Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 18°C
Çar 18°C

Kurban kesecekler dikkat!

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanarak Resmi Gazete’de yayımlanan 2016 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ ile 12-15 Eylül 2016 tarihleri arasında kutlanacak Kurban Bayramı’nda kurban kesimine ilişkin hükümler belirlendi.

Kurban kesecekler dikkat!
3 Ağustos 2016 13:05

Parklarda kurban kesmenin cezası 196 TL.

Tebliğ, 2016 Yılı Kurban Bayramı ile sonraki Kurban Bayramı’na kadar kesilecek kurbanlarla ilgili esasları, alınacak tedbirleri ve bu konulara ilişkin diğer hususları kapsıyor.

Kurban satış ve kesim yerleri

Buna göre şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edilecek ve kurbanların kesim yerlerinde kesilmesi için gerekli tedbirler alınacak.

Kurban satış ve kesim yerleri için çevresel riskleri en aza indirerek varsa atık yönetimi planlanmış alanlar seçilecek. Gerek duyulduğunda pazar yerleri kurban kesim yerine dönüştürülecek.

Kurban satış yerleri, çevre ve toplum sağlığını olumsuz etkileyecek durumlardan arındırılacak. Kesim yerleri genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, ışıklandırma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilecek. Ayrıca insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak.

Kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi için randevu sistemi uygulanacak.

Halk Eğitim Merkezlerinde “Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kursları” düzenlenecek.

Kurbanlık hayvan nakilleri

İl ve ilçelerde hazırlanan kurban satış ve kesim yerleri, 28 Ağustos 2016 Pazar gününden itibaren Bakanlıklararası Kurban Hizmetleri Kurulu ve Kurban Hizmetleri Komisyonu üyesi kurum ve kuruluşların web sayfalarında yayınlanacak.

Kurban satış yerleri bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilecek ve bu tarihten önce kurbanlık hayvan nakli başlatılmayacak. Kesim yerine götürülürken, araca bindirilirken, araçtan indirilirken ve kesilirken kurbanlık hayvanlara eziyet edenlere Tebliğ’de belirlenen cezalar uygulanacak.

Anadolu’da hayvanlarda görülen şap hastalığının, Trakya’ya geçişini önlemek üzere Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca alınan tedbirler uyarınca, Kurban Bayramı münasebetiyle İstanbul’un Avrupa yakası dahil olmak üzere Trakya’ya kurbanlık hayvan sevki; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı genelgelerinde belirlenen kriterler çerçevesinde yapılacak. Avrupa yakası dahil İstanbul’a 28 Ağustos 2016 Pazar gününden itibaren kurbanlık hayvan sevki yapılabilecek.

Kurbanlık hayvanların nitelikleri

Vatandaşlar, kurban olarak satın alınacak hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu/hayvan pasaportu/nakil belgesi olan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı olanlardan seçilmesi, gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kurbanlık olarak kesilmesinin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek olanların tercih edilmesi gerektiği konusunda hatırlatmalar yapılacak.

Kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için vatandaşlara kurbanlıklarda şu nitelikleri aramaları hatırlatılacak:

“Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın deve için 5; sığır ve manda için 2; koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kesilecek hayvanın kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması gerekir. Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, düzgün, azaları tamam, besili olması hem ibadetin gaye ve mahiyetine hem de sağlık kurallarına uygun düşer. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bazı azaları eksik mesela bir veya iki gözü kör, kulakları ve boynuzları kökünden kesilmiş, dili kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal, deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında kurban açısından bir sakınca yoktur. Koyunun daha semiz ve lezzetli olması maksadıyla doğduğunda kuyruğunun kısmen veya tamamen kesilmesi kusur sayılmaz.”

Parklarda kurban kesmenin cezası ne?

İlgili mevzuat ve Kurul/Komisyon Kararlarına aykırı hareket edenler hakkında cezai işlemler uygulanacak.

2872 sayılı Çevre Kanunu’nda yer alan hususlara aykırı hareket edenlerden;

Park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 196 TL,

 Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa veren tesislere ise toplu kesimler için 49.095 TL, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 1.221 TL cezai işlem uygulanacak.

Hayvanların kesiminde dikkat edilecek hükümlere aykırı hareket edenlere hayvan başına 1.057 TL; ilgili Yönetmelik hükümlerine aykırı hareket edenlere hayvan başına 2.651 TL; hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranmak, acımasız ve zalimce işlem yapmak, dövmek, aç ve susuz bırakmak, aşırı soğuğa ve sıcağa maruz bırakmak, bakımlarını ihmal etmek, fiziksel ve psikolojik acı çektirmek gibi fiilleri işleyenler ile kesin olarak öldüğü anlaşılmadan hayvanların vücutlarına müdahalede bulunanlara 526 TL para cezası uygulanacak.

Kurban Hizmetleri; Diyanet İşleri Başkanlığı; İçişleri, Milli Eğitim, Sağlık, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik, Orman ve Su İşleri Bakanlıkları ile Belediyeler, TRT Genel Müdürlüğü, Türkiye Diyanet Vakfı, Özel Radyo ve Televizyon Kuruluşları, Ticaret Borsaları, Türk Veteriner Hekimleri Birliği, Kasaplar Odası, Et ve Süt Kurumu koordinasyonunda yürütülecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.