Dolar 32,3235
Euro 35,0702
Altın 2.307,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Japonya dan destek

Japon belediye başkanlarından Sinop'a "nükleer" mektup.

Japonya dan destek
Aslan Özdemir
8 Ağustos 2014 11:32

Yoshida, gazetecilere yaptığı açıklamada, Japonya'da nükleer santrale karşı olan belediye başkanlarının 2012 yılında bir araya gelerek Nükleer Enerjisiz Japonya İçin Belediye Başkanları Topluluğunu oluşturduklarını, topluluğun genel sekreterliğini Hiroko Uchara'nın yürüttüğünü söyledi.

Hayrettin Kaya

 

Nükleer felaketlerin yaşandığı Japonya'da acının izlerinin varlığını sürdürdüğünü ifade eden Yoshida, "Nükleer Enerjisiz Japonya İçin Belediye Başkanları Topluluğu'nun Sinop'taki belediye başkanlarını uyarmak, nükleerin yol açtığı zararlara dikkati çekmek için Sinop'a geldim. Sinop, Gerze, Dikmen ve Erfelek belediye başkanlarına mektubu ilettim. Yerel yönetimlerin başındaki kişiler olarak sorumluluğumuz bu gidişata dur demek ve nükleersiz bir toplum için çabalamak" dedi.

 

Sinop'un güzel bir doğaya sahip olduğuna işaret eden Yoshida, şöyle konuştu:

 

"Sinop'taki nükleer karşıtı hareketi ilk defa tanıma fırsatı buldum. Bölgeye yakın belediye başkanlarının nükleer santrale karşı olduğunu öğrendim. Sinop ziyareti sırasında çevrede dikkatimi çeken, kadınların nükleer enerji santrallerine karşı olduklarını, bu konuda aktif olduklarını gördüm. Sinop'ta nükleer enerji olmadan hayat şu anda çok güzel. Hava, tabiat güzel. Nükleer santralin yapılacağı alanı gezdim. Alan çok güzel, orada ağaçların kesildiğini de gördüm. Bu üzüntü verici bir manzaraydı. Biz Japonya'nın Türkiye'ye atom enerjisi, nükleer enerji ihraç etmesine kesinlikle karşıyız."

 

Yoshida'ya Sinop ziyaretinde Nükleer Savaşa Karşı Uluslararası Hekimler Birliği (International Physicians for the Prevention of Nuclear War) üyeleri Dr. Angelika Claussen ve eşi Dr. Alper Öktem eşlik etti.

 

Akika Yoshida'nın belediye başkanlarına ilettiği mektubun satır başları ise şöyle:

 

"Yerel yönetimleri ve vatandaşlarını gözetmekten sorumlu belediye başkanları olarak birinci ve en önemli görevimizin vatandaşlarımızın sağlığını korumak olduğunun altını çizmemiz gerekir. Otorite sahipleri olarak daima hatırlamalıyız ki bazı hükümet politikaları ekonomik faydalar sağlasalar dahi halkımız için çok büyük sıkıntı ve tehlike kaynağı olabilir. Bu sebeple vazifemiz, ekonomik veyahut siyasi çıkarların hiçbir koşulda vatandaşlarımızın sağlık ve mutluluğundan öncelikli pozisyonda olmadığından emin olmaktır. Bu düşüncelerimizin sonucu olarak çocuklarımızın sağlığını tehdit edebilecek ya da halk sağlığına uzun vadede olumsuz etkileri olabilecek kimyasal maddelerin hiçbir şekilde yönetimlerce kullanılmaması gerektiğine inanıyoruz.

 

Japon nükleer teknolojisini Türkiye'ye ihraç etme kararı Türkiye'nin aktif fay hatlarının detaylı analizlerinin henüz yayınlanmamış olmasına, projenin ekonomik sürdürülebilirliği olup olmadığının incelenmemiş olmasına ve her şeyden önemlisi yerel yönetimlerin ve vatandaşların rızası olmamasına rağmen alınmış bir karardır. Bu durumu son derece rahatsız edici buluyoruz ancak her şeye rağmen bu baskılayıcı ortamda sizin Sinop'ta nükleer santral inşaatına karşı kararlı duruşunuzdan cesaretlenmiş bulunuyoruz."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.