Dolar 32,5864
Euro 34,8068
Altın 2.504,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 16°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 16°C
Paz 19°C
Pts 16°C
Sal 21°C

Kadınlar için 9 sağlık önerisi

Doç. Dr. Gökalp Öner, kadınlara sağlık dolu bir hayat için öneriler sıraladı

Kadınlar için 9 sağlık önerisi
2 Ağustos 2016 16:45

Uzmanlar senede en az bir kez jinekolojik muayenenin ve beraberinde yapılan testlerin hayat kurtardığını vurguluyor. Memorial Kayseri Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Doç. Dr. Gökalp Öner, kadınların özellikle dikkat etmesi gereken sağlık noktalarını sıraladı.

1- Anne ve kız kardeşinizde meme kanseri varsa dikkat edin

20 yaşından sonra ayda bir kez kendi meme muayenesi önemlidir. Ele gelebilecek herhangi bir kitle ya da normal olarak karşılanmayan bir durumda vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Hayat boyu meme muayenesi ve kontrolleri düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Özellikle genetik geçişli olabilen meme kanserinde erken teşhis ile yüzde yüze yakın başarı sağlanabilmektedir. Meme kanserinin tanısında çok önemli bir yere sahip olan mamografi 40 yaşından sonra tarama amaçlı mutlaka çektirilmeli ve doktorun öngördüğü sıklıklarda düzenli olarak yaptırılmalıdır.

2- Rahim ağzı kanserine karşı kişisel önlemlerinizi alın

Rahim ve rahim ağzı kanserleri kadınların yaşam kalitesi ve süresini düşüren önemli bir sağlık problemidir. Kadınlarda 40’lı yaşlardan itibaren risk artmaktadır. Geç menopoz, hipertansiyon, diyabet, obezite, erken ergenlik ve yıllarca süren yumurtlama olmaması ile tek başına östrojen ilacı almak rahim kanseri için risk faktörleri olarak sayılabilir. Erken yaşta cinsel ilişki, çok eşlilik, cinsel yolla bulaşan AIDS ve HPV gibi hastalıklar, sigara içmek rahim ağzı kanseri için risk faktörleri arasındadır.

3- İlk muayene ve smear testinizi atlamayın

Cinsel aktivite başladıktan ya da her kadın 18 yaşına girdikten sonra yılda bir kez uzman doktora gitmelidir. Kadın kanserlerinin bazı türleri açısından rahim ve yumurtalıkların incelenmesi erken teşhis açısından hayati öneme sahiptir. Smear testinde, rahim ağzına sürülen küçük bir fırça yardımıyla alınan hücreler incelenir. Bu test sayesinde rahim ağzı kanseri erken dönemde teşhis edilebilir.

4- Tansiyonunuz düşük mü, yüksek mi mutlaka öğrenin

Tarama amaçlı olarak18 yaşından sonra düzenli tansiyon ölçülmeli, yükseklik ya da düşüklük problemi varsa mutlaka uzman kontrolünde gerekli önlemler alınmalıdır.

5- Kan şekerinizi ölçtürün

Kadınlar 30 yaşından sonra düzenli kan şekerine baktırmalıdır. Özellikle ailede diyabet hastalığı öyküsü varsa, doktor kontrolleri ve kan şekeri ölçümleri ihmal edilmemelidir.

6- Kolesterol değerlerinizi dengede tutmak önemli

Kadınlarda 45 yaşından sonra kolesterol değerleri tarama amaçlı ölçülmeli, ailede kalp hastalığı riski varsa 25 yaşından sonra ölçülmeye başlanmalıdır.

7- Menopoz döneminde kemik yoğunluğunuzu ölçtürün

Kadınlarda ilerleyen yaş kemik erimesi riskini de beraberinde getirebilmektedir. Bu durum da hareket kabiliyetinin kısıtlanmasından kırıklara kadar gidebilmektedir. Sağlıklı kadınlarda kemik yoğunluğu ölçümünün menopoz döneminde yapılması gerekir, kemik erimesi riski olan özel gruplarda daha erken yaşlarda yapılabilir.

8- Görme ve işitme muayenesi yaptırın

Göz ve kulak sağlığı ilerleyen yaş ve çevresel faktörler nedeniyle olumsuz etkilenebilmektedir. Göz muayenesi 18 yaşından sonra 2 yılda bir, işitme 10 yılda bir ve 50 yaşından sonra 3 yılda bir yapılmalıdır.

9- Kalın bağırsak kanserine yönelik testler ileri yaşta hayat kurtarıcı

Yaşam kalitesi ve süresi için en tehlikeli kanser türlerinden biri olan kalınbağırsak kanserine karşı önlem almak hayati önem taşır. Kadınlar 50 yaşından sonra yılda bir kez gaitada gizli kan baktırmalı ve her 5 yılda bir kolonoskopi yaptırmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.