Dolar 32,3425
Euro 35,1086
Altın 2.309,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 18°C
Parçalı Bulutlu
Sinop
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 15°C
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C

Grip virüsü elde bile canlı!

Grip virüsü elde kaldığı gibi kalpte bile kalabilecek güce sahip 4 saat kalıyor.

Grip virüsü elde bile canlı!
Aslan Özdemir
14 Ocak 2016 21:16

Grip virüsü elde kaldığı gibi kalpte bile kalabilecek güce sahip 4 saat kalıyor.

Hayrettin Kaya

Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Çocuk Enfeksiyon Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Hacımustafaoğlu, ele bulaşan grip virüsünün 2 ila 4 saat canlı kalabildiğini, bu yüzden temizliğe özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Hacımustafaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde grip vakalarında artış yaşandığına işaret etti.

Vatandaşların, bilinçlenmeyle her hastalıkla daha iyi mücadele edeceğini veya hastalığa yakalanmamak için gerekli önlemleri alabileceğini anlatan Hacımustafaoğlu, “Şu anda yaygın şekilde hastalığa yol açan bir grip virüsü var. Bu tür, ağız ve burun salgılarında bulunur. El ya da vücudun başka bir noktasına bulaşan bu virüs, 2-4 saat arası canlı kalabiliyor, tokalaşmayla ve öksürükle bir başkasına bulaşabiliyor. Çocuklar ellerini ağızlarına götürdüklerinde vücuda, başka biriyle tokalaştığında karşısındakinin burnuna, ağzına bulaştırabiliyor” dedi.

Cansız yüzeylerde, masa, sandalye, çarşaf, giysi gibi yerlerde virüsün yaşam süresinin, ortamın güneşe maruz kalıp kalmamasına, havanın sıcaklığına göre uzayabildiğini dile getiren Hacımustafaoğlu, bu yüzden temizliğin çok önemli olduğunu kaydetti.

Dengeli beslenme önemli

Hacımustafaoğlu, her hastalıkta olduğu gibi gripte de dengeli ve bilinçli beslenmenin önemli olduğuna dikkati çekti. Genellikle mevsim meyvelerinin tüketilmesini öneren Hacımustafaoğlu, “Yumurta, yoğurt, süt bizim önemli protein kaynaklarımızdan. Ayrıca bitkisel proteinlerle et, tavuk ve balık önemli kaynaklar. Haftada 2-3 defa balığın öğünlerimizde bulunmasında fayda var” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.