Dolar 32,3696
Euro 34,9488
Altın 2.325,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Sağlıklı Bir Yıl İçin Bu Testleri Yaptırmayı İhmal Etmeyin

Yeni yılda hastalıkların önüne geçebilmek ve sağlığımızı korumak için bazı önlemler almak büyük önem taşıyor.

Sağlıklı Bir Yıl İçin Bu Testleri Yaptırmayı İhmal Etmeyin
Aslan Özdemir
30 Aralık 2015 12:50

Yeni yılda hastalıkların önüne geçebilmek ve sağlığımızı korumak için bazı önlemler almak büyük önem taşıyor. Hastalıklar kapıyı çalmadan önce yaptırılabilecek birkaç test ile tüm yılı sağlıklı geçirmek mümkün. Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, düzenli sağlık kontrollerinin önemi ile kadınların ve erkeklerin yaptırması gereken testler hakkında bilgi verdi.

Hayrettin Kaya

Bu tetkikleri yaptırarak sağlığınızdan emin olabilirsiniz

  • 18 yaşından itibaren her bireyin kilo kontrolünü düzenli olarak sağlaması gerekir. Obezite, diyabet gibi hastalıklara genetik eğilimi bulunan kişilerin risk altında olduklarını bilmeleri ve bu konuda dikkatli olmaları önemlidir.
  • Düzenli olarak tansiyon ölçümü yaptırılmalıdır.
  • Yılda bir kez dahiliye muayenesi olunması ve bu kontrollerin aksatılmaması gerekir.
  • Ailede diyabetli, kolesterol sorunu olan, tansiyon hastası ya da obez bireyler varsa özellikle 30 yaşından sonra kan tetkikleri mutlaka yaptırılmalıdır. Sağlıklı bir genetik mirasa rağmen yaşam biçimi sağlıklı yaşam kriterlerinin dışındaysa, 45 yaşından sonra 3 senede bir mutlaka bu konuda tarama testleri yapılmalıdır. Hipertansiyonu ve kolesterolü olan bireyler daha sık takip edilmelidir.
  • Göz sağlığı için her yıl mutlaka göz muayenesi yaptırılmalıdır.
  • Hepatit B ve C gibi hastalıklar açısından genç ya da yaşlı her bireyin düzenli aralıklarla kontrolden geçmesi ve gerekli testlerin yapılması önemlidir. Hepatit B aşısı belli sürelerde tekrarlanmalıdır.
  • Ailesinde kalp hastalığı riski bulunan kişilerin erken yaşlarda efor kapasitesini ölçtürmesi gerekir. Kişi 50 yaş ve üzerinde ise mutlaka yapılması önerilmektedir.
  • Cilt kanseri, kötü huylu benler ve bazı deri hastalıklarının belirtileri cilt muayenelerinde ortaya çıkabildiğinden, yılda bir kez cilt muayenesi yaptırılmalıdır.
  • Diş ve diş eti sağlığının bozulması özellikle ilerleyen yaşlarda çeşitli hastalıklara da davetiye çıkarabilir. Bu nedenle mutlaka senede en az bir kez diş hekimine muayene olunmalıdır.
  • Grip ve zatürre aşıları 65 yaş sonrasında mutlaka önerilir. Ek hastalıklar varsa veya çok sık enfeksiyon geçiriliyorsa her sene grip, 5 senede bir ise zatürre aşısı olunmalıdır. 10 senede bir olmak üzere tetanos aşısı da önerilmektedir.
  • Hayat kalitesini oldukça bozabilen bir alerji durumu varsa mutlaka doktorun önerdiği testlerin yaptırılması gerekir.
  • Gündelik yaşam karmaşası, iş stresi gibi nedenler bazı kişilerde maskeli depresyona neden olmaktadır. Özellikle 50 yaş ve üzerinde depresyon eğilimi daha da arttığından rutin depresyon taraması önemlidir.

Kadınların düzenli yaptırması gereken testler

18 yaşını aşmış ve aktif cinsel yaşamı olan her kadın, yılda bir kez düzenli olarak “pap smear testi” yaptırmalıdır. Bu test sayesinde rahim ağzı kanseri, çok erken dönemde teşhis edilebilmektedir. Her ay adet bitiminde kendi kendini elle meme muayenesi, senede en az bir kez doktor muayenesi ve gerekirse meme ultrasonografisi meme kanserinden korunmada yardımcı olacaktır. Menopoza dönemine kadar en az bir kez ve bu dönemden sonra da mutlaka belli aralıklarla kemik yoğunluğu ölçülmelidir.

Erkekler utanıp çekinerek doktora gitmeyi ihmal etmemeli

Erkeklerde kanser nedeni sıralamasında ilk üçte yer alan prostat kanserinin tanısı, çeşitli muayene ve testlerle kısa sürede konulabilmektedir. Bunun için PSA ölçümü (prostat spesifik antijen), makattan prostat muayenesi, ultrason ile prostat büyüklüğü ölçülerek takip sağlanmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.