Dolar 32,5692
Euro 34,8277
Altın 2.495,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Koşmak sağlığın anahtarı

Koşmak, sadece kilo vermenize yardımcı olmuyor.

Koşmak sağlığın anahtarı
25 Temmuz 2016 12:04

Kilo vermenin ve mükemmel bir vücuda kavuşmanın formülü olan koşmak, kalp hastalıklarından ve kanserden de koruyor. İşte koşunun vücuda olan muhteşem faydaları ve etkileri!

KOŞMAK KEMİKLERİN KALİTESİNİ KORUYOR

Düzenli ve tempolu koşanlar, kemiklerin kalitesini korurlar ve osteoporoz riskini uzak tutuyor, her adımda vücudun kilo vermesini sağlıyor.

Koşmak için fazla enerji gerektiği için, vücut bu enerjiyi sağlamak adına deposundaki kalorileri harcıyor. Bir kilometrede ortalama 100 kalori yakılıyor. Normal bir hızda koşmak, bisiklete binmek, yüzmek veya egzersizden daha fazla kalori yakılmasına sebep oluyor.

Koşarken kalori yakmanın haricinde koşu bittikten sonra da vücut enerji kaybetmeye devam ediyor. Bunun sebebi, koşarken vücut bol miktarda oksijen alıyor, bu oksijen vücudun kalori yakma kapasitesini arttırıyor. Metabolizma hızı, vücudun bir günde yaktığı kalori miktarını gösterir. Eğer metabolizma hızınız artarsa, vücudun kalori yakışı da artıyor.

DÜZENLİ KOŞMANIN FAYDALARI

Koşmak kalbi büyütür ve kuvvetlendirir. Bu zindelik pompasını zorlamazsanız, normal olarak gündüzleri 100 bin kere atar. Kalp gece de çalışır ve vardiyasını kolaylaştırmak sizin elinizdedir. Çünkü düzenli koşarsanız, dinlenme sırasındaki nabzınızı 75′ten 55′ e düşürebilirsiniz. Yani, kalbiniz günde 30 bin, yılda 10 milyon atış tasarruf eder.

Koşma sayesinde kalbiniz daha ekonomik ve daha uzun süre çalışır. Ayrıca koşu, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi hastalıklarla da mücadele etmede yardımcı oluyor.

Orta tempoda yaklaşık olarak 1 saat koşarsanız saatte 550 kalori kadar yakabilirsiniz. Ayrıca koşu bandından ziyade açık, temiz havada ve sakatlanmaları önlemek amacıyla toprak zeminde koşmanız daha faydalıdır.

Koşmak kandaki şeker oranını düşürür. İnsülin şekeri kaslara gönderen, yağların da kalçalarda toplanmasına neden olan hormondur. Ayrıca vücutta tuz tutarak dokularda su toplanmasına neden olduğu için süngersi bir görünüm oluşturur.

Koşmak stresi azaltır ve bireyin kendini iyi ve mutlu hissetmesine olanak sağlarKoşmak sağlığınız için çok önemlidir, nabzınızı düzenler, kalp sağlığınız için olumlu etkisi vardırKoşmak yağ yakımını hızlandırır, kilo vermenizi sağlarKoşmanın bacakları incelttiği doğrudur ancak bu bölgesel zayıflama demek değildirKoşmak fit olmanızı sağlar, kondisyonunuz artar ve nefesiniz açılır

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.