Dolar 32,3271
Euro 35,0710
Altın 2.294,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

MAVİŞ TBMM’de Maarif Vakfı’nın Önemini Anlattı

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Sinop Milletvekili Nazım Maviş Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Maarif Vakfı Kanun Tasarısı hakkında konuştu.

MAVİŞ TBMM’de Maarif Vakfı’nın Önemini Anlattı
Aslan Özdemir
17 Haziran 2016 14:16

AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı ve Sinop Milletvekili Nazım Maviş Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde Maarif Vakfı Kanun Tasarısı hakkında konuştu.

Hayrettin Kaya

Yaptığı konuşmada niçin Maarif Vakfı’na ihtiyaç duyulduğu, böyle bir vakfın gerçekleştireceği misyonlara değinen Maviş, muhalefetin tasarı hakkındaki itirazlarına cevaplar getirdi.  Maviş, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın kimliklerini muhafazası ve gönül coğrafyamızla kalıcı, nitelikli bağlar inşa etmemiz için bu vakfın kurulmasının hayati bir önem arz ettiğine değindi. Maarif Vakfının Türkiye’nin dış politika vizyonuna getireceği katkılar üstünde duran Maviş’in konuşmasının tam metni:

“Sayın Başkan, saygıdeğer milletvekilleri; Maarif Vakfı Kanun Tasarısı üzerine söz almış bulunmaktayım. Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Tabii, aslında komisyonda da Maarif Vakfıyla ilgili komisyon üyesi arkadaşlarımızla çokça konuştuk, tartıştık. Aslında söylenecek sözlerin neredeyse tamamı fazlasıyla söylenmiş oldu ama yine de anlaşılan üzerinde paylaşılması gereken bazı hususlar var, onları yüce heyetinizle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum: Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ciddi bir eğitim ihtiyacı var ve Maarif Vakfının belki muharrik faktörlerinden bir tanesi, 5 milyonu aşkın yurt dışında yaşayan vatandaşımızın eğitim ihtiyacıdır. Aynı zamanda, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, çocuklarımızın kendi topraklarıyla, kendi ülkesiyle, kendi değerleriyle arasında kurulmak istenen bağ Maarif Vakfını hayata geçirme isteğimizin temel dinamiğidir.

Yine, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın çocuklarının kimliklerinin korunması da Maarif Vakfının kuruluş amaçlarından bir tanesi. Bulundukları ülkede kendi kültürleriyle kaliteli ve eğitimli bireyler olmaları yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın ve soydaşlarımızın çocuklarının en tabii hakkıdır ve bu hakkın yerine getirilmesi açısından da Maarif Vakfı temel bir rol üstlenecektir.

Tabii şu anda bizim yurt dışında 15 ülkede 65 tane okulumuz var. Dolasıyla, bu okulların doğru yönetimi ve bu okulların kalitesinin artırılması açısından Millî Eğitim Bakanlığının himaye ve desteğinde böyle bir vakfa bugüne kadar zaten çoktan ihtiyaç oluşmuş ve bu ihtiyacın giderilme zorunluluğu doğmuştu. Yine bunun yanında, Türkiye’nin dış politikada üstlendiği rol ve Türkiye’nin küresel vizyonu açısından bakıldığında pek çok ülkeden ülkemize, devletimize Türkiye’nin eğitim kalitesinin transfer edilmesi ve o ülkelerde yaşayan, sadece vatandaşlarımızın değil, o ülke insanlarının da Türk eğitim sisteminin kalitesinden yararlanması amacıyla talepler gelmiştir. Bu taleplerin karşılanması açısından Maarif Vakfı bir zorunluluktur. Ama bütün bunların dışında, asıl Maarif Vakfının misyonunu şu ifadelerde belki toparlamak mümkün olacaktır: Bugün Türkiye, büyük bir devlet vizyonuna sahiptir. Türkiye, sıradan bir ülke değildir. Türkiye’nin gönül coğrafyası oldukça geniş, belki hayallerimizden daha geniştir. Balkanlardan Kafkaslara, Orta Asya’dan Uzak Asya’ya ve Afrika’ya kadar oldukça geniş bir gönül coğrafyamız vardır. Bu gönül coğrafyamızla bağımızı sürekli ve kalıcı kılmanın araçlarından bir tanesi de Maarif Vakfı olacaktır.

Bakın, TİKA ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığıyla gönül coğrafyamızda çok büyük hizmetleri bugüne kadar ifa ettik. Bosna’da niye Sokullu Mehmet Paşa Köprüsü’nü onardıysak Tayland’da niye Uthit Camisi’ni onardıysak, Filistin’de niye Tubas Türk Hastanesini kurduysak, Orta Asya’da, Kafkaslarda, Balkanlarda neden mirasımıza sahip çıktıysak, işte yurt dışında da bu gerekçelerle Maarif Vakfı eliyle okullar kurmamız gerekiyor. Çünkü Türkiye’nin 2023 vizyonu, Türkiye’nin yeni dış politika vizyonu bu gönül coğrafyamızla ilişkilerimizi çok daha güçlü, kalıcı ve nitelikli hâle getirmeyi zorunlu bir hâle getirmektedir.

Değerli arkadaşlar, başarılı bir örnek olarak Yunus Emre Vakfı, Maarif Vakfı’nın aslında bir taraftan ilham kaynağı olmuştur. 2007’de kurulan Yunus Emre Vakfı’yla kültür elçilikleri kurulmuş, dilimiz ve kültürümüz yaygın bir şekilde tanıtılmış, 44 kültür merkezimizle kültür, sanat ve Türkçe öğretiminin merkezi Yunus Emre Vakfı olmuştur. Yunus Emre Vakfı’nın kültür alanında üstlendiği misyonu eğitim alanında da Maarif Vakfı inşallah üstlenecektir.

Buradan şunu ifade etmek istiyorum: Nasıl Yunus Emre Vakfı ve Enstitüsü Kültür Bakanlığı değilse, nasıl Diyanet Vakfı Diyanet İşleri Başkanlığı yerine kurulmamışsa Maarif Vakfı da burada iddia edildiği gibi Millî Eğitim Bakanlığının fonksiyonlarını icra etmek üzere kurulmak istenmemiştir. Nasıl ki eğitim amacıyla kurulmuş olan bir vakfın senedinde amaçları sayılmışsa Maarif Vakfının senedinde de aynı amaçlar neredeyse sayılmıştır. Dolayısıyla, burada bulunan muhalefet partilerinin her birisinin de gururla, isteyerek Maarif Vakfı Kanun Tasarısı’na bu desteği vermeleri gerekir. Bu gönül coğrafyasıyla kalıcı ve nitelikle bağ kurmak için bu desteği sizlerin vermesi ve bu gururu hep birlikte paylaşmamız gerekir.

Ben bu açıdan Maarif Vakfının aynen Yunus Emre Enstitüsü gibi çok önemli bir işlev göreceğini düşünüyor ve bu duygularla yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.