Fukushima'da sızıntı devam ediyor
Japonya hükümeti Fukushima Nükleer Santrali’nden her gün 300 ton radyoaktivite sızmış suyun denize aktığını açıkladı.
2011 yılında Japonya’da deprem ve ardından meydana gelen tsunami sonucunda Fukushima Nükleer Santrali reaktörleri ciddi zarar görmüştü. Yetkililer, nükleer santralin temizlenmesi için tedbirler aldı. Santralin temizlenme işleminin önümüzdeki 40 yıla yayılması bekleniyor.
Sanayi bakanlığından bir yetkili, Aralık ayından itibaren sızıntının 60 tona düşürülmesi için çalışma yürütüldüğünü belirtti. Ayrıca kirlenmiş su sızıntısının iki yıldan bu yana devam etmiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
Tepco ise, yeraltı su kaynaklarının Pasifik Okyanusu’na sızmasına karşı bazı tedbirler almayı planlarken, Japon Asahi gazetesi nükleer santralin altındaki su kaynaklarının en yüksek seviyeye ulaştığını, suyu tutmak için bir baryerin inşa edildiğini belirtti.
11 Mart 2011’de Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami, Fukushima-Daiichi nükleer santralinin 6 reaktöründen 3’ünün soğutma sistemini bozarak radyoaktif sızıntıya sebep olmuştu.
Fukushima, 1986 yılında Çernobil’den sonra meydana gelen en büyük nükleer felaket. Japon yetkililer, nükleer sızıntıya maruz kalan yer altı kaynaklarındaki suların üç hafta içerisinde yeryüzüne çıkabileceği ihtimali üzerinde duruyor.
Tepco, şu anda yer altına kimyasal bir madde enjekte ederek, toprağa sağlamlaştırmayı ve suyun yüzeye çıkmasını engelleme çalışması yürütüyor.