Dolar 34,2398
Euro 37,6309
Altın 2.920,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 24°C
Hafif Yağmurlu
Sinop
24°C
Hafif Yağmurlu
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 24°C
Per 24°C

Hamilelik Döneminde Anne ve Bebek Sağlığı

Kadınların en önemli dönemlerinde biri gebelik sürecidir. Bebek sahibi olmak isteyen ebeveynler, öncelikle tam anlamıyla bir sağlık taramasından geçmelidirler.

Hamilelik Döneminde Anne ve Bebek Sağlığı
21 Mart 2019 13:16

Kadınların en önemli dönemlerinde biri gebelik sürecidir. Bebek sahibi olmak isteyen ebeveynler, öncelikle tam anlamıyla bir sağlık taramasından geçmelidirler. Bu sayede, gebelik aşamasında ve doğumdan sonra karşılaşılabilecek sorunlar tespit edilir ve gerekli önlemler alınabilir. Bir sonraki aşama ise hamilelik evresidir. Bu noktada düzenli doktor kontrolleri başlar.

Bebeğin anne karnındaki gelişimi sürekli takip edilir. Organlarının normal oluşumu, annenin sağlığında oluşabilecek beklenmedik komplikasyonlar vs. gözlemlenir. Böylelikle her bakımdan güvenli bir gebelik sürecinin geçirilmesi için gerekli koşullar sağlanır.

Tıbbi ve teknolojik gelişmeler ile birlikte, bu anlamda verilen hizmet kalitesi de en üst seviyeye taşınmıştır. Gerek annenin gerek bebeğin sağlık durumunu net olarak aktaracak birçok test ve yöntem mevcuttur.

Hamilelik Döneminde Anne ve Bebek Sağlığı

Hamilelik; her ne kadar halk arasında 9 ay 10 gün olarak bilinse de ortalama 38-42 haftalık bir zaman dilimini kapsar. Bu süre zarfını üç bölümde incelemek mümkündür. İlk 12 haftalık dönem, 13.-28. haftalar arasındaki dönem ve son olarak 29. hafta ile doğuma kadar arasındaki dönem.

Bebeğin gelişimi ile ilgili önemli dönüm noktaları dikkate alınarak belirlenen bu evrelerde birtakım gelişmeler dikkat çekmektedir. Örneğin, beşinci haftada bebeğin kalbi atmaya başlar. 15. haftada cinsiyeti belirleyen organlar gelişmiştir. 18. haftada duyma yetisi oluşur. 29. haftaya gelindiğinde bebeğin göz bebekleri büyümüştür ve göz kırpmaya başlar. Tüm bu süreçlerde anne bebek sağlığı açısından elzem birtakım testlerin uygulanması söz konusudur. Bunların en önemlisi kan uyuşmazlığı testidir.

RH (-) bir annenin RH (+) ir bebeğe gebe kalması durumunda oluşan bu problem hamileliğin 28. haftasında yapılan bir iğne ile sonlandırılabilir. Bunun dışında ikili test ile bebekteki Down Sendromu riski belirlenir ve ense pilisi kalınlığı ölçülür. 24. ile 28. haftalar arasında yapılan şeker yüklemesi sonucunda da karaciğer, tiroid ve böbrek fonksiyonlarının normal olup olmadığı ölçülür.

Anne Sağlığına Uygun Doğum Yöntemi

Yapılan kanuni değişikliklere göre artık mücbir sebepler dışında sezaryen doğum uygulaması kalkmıştır. Bunun en önemli nedeni anne sağlığı açısından doğru yöntemin tercih edilmesini sağlamaktır. Bunun yanı sıra bebek ile annenin ilk bağlarını sağlıklı şekilde kurma ve geliştirmeleri açısından da normal doğum tavsiye edilir.

Normal doğum sonrası iyileşerek ayağa kalkma süreci daha kısadır. Gerek kalmadıkça cerrahi müdahaleye gerek yoktur. Hamilelik esnasında alınan fazla kilolar daha kısa sürede verilebilir. Tüm bunların yanı sıra bebek de normal doğumdan sonra, hayatı boyunca dış dünya ile daha başarılı iletişim kurabilmektedir.

Bebek Gelişimine Katkı Sağlayan Püf Noktalar

Bir bebeğin gelişim safhalarını iki aşamada incelemek doğru olacaktır. Bunlardan ilki anne karnındaki gelişim, ikincisi ise doğum sonrasındaki gelişimdir. Bebeklerin en hızlı büyüyüp geliştikleri evre hamilelik dönemidir. Bu süre içerisinde hücreler katlanarak ve çok hızlı şekilde büyürler. Vücut organları oluşur ve uzuvlar meydana gelir.

Doğumdan sonra ise bebek gelişimi biraz daha yavaşlar. Tüm bu süreçte yapılabilecek birkaç küçük değişiklikle anne ve bebek sağlığının daha başarılı gelişimi sağlanabilir. Bunun için öncelikle beslenmeye dikkat etmek ve kötü alışkanlıklardan kurtulmak gerekir. Doktorun tavsiye edeceği bir diyet listesi ile bebeğin ihtiyacı olan gıdalar sağlanırken, gereksiz ve doğumu riskli hale getirebilecek fazladan kiloların önüne geçilmiş olacaktır.

Ağrı kesicilerden uzak durulması, özellikle ilk 3 ay boyunca tavsiye edilmektedir. Eğer herhangi bir problem yoksa, hamileliğin son ayına kadar günlük hafif egzersiz ve yürüyüşler desteklenmeli, ağır kaldırılmamalı ve stresten uzak bir yaşam tarzı benimsenmelidir.

Doktor gözetiminde ve doktorun belirttiği kurallar çerçevesinde geçirilen gebelikler sonucunda hem annelerin hem de bebeklerinin sağlık durumunda extrem durumlar dışında bir problem yaşanmamaktadır.

Hamilelik ve Bebek Sağlığı ile ilgili makalelerimizi Güzel Anne web sitemizden inceleyebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.