Dolar 32,3470
Euro 35,0988
Altın 2.307,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 14°C
Pts 16°C

Hotar, Yaşlanan Nüfusa Dikkat Çekti

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Nükhet Hotar, Türkiye'de ortanca yaş oranının giderek arttığını, bunun da yaşlanan nüfusa işaret ettiğini belirterek, "Doğurganlık hızımızı artırmamız, çocuk ve genç nüfus oranımızı yüksek tutmak genç ve dinamik bir Türkiye özelliğimizi korumak durumundayız" dedi.

Hotar, Yaşlanan Nüfusa Dikkat Çekti
Aslan Özdemir
5 Ekim 2013 13:48

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Nükhet Hotar, Türkiye'de ortanca yaş oranının giderek arttığını, bunun da yaşlanan nüfusa işaret ettiğini belirterek, "Doğurganlık hızımızı artırmamız, çocuk ve genç nüfus oranımızı yüksek tutmak genç ve dinamik bir Türkiye özelliğimizi korumak durumundayız" dedi.

Hayrettin Kaya

Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Medikal Turizm Derneği'nin katkıları ile düzenlenen 'Küresel Yaşlı Bakımı ve Yaşlı Turizmi Buluşması' konulu toplantıda konuşan Hotar, şöyle konuştu: "Yaşlılarımızın hayat standartlarını yükselten uygulamalarımızın yanı sıra, gelecekte sadece yaşlı nüfusa sahip olmamak içinde politikalarımızı oluşturuyoruz."

Toplantıda, "Demografik Dönüşümle Yaşlanan Nüfus Türkiye" başlıklı bir sunum gerçekleştiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, Türkiye'deki ortanca yaş nüfusuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Mevcut durumda Türkiye'nin ortanca yaş nüfusu giderek yükseliyor. Bilindiği gibi ortanca yaş nüfusu sayısal olarak nüfusu eşit iki parçaya böler. Alttaki genç nüfus, üstteki yaşlı nüfus grubunda birbirine eşit sayıda kişi bulunur. Ortanca yaşın artması nüfusun yaşlandığının bir göstergesidir."

2011 yılında 29,7 olan ortanca yaş oranının, 2012 yılında önceki yıl göre artış göstererek 30,1'e yükseldiğine işaret eden Prof.Hotar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Nüfus projeksiyonlarına göre; 2023 yılında Türkiye nüfusunun yarısı 34 yaşın üzerinde olacaktır. Türkiye nüfusunun ortanca yaşı 2050'de 42,9 ve 2075'te 47,4 olacaktır. Erkeklerde 2050'de 41,8 olacak ortanca yaş 2075'te 46'ya ulaşacak, Kadınlarda 2050'de 44'e ve 2075'te 48,7'ye ulaşacaktır. Sinop, 2023 yılında ortanca yaşı en yüksek olan il olacaktır."

2023 yılında ortanca yaşı en yüksek olan Sinop (44,4) ilini, 42,9'luk ortanca yaş değeri ile Çorum'un izleyeceğini anlatan Hotar, şunları söyledi: "En düşük ortanca yaş, 2012 yılında Şırnak'ta (18,5) iken, 2023 yılında 20,8'lik değeri ile Şanlıurfa'da olacaktır. Bu istatistik ve araştırmalar göstermektedir ki, Türkiye nüfusu yaşlanmaktadır. Yaşlı nüfusun çoğunlukta olduğu bir ülkeye dönüşmememiz ve bunun önlemini alabilmemiz için doğurganlık hızımızı artırmamız, çocuk ve genç nüfus oranımızı yüksek tutmak genç ve dinamik bir Türkiye özelliğimizi korumak durumundayız. Türkiye'nin bugün de gelecekte de sahip olacağı en önemli fırsat ve avantajlarından birisi genç nüfusumuz olacaktır."

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hotar'ın sunumu, üniversite öğrencileri, akademisyenler ve STK temsilcileri tarafından ilgiyle takip edildi. Ankara Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi başkanlığınca Hotar'a bir plaket takdim edildi. Haberler.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.