Dolar 32,3296
Euro 35,0275
Altın 2.282,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Az Bulutlu
Sinop
18°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Konut Yaptırmak İsteyenler TOKİ Tipi Konut İstiyor

TOKİ kapsamı dışında yapılması hedeflenen konut çalışmalarında yapılan değerlendirmelerde yüksek miktarda TOKİ tipi konutların istendiği ortaya çıktı. Alınan kararlar doğrultusunda bir çok konutların tamamen TOKİ tipi içerisinde yer alacağı açıklandı.

Konut Yaptırmak İsteyenler TOKİ Tipi Konut İstiyor
Aslan Özdemir
16 Şubat 2016 23:45

TOKİ kapsamı dışında yapılması hedeflenen konut çalışmalarında yapılan değerlendirmelerde yüksek miktarda TOKİ tipi konutların istendiği ortaya çıktı. Alınan kararlar doğrultusunda bir çok konutların tamamen TOKİ tipi içerisinde yer alacağı açıklandı.

Hayrettin Kaya

“İnşaat sektörü ve gayrimenkul faaliyetlerinden elde edilen gayrisafi yurtiçi hasılada 2016’da yüzde 5 büyüme bekliyoruz. Sektörün toplam istihdamdaki payının da yüzde 8’e çıkacağını düşünüyoruz.” Çelik, öngörülen büyümede hem kamunun altyapı projelerinin, hem de özel sektör tarafındaki projelerin etkili olacağını söyledi. Toplantıda verilen bilgiye göre, inşaat ve gayrimenkul faaliyetlerinden 2015 yılında 269 milyar liralık gelir elde ettiği; sektörün GSYH’dan aldığı payın yüzde 14.2 seviyesinde gerçekleştiği tahmin ediliyor. Sektörde yaklaşık 2 milyon kişi istihdam ediliyor.

TOPLAM KONUT SATIŞINDA YÜZDE 5 ARTIŞ BEKLENİYOR

Sektörün lokomotifi konumundaki konut satışlarındaki ivmenin 2016’da sürmesini beklediklerini söyleyen Çelik, “2015 yılında 600 bin adet olan birinci el konut satışının yüzde 7 artışla 640 bine ulaşmasını bekliyoruz. Birinci ve ikinci el toplam konut satışlarındaki artışın ise yüzde 5 seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyoruz” dedi. Birinci ve ikinci el toplam konut satışları 2015 yılında 1.29 milyon adet olarak gerçekleşmişti. Öngörülen yüzde 5 artış, 2016 için 1.35 milyon adet civarı konut satışı beklentisine işaret ediyor.

Yabancıya konut satışında ise agresif bir büyüme beklediklerini söyleyen Çelik, “Beklentimiz geçen yıl 5 milyar dolar olan yabancılara yönelik konut satışları cirosunun iki katına çıkarak 10 milyar dolara ulaşması” diye konuştu. Çelik, bu artışı nasıl sağlayacakları ile ilgili soru üzerine ise, “Yabancıya konut satışımız henüz emekleme döneminde. Hâlâ çok büyük bir potansiyel var. Mevcut pazarların yanı sıra İran, Azerbaycan ve Kazakistan gibi ülkelere konut satışımızda ciddi artış potansiyeli var” dedi ve ekledi:

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.