Dolar 32,3764
Euro 34,9749
Altın 2.325,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 15°C
Pts 16°C
Sal 16°C

Grafen ekran koruması yapacak

Grafen hakkında gelen bilgiler ekranın tam anlamı ile beraber korunacağının bilgisini veriyor.

Grafen ekran koruması yapacak
Aslan Özdemir
17 Şubat 2016 09:12

Grafen hakkında gelen bilgiler ekranın tam anlamı ile beraber korunacağının bilgisini veriyor.

Hayrettin Kaya

Dünya yeni bir teknolojinin arifesinde. Grafen maddesinin hayatımıza girmesiyle bugünkü anlamdaki cep telefonları tarihe karışacak. Cihazlar daha hızlı şarj olacak ve elektronik kağıtlar hayatımıza girecek.

Son derece ince bir yapıya ve sıra dışı özelliklere sahip olan Grafen’den üretilen Grafen Aerojel, eğilip bükülmeden kendi ağırlığının 40 bin katını taşıyabiliyor. Grafen’den elde edilen köpük, 1 santimetrekareye 1 tondan daha fazla darbeye de dayanabiliyor.

Orijinal boyutunun yüzde 5’ine kadar sıkıştırılabilen süper madde, yeniden kendi biçimine ve büyüklüğüne dönüyor. Sıkıştırma işleminin bin defa tekrarlanmasına karşın süper madde hiçbir zarar görmüyor. Isıya karşı da son derece dayanıklı olan madde, roket ve füzelerin yol açtığı darbeyi emmesi için tankların yüzeyinde ve askerler için zırh üretiminde kullanılabilecek.
Ayrıca iletken olarak kullanılabilen Grafen ile bir dakikada şarj edilen piller, katlanabilen ve rulo yapılabilen kağıt kadar ince cep telefonlar üretilebilecek.

TÜRKİYE’DE DE ÇALIŞMALAR MEVCUT

Grafen konusunda Türkiye’de de çalışmalar mevcut. Avrupa Birliği’nin öncelikli araştırma konularından biri olarak belirlediği Grafen için TÜBİTAK, Ekim 2013’te bir çağrı yayınlamıştı. Sabancı Üniversitesi’ndeki çalışmalar, Grafen’in günlük yaşamdaki enerji uygulamalarında rolünü artırma amacını taşıyor.
Bu bağlamda güneş enerjisinde kullanılan fotovoltaik hücreler, bataryalar, yakıt hücreleri, hidrojen depolama gibi modern dünyanın enerji politikalarını etkileyecek çalışmalar söz konusu. 2013 sonunda başlayan çalışmalarla bu alanda bir yetkinlik merkezi oluşturmayı amaçlayan Sabancı Üniversitesi, yakıt pilinde Grafen kullanımına odaklanıyor.

GRAFEN HANGİ ALANLARDA KULLANILIYOR?

Bükülebilir telefonlar.
Elektronik kağıtlar.
Bataryaların ultra hızlı şarj edilmesi.
Hızlı flash hafızalar.
Küçük ve verimli biyosensör cihazlar.
Bataryaların yerini alabilecek süperkapasitörler.
Su geçirmeyen kıyafetler
Daha sağlam ve hafif uçaklar ve koruma ekipmanları.
Doku yenilenmesinde yardımcı malzeme olarak kullanmak.
Tuzlu suyu, içilebilir suya dönüştürmek.
Doğrudan vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar
Radyoaktif atıkların daha kolay temizlenebilmesi.
Güçlü ve daha dengeli aletler ve spor ekipmanları üretilmesi
Enerjinin depolanması ve dağıtımı alanında.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.