Dolar 32,3143
Euro 35,1060
Altın 2.290,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Japon Gazetesi'nde Sinop'u Konuştu

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Taner Yıldız'ın, Japonya'nın 3 milyon tirajlı gazetesi Nikkei'ye verdiği mülakatta, Sinop'a yapılması planlanan nükleer santral ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu bildirildi.

Japon Gazetesi'nde Sinop'u Konuştu
Aslan Özdemir
31 Ocak 2014 12:17

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Bakan Taner Yıldız'ın, Japonya'nın 3 milyon tirajlı gazetesi Nikkei'ye verdiği mülakatta, Sinop'a yapılması planlanan nükleer santral ile ilgili değerlendirmelerde bulunduğu belirtildi. Ayrıca Yıldız'ın yine iki ülkenin ortaklaşa kuracakları bilim ve teknoloji üniversitesi ile ilgilide aynı gazeteye açıklama yaptığı kaydedildi .

Hayrettin Kaya

Nikkei Gazetei'ne Japonya'nın lideri olduğu konsorsiyumun, Sinop'ta inşa edeceği nükleer santral projesinin ticari mukavelesi olan ev sahibi ülke anlaşmasının haziran ayına kadar Meclis'ten geçmesini bekledikleri bilgisini veren Taner Yıldız, haziran ayına kadar, yatırım yapacak Türk, Japon ve Fransız şirketlerinin nükleer santral proje şirketini kurmayı planladıklarını söyledi.

Türkiye tarafının pay oranı ile alakalı olarak, "Yüzde 35 – 49 arasında düşünülüyor" diyen Bakan Yıldız, nükleer santralin işletmesini üstlenecek Fransız GDF Suez'in de yatırım yapmasının öngörüldüğünü söyledi. Yıldız demecinde, Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ile Başbakan Erdoğan'ın bu ayın sonlarında Türkiye'de gerçekleştirilmesi planlanan ikili görüşmede Japon – Fransız konsorsiyumunun üstleneceği nükleer santral projesi üzerinde de fikir alışverişinde bulunacaklarını dile getirdi.

Bilim ve teknoloji üniversitesiTürkiye ile Japonya'nın ortaklaşa kuracakları bilim ve teknoloji üniversitesi konusuna da açıklık getiren Taner Yıldız, know how transferinin önemine değindi.

Üniversitenin şirketi ile alakalı anlaşma muhtırasının imzalanacağını ifade eden Yıldız, nükleer mühendislik alanının dışında bazı sosyal bilimler anabilim dallarının da kurulması yönündeki görüşünü bildirdi.

Üniversite arazisi olarak İstanbul'un Asya yakasında 120 bin metrekarelik bir alanın tahsis edilmesinin planlandığını duyuran Yıldız, "Değerlendirme komitelerinin yapacağı toplantılarda üniversitesinin kuruluş süreyi da belirlenecek" diye konuştu. Vitrin haber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.