Dolar 34,2714
Euro 37,4959
Altın 2.928,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 21°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 16°C

OECD Ülkeleri içinde ‘En mutsuz Öğrenciler Türkiye’de

25 Nisan 2017 16:09

PISA’nın araştırmalarına göre en mutsuz öğrenciler…

OECD’ nin uluslar arası öğrenci değerlendirme programı, PISA’nın araştırmalarına göre en mutsuz öğrencilerin Türkiye’de olduğunu açıkladı. ‘Öğrenci refahı’ temalı rapor için 72 ülkede 540 bin öğrencinin okul performansları, arkadaşları ve öğretmenleri ile ilişkilerini, okul dışında nasıl zaman geçirdiklerini, aile ortamlarını mercek altına aldı…

Rapor sonucu PISA verilerine göre, Türkiye’de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin 28.6’sı hayatından hiç memnun değil. Bu oran %11.8’lik ortalamanın 3 katı. Hayatından çok memnun olduğunu söyleyen öğrenci oranı da %26.3 ile %34’lük OECD ortalamasının gerisinde. Sonuç olarak Türkiye’deki öğrencilerin kaygı ortalaması ciddi yüksek. ‘Yaşam memnuniyeti’ sıralamasında 10 üzerinden 6.12 puanla son sıralarda yer alıyor.

PISA 2015 raporunda Türkiye sıra kaybetmiş gerileyerek matematikte 49, Fen bilimlerinde 52 ve okumada 50. Sırada olmuştu. Yine Türkiye İtalya’nın ardından OECD Ülkeleri arasında öğrencilerin ders çalışırken en fazla kaygı duyduğu ikinci ülke oldu. En az kaygı duyan ülke ise Hollanda.

Konu ile ilgili eğitimciler; velilerin sözel şiddete başvurmalarının çocuk psikolojisinde özgüvenin eksik olmasına neden olacağını bildirmekteler. Sınav ve karne neticelerinde düşük yada yüksek olduğunda verilecek tepki de aşırıya kaçılmamalı. Baskıdan kaçınılıp olumlu konuşulmalı demekteler. Söylenecek olumsuz sözler çocuğun özgüvenini azaltır. Sosyal yaşamda iletişim ve karar verme niteliği olumsuz etkiler düşüncelerinde…

İktidarın son 15 yılda eğitim sistemiyle sürekli oynayıp özellikle dinselleştirme politikalarıyla iktidarlarının arka bahçeleri gibi görmeleri son referandum kampanyalarında gazetelerden okuduğumuz kadarıyla zorla mitinglere taşınmaları tarikat ve cemaatlerin eğitim sistemimize girmeleri, laik ve bilimsel eğitimi bozma girişimleri sanırım bu tabloyu oluşturdu… Dindar, kindar nesil isteyenler sorumludur… Kesinlikle öğrencilerimiz değil.  Sevgi ile kalın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.