Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Az Bulutlu
Sinop
16°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 16°C
Sal 20°C

Kokulu mumlar hakkında uzmanlar uyardı!

Kokulu mumlar hakkında yapılan uyarılara değinen uzmanlar şaşırtıcı bilgiler verdi.

Kokulu mumlar hakkında uzmanlar uyardı!
17 Ocak 2016 22:00

Kokulu mumlar hakkında yapılan uyarılara değinen uzmanlar şaşırtıcı bilgiler verdi.

Bilim dünyasının uzun süredir kanserle ilişkisi olduğunu düşündüğü kokulu mumlar ve ev tütsüleriyle ilgili yeni bir bulguya ulaşıldı. İngiltere’nin York Üniversitesi’nden araştırmacılar, çoğumuzun evlerin havasını güzelleştirmek için kullandığımız aromatik kokulu mumlar, çubuklar, oda spreyleri gibi ürünlerin kanser açısından tehlikeli kimyasallar barındırdığını ortaya çıkardı. Ekibin lideri  Prof. Alastair Lewis, bu tür ürünlerin parfümlerden farklı olarak tehlikeli kimyasallar barındırdığını açıkladı. Kanserle doğrudan bağlantılı kimyasallar içeren ürünlerden yayılan gazların solunması ise tehlikeli hücrelerin oluşumuna zemin hazırlıyor. Lewis özellikle bu tür ürünlerin narenciye kokulu olanlarının en tehlikeli grupta yer aldığını söyledi.

SİGARAYLA AYNI ETKİ

Mum ve tütsülerin yanmasıyla sigara ve mobilya boyasındaki tehlikeli kanserojik madde havaya karışıyor. Tütsüde; toksik maddeler tarafından yayılan ana partikül madde, benzen ve formaldehit var. Mumların içinde de akrolein ve formaldehit partiküleri yer alıyor.

LİMON EN RİSKLİSİ

Formaldehitin burun ve solunum yollarında tahriş edici bir gaz olduğu biliniyor. Bu kimyasalın nazofarenks kanserinin ana nedeni olduğu, aynı zamanda lösemi, gırtlak ve akciğer kanserine yol açtığı kabul ediliyor. BBC’nin haberine göre sözkonusu araştırma 6 evde yapıldı. Uzmanlar 5 gün boyunca evlerin havasından toplanan numuneleri analiz etti. Limon ve portakal kokulu ürünlerdeki kanserojen etkinin diğer ürünlere göre açık ara önde olduğu rapor edildi. Bilim adamları evlerin havasını değiştirmek için bu tür ürünlerin kesinlikle kullanılmaması gerektiği konusunda uyarırken, odaların yaz kış sık aralıklarla havalandırılmasını tavsiye etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.