Dolar 32,4955
Euro 34,7477
Altın 2.487,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 17°C

Karadeniz'in Kirlenme Oranı Daha Fazla

Karadeniz'in kirlenme oranı diğer denizlere göre daha fazla.

Karadeniz'in Kirlenme Oranı Daha Fazla
20 Ekim 2013 13:47

Karadeniz'in jeolojik oluşumundan kaynaklanan "oksinik havza" özelliği nedeniyle kirlenme oranının diğer denizlere göre daha fazla olduğu açıklandı.

 

Sinop Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Bat yaptığı açıklamada, Türkiye'de deniz araştırmalarına verilen önemin artması ve sağlam bir deniz araştırma, izleme politikası oluşturulması gerektiğini söyledi.

 

Sınır ötesi çevre sorunlarının çözümünde ülkeler arası ilişkiler ve politikalar gerekirken, yerel ve küçük çapta bölgesel sorunların çözümünde yerel yönetimlerle halkın koordineli şekilde çalışmasının etkili olacağını anlatan Bat, "Günümüzde devam eden önemli çevre sorunları genel olarak katı atık yönetiminden kaynaklanan sorunlar, kentsel ve endüstriyel hava kirliliği, deniz kirliliği, gürültü, yüzey ve yer altı suyu kirliliği, Kızılırmak ve Yeşilırmak deltasındaki sulak alanların tahribatı, yanlış arazi kullanımı ve toprak kirlenmesi olarak sıralanabilir" dedi.

 

"Akarsular avantaj değil"

 

İç deniz olması nedeniyle kirleticilerin Karadeniz'deki ekolojik dengeyi diğer denizlere oranla daha çok etkilediğini savunan Bat, şunları kaydetti:

 

"Karadeniz'in jeolojik oluşumundan kaynaklanan oksinik havza özelliği nedeniyle canlı hayatının 180-200 metre su derinliği ile sınırlı olması, kirlenme riskini daha da artırmaktadır. Karadeniz'in bir özelliği de diğer denizlere oranla çok geniş bir drenaj alanına sahip olmasıdır. Diğer bir deyişle Karadeniz'e akarsularla gelen tatlı su miktar buharlaşmaya oranla çok yüksektir. Bu durum Karadeniz için büyük avantaj gibi görünse de akarsularla gelen kirleticilerin miktarının yüksek, alıcı ortamın sınırlı su hareketlerine sahip olması, kirlenme riskini artırmaktadır."

 

Karadeniz'in doğal özelliklerinden dolayı canlı yaşamının ve özellikle halkın önemli gıda kaynağı balıkların sığ su ve koylarda beslenmesinin, bu alanların lokal kirlenmesini daha da önemli kıldığını vurgulayan Bat, "Türkiye kıyıları çeşitli kaynaklardan gelen kirleticilerle ve yanlış uygulamalarla her geçen gün kirlenmekte. Türkiye balık üretiminin 1990'lı yıllar öncesi yüzde 80'ni karşılayan Karadeniz suları giderek daha az üretime imkan vermektedir" ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.