Dolar 32,3241
Euro 34,9742
Altın 2.312,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

İtalya’dan Türkiye’ye darbe yorumu

Türkiye’deki darbe girişiminden sonra profesörlerin ve gazetecilerin de tutuklandığını söyleyen İtalya Başbakanı, “Türkiye geleceğini hapsediyor” dedi

İtalya’dan Türkiye’ye darbe yorumu
Aslan Özdemir
24 Temmuz 2016 14:56

Lideri olduğu Demokrat Parti’nin (PD) dünkü genel kurul toplantısında bir konuşma yapan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Türkiye’deki darbe girişimi ve ardından yaşanan gelişmelere de değindi.

Hayrettin Kaya

“BAZILARI BİZİ ELEŞTİRDİ”

“Bazıları bizi, Dışişleri Bakanımızı (Paolo Gentiloni) darbeye karşı durduk diye eleştirdi” diyen Renzi, “Çok açıktır ki, hiçbir siyasi çözümün yolu, askeri darbeden geçemez, tanklar yollarda yürüyemez. Kim bugün bu pozisyonumuzdan şikayetçiyse, bazı şeyleri hesaba katmıyor demektir. Birçok argümanda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la tartışmış olan Kürt partisi (HDP) bile açıkça sorunların askeri darbeyle çözülemeyeceğini belirtti” diye konuştu.

“SORUNLAR ASKERİ DARBEYLE ÇÖZÜLEMEZ”

Özellikle Romano Prodi ve Silvio Berlusconi olmak üzere, İtalya hükümetlerinin Türkiye ile her zaman çok güçlü diyalogu olduğunun altını çizen Renzi, şu sözleri kaydetti:

“İşte bu nedenle İtalya olarak Türk kurumları ve Türk yetkililerine şunu söylüyoruz: Profesörleri ve gazetecileri hapse atan bir ülke kişileri değil, geleceğini hapsediyor. Biz bunu her zaman söyledik. Davutoğlu başbakanken Avrupa Birliği (AB) Konseyi Toplantısı sırasında bir araya geldiğimizde de, yapılan uzun konuşmalar arasında gazetecilerin serbest bırakılmasını söyleyen de İtalya’ydı.”

Türkiye’nin dostu olduklarını, sorunların askeri darbeyle çözülemeyeceğine inandıklarını tekrar dile getiren Renzi, ancak idam cezasının da Avrupa ile Türkiye arasında gelişigüzel bir konu değil, temel bir nokta olduğunu da ekledi.

“HİÇBİR ANLAŞMA…”

Türkiye ile AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasına da değinen Renzi, “Sığınmacılarla ilgili hiçbir anlaşma, insan haklarıyla değiştirilemez” dedi.

Renzi’nin bu sözlerini partilileri uzun süre alkışladı.

Ayrıca İtalya’da, 15 Temmuz’daki darbe girişimi sonrası Türkiye’de çok sayıda kişinin gözaltına alınması ya da görevinden el çektirilmesi birçok kesimce eleştirilmiş, bu ülkeyle yapılan sığınmacı anlaşmasının durdurulması çağrıları yapılmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.