Dolar 32,3271
Euro 35,0620
Altın 2.297,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Neden konuşmadığını açıkladı

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco, darbe girişimi sonrası Türkiye’de yaşananlar hakkında emin olmadığı için konuşmadığını söyledi.

Neden konuşmadığını açıkladı
Aslan Özdemir
1 Ağustos 2016 13:05

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Francesco, darbe girişimi sonrası Türkiye’de yaşananlar hakkında neden hiç konuşmadığına açıklık getirdi. Papa, “Bu konuda konuşmadım, çünkü aldığım bilgilere göre henüz orada ne olduğundan emin değilim” dedi.

Hayrettin Kaya

Katolik Kilisesi’nin 2 yılda bir düzenlediği Dünya Gençlik Günü sebebiyle 27-31 Temmuz tarihleri arasında Polonya’ya bir ziyaret gerçekleştiren Papa Francesco, Roma’ya dönerken uçakta basın toplantısı düzenledi.

BİR GAZETECİ PAPA’YA TÜRKİYE’YLE İLGİLİ ŞU SORUYU YÖNELTTİ:

“Darbe girişimi sonrası Türkiye’deki baskı, belki de askeri darbeden daha beter: askerler, yargıçlar, diplomatlar, gazeteciler. 13 binden fazla kişi tutuklandı, 50 binden fazla kişi görevinden alındı. Bir tasfiye yapıldı. Erdoğan, kendisini eleştirenlere ‘Siz kendi işinize bakın’ diye cevap verdi. Siz şimdiye kadar neden bu konuda konuşmadınız? O ülkedeki Katolik azınlığa yansımaları olacağından mı korkuyorsunuz?”

Papa ise, geçen yıl 1915 Olayları’nı “soykırım” olarak nitelemesi ve bunu takiben Türkiye’nin verdiği tepkiyi kastederek, “Sonuçlarını bildiğiniz üzere, Türkiye’nin hoşuna gitmeyen bir şey söylemem gerektiğinde bunu söyledim, fakat ondan emindim. Söylediğimden emindim. Şimdi ise konuşmadım, çünkü aldığım bilgilere göre henüz orada (Türkiye’de) ne olduğundan emin değilim” diye karşılık verdi.

Papa, “Devlet Sekreterliği’ne gelen bilgileri ve bazı önemli siyasi analizcileri dinliyorum. Devlet Sekreterliğimizle bu durum üzerinde çalışıyoruz ve hala bu net değil” diye sözlerini sürdürdü.

Katoliklere kötülük gelmesinden her zaman kaçınılması gerektiğinin doğru olduğunu söyleyen Papa, “Ancak gerçek pahasına değil. Dikkatli olmak erdemdir, ama sizler, Türkiye’yle ilgili bir şey söylemem gerektiğinde bunu söylediğimin şahidisiniz” ifadelerini kullandı.

PAPA ELEŞTİRİLMİŞTİ

15 Temmuz’daki darbe girişimi üzerine Papa herhangi bir açıklama yapmazken, Vatikan Şehir Devleti Sekreteri (Başbakan) Kardinal Pietro Parolin ise Türkiye’de bu girişim sonrası yaşanan gelişmelere ilişkin, “Bunlar pozitif gelişmeler değil. Herkes için endişe kaynağı” yorumunu yapmıştı.

Parolin, darbe girişimi sonrası bu ülkedeki mevcut durumun üstesinden insan hakları ve hukukun üstünlüğü kriterleri doğrultusunda gelinebilmesi gerektiğini de söylemişti.

Roma merkezli İl Messaggero gazetesi ise Papa’nın, darbe girişiminin hemen ertesindeki Pazar duasında Kabil ve Münih saldırılarında ölenler için dua etmesine rağmen, darbeye karşı gelirken Türkiye’de ölen çok sayıda sivili anmamasını eleştirmişti.

“İSLAM, TERÖR DİNİ DEĞİLDİR”

Öte yandan Papa, IŞİD terör örgütünün üstlendiği, Fransa’nın kuzeyindeki Rouen kenti yakınlarında bir kilisede silahlı kişilerin düzenlediği saldırıda Rahip Jacques Hamel’in öldürülmesi üzerine de konuştu.

Polonya gezisi öncesi dünyanın bir savaşta olduğu, ancak bunun dinler arası bir savaş olmadığı yönündeki açıklaması hatırlatılan ve “Siz, dinlerin barış istediğini söylemiştiniz, ancak o rahip İslam adına öldürüldü. Siz terörizm hakkında konuştuğunuzda neden ‘İslam’ kelimesini telaffuz etmiyorsunuz?” sorusu üzerine Papa, şu sözleri kaydetti:

“İslami şiddetten bahsedilmesi hoşuma gitmiyor, çünkü her gün gazete sayfalarında şiddet görüyorum, burada İtalya’da: birisi nişanlısını ya da kayınvalidesini öldürüyor ve bu şiddet yanlıları vaftiz edilmiş Katolikler. İslami şiddetten bahsedeceksem o halde Katolik şiddetinden de bahsetmeliyim değil mi? İslam’a inananların hepsi şiddet yanlısı değildir.

Bir meyve salatası gibi dinlere de şiddet yanlıları karışmıştır. Şu bir gerçektir: hemen hemen tüm dinlerde her zaman küçük bir köktendinci grup vardır. Bizde de var.”

İslam’ın terör dini olduğunu söylemenin doğru olmadığını ifade eden Papa, “Köktendinci gruplar var. Örneğin sözde IŞİD’in, zorba bir İslam devleti görünümünde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bu sadece küçük bir grup. İslam’ın terör dini olduğu gerçek değildir, bu söylenemez, bunu söylemek doğru değildir” diye konuştu.

İslam’ı şiddetle tanımlamanın doğru olmadığını dile getiren Papa, Mısır’daki El Ezher Camii’nin baş imamı Şeyh Ahmed el Tayib’le Mayıs ayında Vatikan’da buluşmalarına da değinerek, “Onunla uzun bir sohbetim oldu, onlar barış ve buluşma istiyor… Birlikte iyi yaşanabilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.