Dolar 32,3660
Euro 34,9560
Altın 2.325,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Sinop 15°C
Az Bulutlu
Sinop
15°C
Az Bulutlu
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 17°C
Sal 15°C

Giresun’da fındık hasadı başladı

Giresun’da fındık üreticileri Valilik tarafından belirlenen hasada başlama tarihi olan 1 Ağustos itibari ile bahçeye girdi.

Giresun’da fındık hasadı başladı
Aslan Özdemir
1 Ağustos 2016 14:12

Giresun’un Keşap ilçesi Güneyköy köyünden bahçeye giren üreticiler yeni hasat sezonuna başladıklarını fakat bekledikleri rekolteyi göremediklerini söylediler. Fındık hasadına başlayan üreticiyi bahçede ziyaret eden Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, bir süre bahçede fındık toplayan vatandaşlarla sohbet etti. Bahçelerden çıkan fındığın maliyetleri karşılamadığı belirten Nurittin Karan, “İyi bir fiyat beklentisi oluşmaya başladı. Üretici fiyatta geçmiş yıldaki fiyatlarla bu işten zarar ettiğini ve gelecek yıllara bunun yansıyacağını düşünüyorlar. Yani küllenmeden dolayı bundan sonraki yıllarda ürünün az olacağını ve buna bir önlem alınmasını talep ediyor herkes. Bunla ilgi tabi Ziraat Odaları olarak bizim de çalışmalarımız var. Fakat üreticiler fındık yok diye bahçelerden vazgeçmemesi lazım. Yine hasada hazır hale getirmeleri lazım. Gübresini, ilacını atmaları lazım. Fındığınızı emanete vermemeleri lazım, zaten az yani bir şekilde bunu evlerinde muhafaza edebilirler. Rekolte düşük, üreticimizden tek beklentimiz fındığını emanete vermemesi” dedi.

Hayrettin Kaya

“TOPLANAN FINDIK MALİYETLERİ KARŞILAMIYOR”

Bekledikleri rekoltenin bahçelerde görülmediğini belirten Rüstem Bahar isimli üretici ise “Fındık toplama yevmiyesi de pahalı. Toplanan fındık maliyetleri karşılamıyor. Geçen yıl ki topladığımız ve girdiğimiz bahçelere göre rekolte çok düşük, ben kendim 5 ton fındık toplarken bu sene 300 kilogram fındığım var. Bu rakam yüksek kesimlerde daha da düşük. Fındık yok, fiyat 20 lira da olsa yine maliyetleri kurtarmıyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.