Dolar 32,3767
Euro 34,9830
Altın 2.326,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 14°C
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Koyun Yünleri Cazibesini Kaybetti

Koyun Yünleri Cazibesini Kaybetti
Aslan Özdemir
25 Haziran 2016 16:15

Koyun Yünleri Cazibesini Kaybetti

Hayrettin Kaya

Geçtiğimiz yıllarda insanların yatak, yorgan, yastık yapmak için kullandıkları koyun yünleri artık eskisi gibi ilgi görmüyor.

Önceden insanların atmaya kıyamadığı altın değerindeki koyun yünleri şimdilerde yakılarak kül ediliyor.

Sinop Tekke Köyü Ömür Mahallesi’nde yaşayan ve aynı zamanda çobanlık ve çiftçilik ile uğraşan Ziyattin Al, yaz mevsimi geldiğinde kırpılan koyun yünlerini yakmak zorunda kalıyor.

Ziyattin Al yapmış olduğu  açıklamada; “Etinden ve sütünden yararlandığımız koyunları yaz mevsimi geldiğinde kırptıktan sonra elde ettiğimiz yünler eskiden altın değerindeyken şuan hiçbir şekilde rağbet görmüyor.

Bunun sebebi de kırptığımız yünleri toplayan hiçbir kooperatif olmamasından kaynaklanıyor. Devletimizin bu konuya el atmasını istiyoruz.

Şuan sadece Boyabat’ta toplayan bir yer var ve kilosunu 50 kuruştan alıyor. Eskiden altın değerindeydi. Şuan ise biz Boyabat’a gidemediğimiz için köy meydanında yakıyoruz. Biz bunun bu şekilde devam etmesini istemiyoruz. Çünkü yünler hem organik hem de insan sağlığına yararlı. Ancak meydanda kül olup gidiyor. Gerekirse bedava vermeye bile hazırım yeter ki boşa gitmesin.” dedi.

Son olarak bir mesaj vererek konuşmasını sonlandıran Al; “Bu konuda çok huzursuzum. Sonuçta organik olmayan her şey kanserojen madde içeriyor ve insanların sağlığına zarar veriyor ancak koyun yünü için böyle bir şey söz konusu değil.  Biz sadece yünleri toplayan bir kooperatif açılmasını istiyoruz.” dedi.

Haber: Haber57 – Hanife Bal

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.