakit şartelini açıp yer altı suyumuzu da bizim bu sistemize dahil edip kullanabiliriz bizim öyle bir avantajımızda var.

Esra Aksu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.