Dolar 32,4909
Euro 34,9449
Altın 2.430,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 19°C
Az Bulutlu
Sinop
19°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 17°C

SGC'den Basın Bayramı Kutlaması

SGC Basın Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı.

SGC'den Basın Bayramı Kutlaması
23 Temmuz 2013 16:40

Sinop Gazeteciler Cemiyeti (SGC) Basın Bayramı nedeniyle mesaj yayınladı.

SGC Yönetim Kurulu adına başkan Hikmet Kurada yayınladığı mesajlarda şu sözlere yer verdi:

"Bugün 24 Temmuz 2013; Türk Basını’ndan sansürün kaldırılması ve Basın Bayramı’nın 105’nci yıldönümü.

24 Temmuz 1908’de 2. Meşrutiyet ilan edilince, Osmanlı Matbuat Cemiyeti adıyla örgütlenmiş gazeteciler Meşrutiyeti sevinçle karşıladılar. Çünkü; o güne kadar, 1876’dan kalma Sansür Kararnamesi gereğince sansür memurları, yayından önce provaları kontrol ediyorlardı. Yani; basına resmen sansür uygulanıyordu. Ama; 24 Temmuz 1908’de ilan edilen 2’nci Meşrutiyet ile birlikte, 25 Temmuz 1908 sabahından itibaren gazeteler hür ve sansürsüz bir şekilde, sansür memurlarının tercihlerine göre değil, gazetecilerin kendi tercihlerine göre basılmaya başlandı. Bu nedenle; 24 Temmuz bir anlamda, gerçek gazeteciliğin de doğduğu gündür.

24 Temmuz günü Cumhuriyet Dönemi’nde de,”Türk Basını’ndan Sansürün Kaldırılması ve Basın Bayramı” olarak ilan edildi. Daha sonraki yıllarda kutlamalar,”Geleneksel Gazeteciler Günü” adı altında yapılmaya başlandı.

Gerçi; Türkiye’deki basın kuruluşları zaman zaman 24 Temmuz 1908 öncesini hatırlatan dönemlerden geçtiler ama, 24 Temmuz simge olarak önemini hiç kaybetmedi.

Ne yazık ki günümüzde de, 64’ü tutuklu olmak üzere toplam 120 gazeteci hakkında çeşitli suçlamalardan davalar sürdürülmektedir. Türkiye’nin bu konuda, Dünya devletleri içerisindeki sıralamada yerinin 148’nci sırada olması çok düşündürücü ve maalesef utanç vericidir. Dileğimiz; Türkiye’nin bu sıralamadaki yerinin en alt seviyelerde değil, en üst seviyelerde olmasıdır.

Bu vesileyle; 5187 Sayılı Basın Kanunu ile 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nu da dikkate alarak, basın – ahlak ve etik kurallara uygun davranışlar içerisinde dürüstçe görevini yapan bütün basın mensubu arkadaşlarımızın,” 24 Temmuz Basın Bayramı’nı” Sinop Gazeteciler Cemiyeti olarak içtenlikle kutluyor; sağlık, mutluluk ve başarı dileklerimizle saygılar sunuyoruz."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.