Dolar 33,9804
Euro 37,6645
Altın 2.794,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 28°C
Az Bulutlu
Sinop
28°C
Az Bulutlu
Cum 28°C
Cts 28°C
Paz 24°C
Pts 25°C

Kemik Sağlığınız İçin Önleminizi Şimdiden Alın!

Vücudu başlıca oluşturmakta olan dokular arasında yer alana en sert yapı olarak belirtilen kemik, gençlik dönemleri içerisinde daha dayanıklı durumda iken ilerleyen yaşlar içerisinde ise bu sağlamlığını tamamen yitirebilmektedir. Yaş faktörünün yanı sıra, bazı rahatsızlıklar, hastalıklar ve çevresel faktörler ise kemik sağlığı durumunu tam anlamı ile negatif bir şekilde etkilemektedir..

Kemik Sağlığınız İçin Önleminizi Şimdiden Alın!
23 Şubat 2016 00:19

Vücudu başlıca oluşturmakta olan dokular arasında yer alana en sert yapı olarak belirtilen kemik, gençlik dönemleri içerisinde daha dayanıklı durumda iken ilerleyen yaşlar içerisinde ise bu sağlamlığını tamamen yitirebilmektedir. Yaş faktörünün yanı sıra, bazı rahatsızlıklar, hastalıklar ve çevresel faktörler ise kemik sağlığı durumunu tam anlamı ile negatif bir şekilde etkilemektedir.

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, kemik sağlığının korunabilmesi üzerinde birden fazla bilgilendirmede bulundu.

“Böbrek ve karaciğer hastalıkları kemiklerde yumuşamaya neden olabilir”

Kemik sağlığını olumsuz etkileyen ve işlevlerini bozan hastalıkların başında tiroid ve paratiroid bezleri hastalıklarının geldiğine dikkat çeken Dr. Demirtaş, böbrek rahatsızlıklarının da kalsiyum-fosfor metabolizmasını etkilediği için kemiklerde yumuşamaya neden olabildiğini söyledi.

Dr. Demirtaş, “Romatoid artrit ve bağ dokusu hastalıklarının tedavisinde kullanılan kortizon, kemiklerin ekleme yakın yerlerinde bölgesel doku ölümüne yol açarak eklemlerin fonksiyonu bozar. Ayrıca karaciğer hastalıklarında da kemik metabolizmasını kontrol eden enzimlerin etkilenmesi durumunda kemik döngüsünün bozulmasına bağlı yumuşamalar görülebilmektedir.” dedi.

“Bilinçsiz ilaç kullanımı kemik erimesine yol açabilir”

Kemiklerde oluşabilecek sorunların yalnızca hastalıklardan kaynaklanmadığını belirten Dr. Demirtaş, “Bunun yanında; yaşam şekli ve ilaç kullanımı gibi değişkenlerin de kemik sağlığı üzerinde etkileri bulunmaktadır. Hareket etmek genel sağlık açısından olduğu gibi kemik sağlığı açısından da çok önemlidir. Bununla birlikte kortizon, kan sulandırıcılar, sara, kanser ilaçları, guatr, mide ve psikiyatri ilaçları gibi bazı ilaçlar da kemik metabolizmasını bozabileceği için uygun kullanımı mutlaka doktor yönlendirmesi ile olmalıdır.” diye belirtti.

Obezite kemikleri daha kırılgan hale getiriyor

Sigara ve alkol tüketimi ile düzensiz beslenmenin neden olduğu obezitenin de kemik sağlığını olumsuz etkilediğini kaydeden Prof. Dr. Demirtaş, kemik kaybı hızının özellikle menopoz dönemindeki kadınlarda önemli ölçüde arttığını söyledi. Dr. Demirtaş ayrıca Kahve, şekerli ve asitli içecekler gibi yüksek düzeyde kafein içeren besinler, aşırı protein alımı, tuz tüketimi ve idrarla kalsiyum atımının arttığına dikkat çekti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.