Dolar 32,3798
Euro 34,6581
Altın 2.403,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Çar 16°C
Per 16°C
Cum 16°C
Cts 15°C

SİNOP HAVALİMANINDAKİ ESRARENGİZ YAZIT

Sinop Havaalanı içerisinde dikili bulunan tarihi sütun görenlerin ilgisini çekiyor.

SİNOP HAVALİMANINDAKİ ESRARENGİZ YAZIT
20 Şubat 2024 11:28

Sinop’ta ‘Soğuk savaş’ yıllarında Türkiye’deki en önemli tesislerinden Sinop Havaalanı içerisinde dikili bulunan 4 metre yüksekliğindeki ve üzerinde “Sinop-Moskova Tayyare Meydanı” yazan sütun 2012 yılında yürütülen çalışmalar sonucunda koruma altına alındı.

Sinop Havaalanı içerisinde bulunan ve üzerinde ‘Sinop-Moskova Tayyare Meydanı’ yazılı ve yaklaşık 4 metre yüksekliğindeki sütunun 1934 yılında Eskişehir 1’inci Tayyare Alayı’na bağlı filonun gerçekleştirdiği ‘Sinop-Moskova’ uçuşu sırasında Türk askerleri tarafından dikildiği biliniyor.

SİNOP HAVALİMANINDAKİ ESRARENGİZ YAZIT

Makine Mühendisi olan Sinoplu kolleksiyoner Cemalettin Kaya tarafından 2012 yılında incelenen sütunun tarihi eser olduğu belirtildi.

Sütunu inceleyen Cemalettin Kaya, eserin önemini şöyle açıklıyor:

“1933 yılında Cumhuriyet’in 10’uncu yıl törenlerine, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) hükümeti bir heyetle törene 3 uçakla gelmiş ve bu uçakları Türk hükümetine hediye etmiş. Daha sonra Sovyetler Birliğine ziyaret amaçlı bir program düzenlenerek Türk Tayyare Filosu’nun 1934 yılında Eskişehir-Sinop uçuşunun ardından da Moskova’ya bir uçuş gerçekleşti.Kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre bu seyahat, yurt dışına ve deniz aşılmak suretiyle uçaklarla gerçekleşen ilk seyahat olduğu bilinmektedir. Moskova’da 15 gün kalındıktan sonra Rusya seyahatini tamamlayan filomuz tekrar Eskişehir’e dönüşü gerçekleştirilmiş. 1934 yılında gerçekleştirilen bu seyahat Dünya siyaseti ve Türk-Rus siyasi ilişkileri açısından da önemli bir hava estirmiş. Unutulan ve üzeri yosunla kaplanan bu tarihi sütunun, Sinop Havaalanı’nın ilk temel taşı olduğunu gördük.”

SİNOP HAVALİMANINDAKİ ESRARENGİZ YAZIT

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.