Dolar 32,5047
Euro 34,9280
Altın 2.437,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 20°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 17°C
Pts 16°C

Hastalıklara bir kez daha şifa: Çorbalıklar

Hastalıklara şifa kaynağı olarak kaynak verilebilir.

Hastalıklara bir kez daha şifa: Çorbalıklar
29 Ocak 2016 21:06

Hastalıklara şifa kaynağı olarak kaynak verilebilir.

Bağışıklık sisteminin zayıfladığı soğuk havalarda hastalıklardan korunmak için sağlıklı beslenme önem arz ederken, birçok farklı gıdanın karışımından elde edilen çorbalar ise kış aylarında şifa dağıtıyor.

Soğuk havaların etkisini gittikçe artırması ve kar yağışlarının etkili olması grip, soğuk algınlığı ve nezle gibi hastalıkları artırıyor. Hastalıklardan korunmada en önemli unsur sağlıklı beslenme olurken; sofralarımızdan hiç eksik olmayan, Türk mutfağının başlıca yemeklerinden biri olan çorbalar da sağlığın korunması açısından önemli bir destek sağlıyor. Pek çok farklı gıdanın karışımından yapılan ve “iyi beslenme”de etkisi yadsınamayan çorbalarda, bu nedenle kış aylarında sıkça görülen salgın hastalık süreçlerinin çabuk atlatılmasını sağlıyor.

“ÇORBADA BİRÇOK FARKLI GIDA KARIŞTIRARAK ADETA İKSİR ELDE EDİYORUZ”

Çorbaların kişinin günlük vücuduna alması gereken besin ögelerini kazanmasına yardımcı olduğunu söyleyen Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Osman Güldemir, sindirimi kolay olan çorbanın hastalıklara karşı etkili bir karışım olduğunu söyledi. Vücut ısısının korunması ve besin öğelerinin vücuda kolay alınması için çorbaların yerinin ayrı olduğunu belirten Güldemir, “Çünkü çorbada biz birçok gıdayı bir araya getirip adeta bir karışım, iksir elde etmiş bulunuyoruz. Sindirimi de oldukça kolay bir yiyecektir. Kış için bu yüzden çorbaların da yeri ayrıca önemlidir. Çünkü içerisinde pek çok mevsimsel gıdalar bulunuyor” dedi.

SEBZE ÇORBASI TARİFİ VERDİ

Mevsimsel sebze ve meyvelerin özellikle kış aylarında biraz daha fazla tüketilmesi gerektiğini aktaran Öğr. Gör. Osman Güldemir, içerisinde birçok sebze bulunan bir çorba tarifi verdi. “Sebze çorbası” yapımını anlatan Güldemir, “Öncelikle çorbamız için 2 adet havuç, 1 adet pırasa, 2 adet kereviz, ¼ demet maydanoz, 2 adet patates, 2 adet kabak, 1 adet limon, 60 gram da tereyağı gerekiyor. Terbiye için de 1 adet yumurta, 1 yemek kaşığı un ve 2 bardak su gerekli. Öncelikle tüm sebzeleri iyice yıkadıktan sonra rendeleyelim. Üzerine 8 bardak su ekleyip tuz ve karabiber ilavesiyle kaynatalım. 20 dakika sonra tereyağını ilave edip 10 dakika daha kaynatalım. Terbiye için bir kapta yumurtayı, unu ve 1 su bardağı suyu iyice çırpalım. Ilıtarak çorbaya ekleyelim. En son limon suyunu ilave ettikten sonra bir dakika kadar daha kaynatalım ve ocağı kapatalım. Sıcak olarak tüketelim.” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.